Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Maroko - Španělsko 0:0, na pen. 3:0. Senzace, favorit nedal gól ani v rozstřelu

DOKÁZALI TO. Maročtí fotbalisté oslavují postup do čtvrtfinále mistrovství světa, Španělsko porazili po penaltovém rozstřelu. foto: AP

Fotbalisté Maroka se postarali o první senzaci v osmifinále mistrovství světa, ze kterého po penaltovém rozstřelu vyřadili favorizované Španělsko.
  16:52aktualizováno  18:58

Maroko je teprve čtvrtou africkou zemí, která si na světovém šampionátu zahraje ve čtvrtfinále. Dříve to zvládly pouze Kamerun (1990), Senegal (2002) a Ghana (2010).

V další fázi vyzve buď Portugalsko.

Rozhodující penaltu proměnil Hakimí z Paris St. Germain drzým lobem do středu brány. Hvězdou je však i gólman Bunú, jenž zneškodnil dvě penalty soupeřů.

Oba týmy mohly o svém postupu rozhodnout už v prodloužení.

V posledních vteřinách si na centr z levé strany naběhl Sarabía, který z pozice na hraně ofsajdu a z ostrého úhlu trefil tyč. A když šel jako první Španěl kopat penaltu, orazítkoval brankovou konstrukci znovu.

Pro Maroko je postup odměnou za nesmírně obětavý a statečný výkon. Skvělé v defenzivě a nebezpečné z protiútoků.

Střídající Chaddíra se v prodloužení prosmýkl mezi bránícími soupeři, střídající Balde se ho na kraji pokutového území marně snažil chytit za dres, jenže útočník druholigového italského Bari selhal.

Kdyby brankáře Simóna v klíčové chvíli netrefil do nohy, mohli jít Maročané do vedení už v závěru první části prodloužení. Nikdo by se nemohl divit.

Že měli Španělé velkou územní převahu? Samozřejmě, ale soupeř celý zápas statečně bránil a do vyložených šancí favorita nepouštěl.

Maročané navázali na výborné výkony ve skupiny, ve které za sebou nechali Chorvatsko, Belgii i Kanadu, dali čtyři góly a jediný inkasovali.

V úvodu osmifinále zlobil chvílemi bohorovné Španěly zejména levý křídelník Búfál. Technicky precizní, v ofenzivě nebezpečný a platný. Právě po jeho centru měl stoper Adžuird v závěru prvního poločasu obrovskou šanci, ale zblízka hlavou bránu přestřelil.

Chvíli předtím prověřil španělského gólmana Simóna z dálky Mazráví, což byla zároveň jediná střela na bránu v průběhu celého prvního poločasu.

Španělé drželi balon, posouvali si ho mezi sebou tam a zpátky přesně podle receptu, který jim trenér Enrique dlouhodobě předepisuje. Jakmile se ovšem přiblížili k pokutovému území soupeře, medicína proti skvěle zorganizované a neprostupné defenzivě nefungovala. Scházel lepší pohyb a variabilita, překvapivá přihrávka, plán B.

Jen Asensio, který nastoupil na hrotu, se v prvním poločase dostal do úniku, jenže z úhlu trefil pouze boční síť. Další možnost po riskantní rozehrávce brankáře Bunúa, hráče Sevilly, zastavilo nejen břevno, ale i zdvižený ofsajdový praporek.

Také proto favorit v zápase poprvé vystřelil na bránu až po necelé hodině hry, kdy z přímého kopu pálil Olmo.

Bylo to v době, kdy Španělé přece jen získávali stále větší převahu. Vyložené střelecké pozice si však nevytvářeli. Střídající Morata pálil z ostrého úhlu vedle a dalším šancím zamezili obětaví obránci nebo přesný gólman Bunú. Ten při jedné z posledních standardních situací Španělska v základní hrací době vytáhl klíčový zákrok.

Pak už se pokračovalo do nervózního prodloužení a k penaltovému rosztřelu. A v něm byl Bunú za hrdinu znovu.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.