Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Španělé pokazili Ukrajincům premiéru

Sport

  17:22
LIPSKO - Fotbalisté Ukrajiny se dočkali zatím největšího gólového přídělu na mistrovství světa. Při jejich premiéře si nebrali servítky Španělé, kteří tým Olega Blochina rozstříleli 4:0.

Druhý gól španělského týmu - střílí David Villa. foto: AFP

Místo nadšení Ukrajince při jejich velké premiéře zahltila bázlivost, tréma a pasivita. Opticky se zcela odevzdali soupeři, který exceloval i bez známých hvězd Raúla či Reyese.

Španělsko na svou odměnu za aktivní herní projev nečekalo dlouho. Sennův dalekonosný pokus ještě Šovkovskij vytlačil v 13. minutě na roh, po něm se však na Garcíův centr akrobaticky natlačil v malém vápně Xabi Alonso a hlavou rozvlnil síť.

Zanedlouho se tábor fanoušků ve žlutých dresech utápěl v depresi podruhé: to když Villův přímý kop odklonila ukrajinská zeď do protipohybu gólmana a střela letošního střeleckého objevu Valencie se nečekaně snesla přímo pod břevno do středu branky.

Kouč Blochin na své svěřence co chvíli divoce gestikuloval od postranní čáry, ale jeho rady mohly nepříznivý osud zvrátit jen stěží. Ukrajina měla značné problémy s přechodem do útoku a když už vyšlo kolmé vysunutí, tak Husin v koncovce selhal propagačním pokusem do náruče připraveného Casillase.

Na Ukrajince se přilepila i smůla. Blochin o přestávce dvěma změnami posílil útok, ale už za dvě minuty byl krach jeho celku neodvratitelný. Sudí Busacca přísně potrestal letmý kontakt Vaščuka s Torresem červenou kartou pro ukrajinského stopera a navrch penaltou, ze které Villa přes Šovkovského teč přidal třetí gól. Španělský útočník měl vzápětí na kopačce čistý hattrick, ale z jasné pozice nastřelil brankářovy nohy.

Zlý sen Ukrajinci nezaplašili ani čestným gólem. Měli minimálně dvě příležitosti, Voronin a Rebrov však obě poslali nad břevno. A tak přišla další lekce, v níž dal soupeř jasně najevo svou převahu. Puyol se na půlící čáře kličkou á la Zidane drze obtočil kolem protihráče a založil parádní bleskovou akci na čtyři přihrávky, kterou z voleje nekompromisně zakončil Torres.

Na drtivém vítězství reprezentace z Pyrenejského poloostrova už nic nezměnilo ani Casillasovo špatné vyběhnutí. Voroninovi totiž míč v 90. minutě před opuštěnou brankou ukopl Pablo. Španělé se tak postarali o největší brankový rozdíl na tomto šampionátu.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!