Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Španělsko - Kostarika 7:0, dominance favorita, soupeř ani nevystřelil

Španělští fotbalisté slaví vysokou výhru nad Kostarikou na mistrovství světa 2022. foto: AP

Byla to jasná záležitost. Dominance. Fotbalisté Španělska si na úvod skupiny E poradili s Kostarikou 7:0 a úspěšně zahájili své vystoupení na mistrovství světa v Kataru. Dva góly dal Ferran Torres, prosadili se i Dani Olmo, Marco Asensio, Gavi, Carlos Soler a Alvaro Morata.
  18:58aktualizováno  19:06

Španělé na mistrovství světa dorazili v sestavě plné nováčků. Nedošlo na spekulovanou nominaci stopera Ramose, chybí i gólman De Gea, hned dvacet hráčů na tak velké akci debutuje.

V prvním zápase si ale vyvolení počínali jako mazáci.

Pravda, na úvod přetěžké skupiny E, v níž se utkají ještě s Německem a Japonskem, je čekal zápas s outsiderem. Ovšem i ten mohl být ošidný. Argentina by mohla vyprávět.

Španělé ale žádné překvapení nedopustili. Tradičně dlouze kombinovali, připravovali si pozici na zakončení. A pak udeřili.

Hned sedmkrát!

Poprvé zvedali ruce na hlavu už v jedenácté minutě, když se Olmo skvěle zorientoval ve vápně a dloubl balon za zkušeného gólmana Navase. Poté se po přihrávce od Alby prosadil z první Asensio.

Španělský útočník Ferran Torres překonává kostarického brankáře Keylora Navase v utkání skupiny E na mistrovství světa 2022.

Do konce poločasu z penalty po faulu od Duarta zvýšil Ferran Torrres a ten samý hráč se ještě ve druhé části pěkně obtočil kolem balonu a Navase prostřelil i ze hry.

A tím Španělé neskončili.

Pátý gól přidal Gavi, jenž si naběhl na centr do pokutového území a pěkně z první skóroval a v nastavení ještě debakl dovršili Soler – jenž umístil míč po vyražené střele – a Morata ranou k levé tyči.

Mistři světa z roku 2010 si ale suverénně nepočínali jen v útoku. I obrana hrála bezchybně. Tedy bezchybně… Vždyť se jejich soupeř pomalu ani nedostal za půlku.

Držení balonu? 81 procent ku 19. Za celý zápas si hráči ze Střední Ameriky nevypracovali ani jeden roh, dokonce ani jednou nevystřelili.

Nejen na bránu, ale i celkově.

Španělský Nico Williams v souboji o míč s Franciscem Calvou v utkání skupiny E na mistrovství světa 2022.

To Španělé měli kromě gólů šancí pochopitelně mnohem víc. Třeba Olmo si v páté minutě naběhl na centr za obranu, jenže balon těsně poslal vedle tyče. O chvíli později pálil zpoza vápna po zemi Asensio, jenže i on minul bránu.

V závěru poločasu ještě šestadvacetiletý hráč střílel vysoko nad a ve druhé části se nezadařilo ani Moratovi. Dostal se sice za obranu, ovšem z pravé strany netrefil balon k bližší tyči.

Příliš jim to ale vadit nemuselo. Už tak skóre pro Kostaričany vyznívá hrozivě.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!