Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Španělé rozdrtili Rusy

Sport

  20:51
INNSBRUCK - Španělský tým ve svém úvodním utkání jasně přehrál Rusko. Rusové zpočátku Španělům úspěšně bránili a vytvořili si i tlak, nicméně první dva góly rozhodly o jejich vysoké prohře

Španělští fotbalisté slaví jeden ze tří Villových (uprostřed) gólů foto: ČTK

Opatrný úvod utkání v Innsbrucku vzal brzy za své a rychleji se překvapivě osmělili Rusové. V 17. minutě však pálil Semak po přihrávce Aňukova vedle. Na druhé straně vzápětí neprotlačil přízemní centr přes soupeřovu obranu Villa, ale za dvě minuty už udeřil. Torres převzal dlouhý míč, prosadil se přes chybujícího Kolodina, který ve středu obrany nastoupil v soutěžním zápase vůbec poprvé ve dvojici se Širokovem, a vrátil balon před prázdnou branku, kde nemohl Villa minout.

 Brzy mohlo být vyrovnáno, kdyby Zyrjanovovu střelu z vyložené pozice nezastavila pravá tyč Casillasovy branky. Jinak ale vedoucí gól pomohl Španělům. Ve 23. minutě těsně minul Torres a stejný hráč vzápětí zahrozil znovu nebezpečnou střelou, kterou vyrazil Akinfejev. Trávník bičovaly provazce deště, přesto oba týmy předváděly pohledný fotbal.

Rusové přežili nepříjemnou ránu Villy a v závěru poločasu přidali. Tři minuty před pauzou zazvonila branková konstrukce za Casillasem podruhé. Břevnu z kopačky Pavljučenka, jenž zůstal na hrotu kvůli absenci petrohradských kanonýrů Aršavina a Pogrebňaka osamocený, však předcházel útočný faul. V předposlední minutě úvodního dějství zahráli Rusové ledabyle rohový kop, Španělé vyrazili do rychlého brejku a podruhé udeřili. Iniesta našel za obranou nabíhajícího Villu a kanonýr z Valencie propálil Akinfejeva.  Rusové po pauze otevřeli hru, čímž nabízeli soupeři prostor ke smrtícím brejkům.

 Postupem času navíc přestávali být Hiddinkovi svěřenci nebezpeční a Španělé natrvalo převzali otěže utkání. O jejich výhře už málokdo pochyboval, otázkou zůstávalo, zda se zrodí první hattrick šampionátu. Villa o něj hodně usiloval. V 58. minutě se pěkně uvolnil, ale pálil jen doprostřed branky, pak ho dvakrát za sebou na poslední chvíli odzbrojili ruští zadáci.

Kanonýr Valencie neustával v aktivitě a nakonec se dočkal. poluhráč Tomáše Rosického v Arsenalu Fábregas, na něhož dnes nezbylo místo v základní sestavě, vymyslel krásnou přihrávku, kterou Villa nepohrdl a po otočce okolo Širokova vstřelil jako první na turnaji v jednom zápase tři branky. Stačila mu k tomu jen necelá hodina.

 Tím však střelecké hody nekončily. Čtyři minuty před koncem hlavičkou snížil po rohu Pavljučenko a zlomil tím dlouhé prokletí. Rusové totiž dali Španělům po rozpadu Sovětského svazu vůbec první gól. Už v nastavení přidal na 4:1 Fábregas, byť těžil z ofsajdového postavení. Španělé svým představením naznačili, že by letos mohli ukončit dlouhé čekání na velký úspěch.


Výsledek:
Španělsko - Rusko 4:1 (2:0)

Branky: 20., 44. a 75. Villa, 90.+1 Fábregas - 86. Pavljučenko. Rozhodčí: Plautz - Bereuter, Mayr (všichni Rak.). Bez ŽK. Diváci: 30.000.

Sestavy:
Španělsko: Casillas - Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila - Iniesta (63.Cazorla), Senna, Xavi, Silva (77. Xabi Alonso) - Villa, Torres (54.
Fábregas). Trenér: Aragonés.

Rusko: Akinfejev - Aňukov, Širokov, Kolodin, Žirkov - Syčev (46. Bystrov, 70. Adamov), Zyrjanov, Semak, Semšov (58. Torbinskij), Biljaletdinov - Pavljučenko. Trenér: Hiddink.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...