Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Španělé bez útočníka? Tak jsme nikdy nehráli, tvrdí Bosque

Sport

  19:38
DONĚCK/PRAHA - Úřadující mistry světa i Evropy čeká ve středu semifinále Eura. Otázkou je, jak fotbalisté Španělska proti Portugalsku nestoupí. Dosud na turnaji totiž již dvakrát utkání začali bez ryzího útočníka.

Španělsko (Torres a Fabregas) foto: Reprofoto

Základní sestava Španělska v úvodním utkání proti Itálii byla pro mnohé překvapením. Kromě čtyřčlenné obranné řady trenér Vincente del Bosque totiž dále vsadil na šest záložníků: Busquetse, Xabiho Alonsa, Xaviho, Iniestu, Fábregase a Davida Silvu. Čistokrevní útočníci Torres, Llorente i Negredo usedli pouze na lavičku. "Nejvíc to hlavně zaskočilo mě. Byl jsem ale šťastný, že jsem dostal šanci a mohl hrát. Dát pak gól bylo hodně příjemné," popsal Fábregas, který vyrovnal na konečných 1:1.

Varianty základních sestav Španělska

  • Casillas - Alba, Piqué, Ramos, Arbeloa - Xabi Alonso, Busquets, Xavi, Iniesta, Fábregas, David Silva.
  • Casillas - Alba, Piqué, Ramos, Arbeloa - Xabi Alonso, Busquets, Xavi, Iniesta, David Silva - Torres.

Španělé ale velká očekávání nenaplnili. Itálie totiž hrála mnohem atraktivněji a účelněji než současní fotbaloví vládci. Kouč Del Bosque se tak i kvůli nasazení šesti záložníků ocitl pod velkou palbou kritiky. "Každý od nás očekával lepší start, proto chápu tu nespokojenost. Existuje ale několik variant, jak můžeme hrát," bránil se. "Máme systém hry, o kterém si myslíme, že je nejlepší. Musíme ho ovšem přizpůsobit s ohledem na soupeře," dodal.

Del Bosque ale vyvrátil, že by Španělé nastoupili bez forvarda. "Vždycky jsme ho měli, byl jím David Silva. Je sice typově jiný než třeba Fernando Torres, vždy ale plnil roli středního útočníka."

Ve čtvrtfinále hrál zase Fábregas

Ve druhém vystoupení se už v základní jedenáctce ovšem objevil Torres a dvěma góly přispěl k vysoké výhře nad Irskem 4:0. "Odehrál ideální zápas. Ti, kteří tvrdili, že měl nastoupit i proti Itálii, měli částečně pravdu," uznal trenér, jenž i do třetího zápasu zvolil vítěznou sestavu.

K variantě se šesti záložníky se Del Bosque vrátil ve čtvrtfinále s Francií, ve kterém už Španělé dominovali a po vítězství 2:0 hladce postoupili do semifinále. Jakou taktiku ale zvolí proti Ronaldovi a spol.? Podle serveru goal.com má větší šanci na základní sestavu letošní vítěz Ligy mistrů Torres. "Důležité je naše vítězství," uzavřel Fábregas.