Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Soud osvobodil aktéry v aféře korupce Olomouce

Sport

  10:12
OLOMOUC - Olomoucký okresní soud zprostil obžaloby všechny čtyři aktéry fotbalové korupční kauzy. Podle něj se neprokázalo, že by se mezi kluby Sigmou Olomouc a Bohemians Praha podplácelo. Neměl pro to dostatek jednoznačných důkazů. Přispělo k tomu i to, že údajná korupce byla nahlášena až po tři čtvrtě roku. Olomoucký klub se zatím nerozhodl, zda se po tomto verdiktu obrátí na Odvolací a revizní komise fotbalové asociace.

Olomoucký okresní soud zprostil obžaloby všechny čtyři aktéry fotbalové korupční kauzy mezi Sigmou Olomouc a Bohemians Praha. Na snímku jsou olomoucký brankář Petr Drobisz (vpravo v popředí) a prezident Bohemians Praha Karel Kapr foto: ČTK

Disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky, která aktéry kauzy už dříve trestala, své stanovisko ani po dnešním verdiktu soudu nemění. Šéf disciplinárky Jiří Golda je dál přesvědčen, že ke korupčnímu jednání došlo, a rozhodnutí, naposledy vydané 6. října, revokovat nemíní.

Státní zástupce původně obžaloval olomouckého brankáře Petra Drobisze z podplácení a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera, Davida Zoubka a prezidenta Bohemians Praha Karla Kapra z přijímání úplatku.

Vinil je z toho, že jim Drobisz předal před dvěma lety 300 tisíc korun, které měly zajistit Olomouci výhru ve vzájemném ligovém utkání. Drobiszovi původně hrozily až dva roky, ostatním tři. "Proti obžalovanému Drobiszovi byl jediný přímý důkaz, a to svědectví spoluobžalovaného Obermajera, který popsal, že peníze od něj přijal. Poté jsou tady nepřímé důkazy," uvedl soudce Aleš Vašků.

Poukázal přitom na to, že se mezi kluby mělo podplácet na konci května 2009, Kapr však kauzu veřejně oznámil až v březnu 2010. Několik měsíců se totiž prý snažil opatřit další důkazy. "Všichni obžalovaní tvrdili, že šli od počátku do toho s tím, že chtěli odhalovat korupci. To byl jejich výchozí bod. Je potom tedy nelogické, že je tady tři čtvrtě roku časová prodleva. Ta doba zlikvidovala objektivní důkazy, které se daly zajistit. Po tři čtvrtě roce už nelze zajistit výpisy, SIM karta je ztracená, zmizely i otisky z obálky," uvedl soudce.

"Pokud by skutečně obžalovaný Kapr s Obermajerem a Zoubkem chtěli odhalovat korupci, měli tehdy pro to všechny důkazy v ruce," doplnil soudce.

Šéf disciplinárky: Trváme na tom, že ke korupci došlo

Státní zástupce původně navrhoval potrestat všechny obžalované. Žádal pro ně podmíněné a peněžité tresty, neboť podle něj se mezi kluby skutečně podplácelo. Obhájci naopak žádali zproštění. Olomoucká strana tvrdila, že žádný úplatek nepředávali. Zástupci Bohemians Praha tvrdili opak, ale tím, že peníze převzali, se údajně žádného trestného činu nedopustili. Prý chtěli pouze odkrýt korupci.

Pro fotbalovou disciplinární komisi se prý nic nemění. "Od začátku říkám, že fotbalové a trestně-právní předpisy jsou o něčem jiném. Trváme na tom, že ke korupčnímu jednání došlo, a proto je třeba trestat. Dál stojím za původním rozhodnutím naší komise, která se na základě výpovědi všech svědků shodla vynést tresty. U soudu se neobjevily žádné jiné skutečnosti než při disciplinárním řízení kromě prapodivného svědka, který přišel na poslední chvíli," řekl předseda disciplinárky Golda.

Komise už loni v dubnu potrestala Bohemians Praha pokutou ve výši šest milionů korun a odečtem dvaceti bodů za to, že při vyšetřování korupční kauzy ani na třetí pokus klub nedodal věrohodné důkazy a pak nenastoupil k utkání proti Bohemians 1905.

Olomoucký klub u disciplinárky letos v srpnu vyvázl se čtyřmilionovou pokutou a odečtem devíti bodů v prvoligové tabulce, brankář Drobisz s pokutou 200 tisíc korun a zákazem činnosti na 18 měsíců, dvouletý zákaz výkonu funkcí ve fotbale dostal bývalý ředitel olomouckého klubu Jiří Kubíček.

Odvolací a revizní komise sice v září tresty pro olomoucký klub, Drobisze i Kubíčka vzápětí kvůli údajným závažným procesním nedostatkům při vynesení verdiktu disciplinárky zrušila, ale ta vzápětí při dalším řízení původní tresty znovu potvrdila.

Olomoucký klub se odvolat odmítl, po osvobozujícím rozsudku však představenstvo znovu zasedne a zváží další postup, případně nové dovolání k ORK. Předseda představenstva Josef Lébr však opět zdůraznil, že v komisi nemá důvěru.

"Vzhledem ke složení komise a její erudici, kterou v našem případě předvedla, nevím, jestli to bude mít smysl. To, co předvedli, je něco naprosto úděsného a zcela bezprecedentního. Jako klub nemáme důvěru v tento orgán, ale budeme mít zasedání představenstva, na kterém to budeme ještě rozebírat. Vyloučit to tedy nemůžu," řekl dnes Lébr.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...