Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Soud Berbrovu stížnost nevyslyšel. Bývalý místopředseda FAČR i nadále zůstává ve vazbě

Místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr (na archivním snímku z 8. května 2017) byl 16. října zatčen. foto: ČTK

Praha - Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr viněný z korupce bude podle informací ČTK i nadále stíhán vazebně. Do vazby fotbalového funkcionáře, který je jedním z 20 obviněných v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy, poslal v říjnu Obvodní soud pro Prahu 6. Berbr si proti rozhodnutí podal stížnost, o které dnes jednal odvolací pražský městský soud.
  10:08

„O stížnosti jsme rozhodli v neveřejném zasedání,“ řekla ČTK mluvčí městského soudu Markéta Puci. Protože ale Berbr verdikt zatím nemá doručen, nemohla se vyjádřit k jeho výsledku. Berbr měl podle dřívějších informací serveru SeznamZprávy.cz pozitivní test na koronavirus. Kvůli tomu ho převezli z Prahy do vazební nemocnice v Brně.

Policisté přivádějí 18. října 2020 k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 jednoho z...
Roman Berbr (uprostřed) nad vším dohlížel.

Soud podle informací ČTK zamítl stížnost i dalšího z obviněných, sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze. Obvodní soud pak poslal do vazby také rozhodčího Tomáše Grimma a bývalého ligového hráče Michala Káníka. Grimm byl z vazby propuštěn na konci října, protože začal vypovídat. Káník zůstává ve vazbě, protože vzal stížnost proti vazebnímu stíhání zpět. Podle serveru Sport.cz složil kauci a byl propuštěn na svobodu. Ostatní obvinění zůstávají na svobodě.

Kauzu údajného ovlivňování fotbalových zápasů prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. 

Písknu a bude fotbalová kariéra. Policie popsala Berbrovu protekci s postupy sudích do vyšší ligy

Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek. 

Podle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Šestašedesátiletý Berbr už rezignoval na post místopředsedy FAČR a na pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského fotbalového svazu. Funkce v českém fotbale opustila také Berbrova partnerka Dagmar Damková. Na vlastní žádost skončila i v komisi rozhodčích UEFA.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...