Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Španělé díky rekordním trefám Villy porazili v generálce Salvador 2:0

Sport

  13:28
WASHINGTON - Španělští fotbalisté v posledním přípravném utkání před mistrovství světa, na kterém budou obhajovat titul, porazili Salvador 2:0 díky dvěma gólům Davida Villy. Dvaatřicetiletý kanonýr vylepšil svou rekordní bilanci v národním týmu už na 58 branek.

David Villa oslavuje 45. reprezentační gól. foto: Reuters

V generálce před šampionátem skóroval i Lionel Messi, který se v dresu Argentiny trefil poprvé od loňského září a přispěl k vítězství 2:0 nad Slovinskem.

Španěly mohl poslat ve Washingtonu do vedení už ve čtvrté minutě Cesc Fábregas, ale z penalty nařízené za faul na Diega Costu poslal míč nad branku. Uspěl až Villa, který právě Fábregase po přestávce nahradil.

David Villa (vlevo) střílí

Útočník, který po sezoně přestoupil z Atlética Madrid do nového klubu New York City, rozhodl zápas góly v 60. a 88. minutě. Řadu dalších šancí španělský tým promarnil.

Gól nedal ani Diego Costa, který však potěšil trenéra Vicenta del Bosqua tím, že zvládl po předchozích problémech se stehnem odehrát 74 minut. "Je fajn, že ze mě spadly ty obavy. Nejsem na tom ideálně, ale to zranění je rozhodně lepší. Další týden na sobě musím zapracovat," řekl útočník Atlética Madrid, který kvůli zranění odehrál jen devět minut ve finále Ligy mistrů. Španělé vstoupí do MS v pátek utkáním proti Nizozemsku.

Gólmani si nezachytali

Mistři světa měli v utkání jasnou převahu a drželi míč 80 procent času. Brankáři Iker Casillas ani David de Gea, jenž ho v 83. minutě vystřídal, si nepřipsali žádný pořádný zákrok.

Messi nastoupil proti Slovinsku až od 58. minuty, ale stačilo mu to, aby ukončil svůj střelecký půst v reprezentaci. Svým 38. gólem v národním týmu zpečetil v 76. minutě výhry Argentiny. Skóre otevřel hned v úvodu Ricardo Álvarez, který se za reprezentaci trefil poprvé. "Teď nastala hodina pravdy. Přáteláky jsou za námi a jedeme do Brazílie plní touhy. Jsme jako jeden tým víc než kdy předtím. Odvedli jsme přesně to, co Alejandro (trenér Sabella) chtěl," řekl Messi. Argentince čeká za týden na Maracaná úvodní zápas proti Bosně a Hercegovině.

Čtěte více o fotbalovém MS

Dva sobotní přípravné zápasy narušily rozmary počasí. Fotbalisty Belgie a Tuniska vyhnala v Bruselu ze hřiště bouřka provázená obřími kroupami. Domácí tým nakonec zvítězil 1:0 díky gólu Driese Mertense z 89. minuty.

Zhruba na 45 minut musel být přerušen kvůli bouřce také zápas Anglie s Hondurasem v Miami, který skončil 0:0. Angličané se neprosadili přesto, že hráli od 65. minuty po vyloučení Brayana Beckelese v početní převaze.

"Podle šancí jsme byli lepší, ale jinak jsme trochu zklamaní. Rozhodčí byl bídný, oni dělali hloupé fauly. Některé byly na přátelský zápas otřesné. Naštěstí se to obešlo bez zranění. Navíc byl zápas přerušený, chyběl tomu rytmus," řekl anglický kapitán Steven Gerrard.

Autoři: ,