Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Southgate: Díl prohry beru na sebe. Češi ale hráli skvěle, nedokázali jsme se jim vyrovnat

Sport

  23:25
PRAHA - Zklamaný z výsledku i z výkonu svého týmu byl po prohře s Českem trenér anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate. I když jeho tým v kvalifikacích utrpěl po dlouhých 43 zápasech hořkost porážky, dokázal to na tiskové konferenci skousnout a uznat, že Češi vyhráli zaslouženě.

Gareth Southgate. foto: ČTK/AP

Češi porazili po 44 letech Anglii, výhru zařídil v 85. minutě nováček Ondrášek

„V prvním poločase jsme až na penaltu neměli žádné šance, ve druhém už ano, ale ty jsme neproměnili. Češi hráli naprosto skvěle, my jsme se jim nedokázali vyrovnat v důrazu elánu a nakonec ani v proměňování šancí,“ zhodnotil zápas viditelně zklamaný Southgate.

Pane Southgate, jak jste spokojen s výkonem svého týmu? 
Odvedli jsme sice spoustu práce, ale k ničemu pozitivnímu to nevedlo. Musíme přepnout a pokusit se v pondělí vyhrát v Bulharsku a omluvit se tím našim fanouškům, kteří do Prahy přijeli.

Přijímáte zodpovědnost za ne úplně správně zvolenou základní sestavu?
Musím přijmout zodpovědnost nejen za výsledek, ale i za zvolenou sestavu. Zkusil jsem dát do sestavy hráče, kteří v klubu buď nenastupují nebo se jim tolik nedaří. Nikoho nového ale povolávat nechci, i bez zraněných či vykartovaných musíme v Bulharsku vyhrát. Za prohru zde beru každopádně svůj díl viny.

Čeští hráči se radují z vítězství.
12. ŘÍJNA: KOBRAT. Nečekaný úspěch reprezentace v kvalifikační odvetě proti...

Co se vám dnes nepovedlo, že jste prohráli?
Nedařilo se nám příliš hrát bez míče. Ale nechci házet vinu za hráče, musíme se semknout, zregenerovat a pokusit se vyhrát v Bulharsku. Ještě jsme nebyli v takové situaci, kdy jsme v kvalifikaci prohráli, všechno je jednou poprvé, my se musíme pokusit v Bulharsku vyhrát a postoupit na EURO.

Doma jste Česko porazili 5:0, vedli jste tady 1:0, nepodcenili jste pak soupeře?
Soupeře jsme nepodcenili, Češi hráli skvěle, věděli jsme, že budou velmi motivovaní, ale zápas jsme nezvládli. Jsme jenom lidé i my děláme chyby. Každopádně to nesnižuje skvělý výkon Čechů, byli v závěru aktivnější, i proto si výhru před domácími fanoušky zasloužili. Gratuluji jim.

Sedmnáct anglických fanoušků bylo večer před zápasem zadrženo. Jak moc vás to mrzí?
Takové věci vyvolávají zklamání nejen u mě, já jsem tu ale od toho, abych vedl svůj tým k postupu na šampionát, záležitosti s našimi fanoušky nechám na povolanějších. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!