Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Španělsko - Česko 2:0. Jednadvacítka Španěly nepřekvapila, do čtvrtfinále ME se nepodívá

Filip Havelka po utkání se Španělskem foto: Reuters

Celje - Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let na mistrovství Evropy do čtvrtfinále nepostoupili. Svěřenci trenéra Karla Krejčího v závěrečném třetím utkání skupiny B podlehli obhájcům zlata ze Španělska 0:2. Zápas ve slovinském Celje rozhodl střídající Dani Gómez dvěma góly v 69. a 78. minutě.
  20:55

„Lvíčata“ nenavázala na předchozí remízy 1:1 s Itálií a domácím Slovinskem a v tabulce obsadila třetí místo. Spolu se Španěly do čtvrtfinále prošli Italové, kteří v souběžně hraném duelu deklasovali Slovince 4:0.

UTKÁNÍ JSTE MOHLI SLEDOVAT ŽIVĚ ZDE

Český tým na třetím šampionátu za sebou nepřešel skupinovou fázi, play off naposledy hrál před deseti lety. Historickým úspěchem jednadvacítky je zlato z roku 2002.

Trenér Krejčí udělal pět změn v zahajovací sestavě oproti zápasu se Slovinskem. Od začátku dostali šanci Fukala, Šulc, Karabec a Havelka s Vaníčkem, kteří na turnaji nastoupili poprvé.

Španělé si první velkou šanci vytvořili až ve 28. minutě. Puado před brankou našel Barrenetxeau, ten však přes bránícího Fukalu netrefil dobře míč. García poté vypálil nad břevno. Jinak český tým držel s favoritem krok a v závěru prvního poločasu ho dokonce dostal trochu pod tlak, i když brankáře Fernándeze neohrozil.

Úřadující šampioni vstoupili do druhé půle aktivněji. Villar vystřelil těsně vedle a Moncayolovu ránu vytáhnul gólman Jedlička. Češi poté znovu vyrovnali hru, jenže v 69. minutě po zaváhání v obraně inkasovali. Barrenetxea v šestnácte vybídnul střídajícího Gómeze a ten zamířil do odkryté branky. Puado vzápětí trefil tyč.

Útočník Levante Gómez si devět minut po první trefě narazil míč s Garcíou a tvrdou střelou znovu překonal Jedličku. Možná největší českou příležitost pak neproměnil Šulc, jenž napálil pouze obránce. „Lvíčata“ ve třech zápasech na ME sama nedala branku, Italové i Slovinci si v utkání s Českem vstřelili vlastní gól.

Španělé, kteří vyhráli tři z posledních pěti ročníků mistrovství Evropy, protáhli sérii bez porážky na 18 utkání, v posledních osmi navíc neinkasovali.

Autor: