Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Španělsko je mistr Evropy

Sport

  22:42
VÍDEŇ - Španělé dnes ve Vídni porazili ve finále Eura Německo 1:0 a stali se novými mistry Evropy. Jediný gól finálového utkání vstřelil útočník Fernando Torres.

Španělé s pohárem. foto: ČTK

Do zápasu se výrazně aktivněji pustili hráči Německa. Zřejmě je povzbudila skutečnost, že ve svých řadách mohli mít i kapitána Ballacka. Jako pověstní buldoci vyvíjeli tlak na Španěly hned na jejich polovině a měli po chybě Ramose obrovskou šanci otevřít skóre, jenže Klose ji totálně zazdil. Jak minuty přibývaly, začali svou hlavní zbraň - rychlý přechod do útoku - předvádět hráči Španělska. Postupně přebírali aktivitu a náhle hořelo v obraně Němců.

Nejprve si Metzeleder málem srazil míč od Iniesty do vlastní sítě, poté po skvělém centru Ramose hlavičkoval Torres do tyče. Útočník Liverpoolu, který se dnes na hrotu musel obejít bez parťáka Villy, se ale gólu dočkal. Ve 33. minutě se vydal za zdánlivě ztraceným balónem, přetlačil o hlavu menšího Lahma a přehodil padajícího Lehmana. Němci viditelně znervózněli a do šancí se dostávali hlavně po standardních situacích, zatímco v poli vládl jejich soupeř.

Druhá část začala nervózně a Španělé okopávali své protivníky jako řepu. Na Němce to společně s ubíhajícím časem působilo a začali reagovat dosti podrážděně. Nicméně jim nezbývalo nic jiného než útočit. Tlak si vytvářeli, ale ke kloudnému zakončení se nedostali. Velké šance se ale rodily na druhé straně, dvakrát tým našeho západního souseda podržel brankář Lehman.

Minuty utíkaly a snahy o tlak ze strany německého týmu se otupovaly skvělou hrou Španělska. Pověstná buldočí povaha se tentokrát neprojevila a v závěru se nedostali vůbec k ničemu, zatímco jejich soupeř měl několik šancí vedení zvýšit. S posledním hvizdem tak naplno vypukla zasloužená španělská radost. Španělé naposledy triumfovali v roce 1964. Na cestě za triumfem na turnaji ani jednou neprohráli a hořkost porážky nepoznali od roku 2007 už ve 22 zápasech po sobě.

Výsledek:

Německo - Španělsko 0:1 (0:1)

Branka: 33. Torres. Rozhodčí: Rossetti - Griselli, Calcagno (všichni It.). ŽK: Ballack, Kuranyi - Casillas, Torres. Diváci: 51.428 (vyprodáno).

Německo: Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (46. Jansen) - Frings, Hitzlsperger (58. Kuranyi) - Schweinsteiger, Ballack, Podolski - Klose (78. Gomez). Trenér: Löw.

Španělsko: Casillas - Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila - Senna - Iniesta, Xavi, Fabregas (63. Xavi Alonso), Silva (66. Cazorla) - Torres (78. Güiza). Trenér: Aragonés.

Autor: