130 let

Místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr (na archivním snímku z 8. května 2017) byl 16. října zatčen. | foto: ČTK

Soud Berbrovu stížnost nevyslyšel. Bývalý místopředseda FAČR i nadále zůstává ve vazbě

Sport
  •   10:08
Praha - Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr viněný z korupce bude podle informací ČTK i nadále stíhán vazebně. Do vazby fotbalového funkcionáře, který je jedním z 20 obviněných v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy, poslal v říjnu Obvodní soud pro Prahu 6. Berbr si proti rozhodnutí podal stížnost, o které dnes jednal odvolací pražský městský soud.

„O stížnosti jsme rozhodli v neveřejném zasedání,“ řekla ČTK mluvčí městského soudu Markéta Puci. Protože ale Berbr verdikt zatím nemá doručen, nemohla se vyjádřit k jeho výsledku. Berbr měl podle dřívějších informací serveru SeznamZprávy.cz pozitivní test na koronavirus. Kvůli tomu ho převezli z Prahy do vazební nemocnice v Brně.

Policisté přivádějí 18. října 2020 k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 jednoho z...
Roman Berbr (uprostřed) nad vším dohlížel.

Soud podle informací ČTK zamítl stížnost i dalšího z obviněných, sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze. Obvodní soud pak poslal do vazby také rozhodčího Tomáše Grimma a bývalého ligového hráče Michala Káníka. Grimm byl z vazby propuštěn na konci října, protože začal vypovídat. Káník zůstává ve vazbě, protože vzal stížnost proti vazebnímu stíhání zpět. Podle serveru Sport.cz složil kauci a byl propuštěn na svobodu. Ostatní obvinění zůstávají na svobodě.

Kauzu údajného ovlivňování fotbalových zápasů prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. 

Písknu a bude fotbalová kariéra. Policie popsala Berbrovu protekci s postupy sudích do vyšší ligy

Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek. 

Podle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Šestašedesátiletý Berbr už rezignoval na post místopředsedy FAČR a na pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského fotbalového svazu. Funkce v českém fotbale opustila také Berbrova partnerka Dagmar Damková. Na vlastní žádost skončila i v komisi rozhodčích UEFA.

Autor: ČTK