Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Španělští mistři světa i Evropy načali Pohár FIFA výhrou nad Uruguayí

Sport

  6:00
RECIFÉ (Brazílie) - Fotbalisté Španělska ve svém úvodním utkání na Poháru FIFA v Brazílii porazili ve skupině B Uruguay 2:1. Úřadující mistři světa i Evropy rozhodli o vítězství na stadionu v Recifé už v úvodním poločase, v němž se prosadili Pedro a Roberto Soldado. V 88. minutě snížil Luis Suárez. Španělé neprohráli ani desátý vzájemný zápas s Uruguayí a protáhli sérii neporazitelnosti na 23 duelů.

Radost fotbalistů Španělska foto: Reuters

Španělsko - Uruguay 2:1 (2:0)

Branky: 20. Pedro, 32. Soldado - 88. Suárez. Rozhodčí: Nišimura (Jap.). Diváci: 41.705.
Španělsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Xavi (77. Martínez), Busquets, Iniesta - Pedro (81. Mata), Soldado, Fábregas (65. Cazorla). Trenér: Del Bosque.
Uruguay: Muslera - M. Pereira, Lugano, Godín, Cáceres - Gargano (63. Lodeiro), Pérez (69. Forlán), Rodríguez - Suárez, Ramírez (46. González), Cavani. Trenér: Tabárez.

Na stadionu v Recifé se od začátku hrálo na jednu branku. Uruguayci se pasivně zatáhli před vlastní vápno a nechali favorita, aby se kombinacemi s tradičními krátkými přihrávkami rychle dostal do tempa. Španělé mohli otevřít skóre po deseti minutách, Fábregasovi ale zkazila po přízemní střele zpoza vápna radost tyč. Po dvaceti minutách už mistři světa slavili vedení. Odražený balon po rohovém kopu napálil Pedro a uruguayský kapitán Lugano ho smolně tečoval mimo dosah gólmana Muslery.

Na opačné straně nakonec mezi tyčemi dostal přednost zkušený Casillas a poprvé si sáhl na balon až po 29 minutách, kdy schoval v náruči Cavaniho teč hlavou. Uruguayci, vítězové Copy Amériky, vůbec nepřipomínali čtvrtý tým z mistrovství světa před třemi lety. Hráli bojácně a ve 32. minutě inkasovali podruhé. Španělé udeřili nezvykle z rychlého brejku, pěknou kombinaci zakončil po Fábregasově přihrávce Soldado.

Fotbalista Španělska Sergio Ramos (vlevo) a Edinson Cavani z Uruguaye

Skóroval pošesté v desátém utkání za národní celek a ještě víc pokazil uruguayskému gólmanovi Muslerovi nedělní 27. narozeniny. Po přestávce Španělé ubrali tempo, přesto dlouho v klidu drželi dvougólový náskok. Až v 88. minutě je za polevení v koncentraci ztrestal brilantně provedeným přímým kopem Suárez, výhru v úvodním utkání Poháru FIFA, tradiční generálky na světový šampionát, už si ale vzít nenechali.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...