Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta a Slavia se spojily proti dalším sportovcům v kauze Hnilička. Babiš nebude požadovat jeho odchod

Milan Hnilička (za ANO) na jednání sněmovny foto: ČTK

PRAHA - Fotbaloví rivalové – Slavia a Sparta – se opět spojili v zákulisním boji. Přesně v poledne vydaly kluby společné stanovisko, ve kterém se distancují od pondělního prohlášení České unie sportu (ČUS), která podpořila Milana Hniličku coby šéfa Národní sportovní agentury (NSA). A pod kterým byl podepsán i Martin Malík, předseda FAČR (Fotbalová asociace ČR) za tuzemský fotbal. Podle nejnovější reakce premiér Babiš nebude požadovat odchod Milana Hniličky z čela sportovní agentury kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu. Babiš to řekl Deníku.cz. FAČR také reagovala. Nezlehčuje pochybení Milana Hniličky, který se zúčastnil oslavy. Obává se však, že jeho konec v čele NSA by vyvolal ve sportu nestabilitu.
  12:55

V pondělním vydání deníku Blesk se objevily fotografie a reportáž ze sobotní večerní oslavy 50. narozenin teplického podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v jeho hotelu Prince de Ligne. Vedle Hniličky se jí účastnili například místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, bývalý premiér Jiří Paroubek a desítky dalších hostů.

Slávistické prohlášení k Milanu Hniličkovi.

Sparťanské prohlášení k Milanu Hniličkovi.

Hnilička uznal, že chyboval, poslal 50 tisíc korun na charitu a rezignoval na poslanecký mandát. Funkce šéfa Národní sportovní agentury, de facto postu „ministra sportu“, se ale nevzdal s tím, že počká na reakci sportovního prostředí.

To mu nejprve vyjádřilo skrze prohlášení ČUSu podporu. Pod něj se podepsali mimo jiné i sportovní legendy Jaromír Jágr a Barbora Špotáková, či šéfové velkých svazů – fotbalového, hokejového, judistického i atletického.

Jenže už včera se objevili i kritici. Například Jakub Janda, šéf svazu a poslanec za ODS. „Chování Milana Hniličky je vrcholem nepřijatelného papalášství. Ohrozil veškeré snahy, které jsme v minulých letech ve prospěch sportu podnikli. Milane, jestli jsi chlap, tak není jiná cesta než rezignace,“ napsal na Twitter.

V pondělí se postavily proti prohlášení také největší fotbalové kluby v Česku – Slavia a Sparta.

DALŠÍ REAKCE NA HNILIČKOVO POCHYBENÍ

  • "Toto chování se nám nelíbí, protože je to jednoznačným porušením všeho, co musí v této zemi obyčejní lidé každý den dodržovat. Z těchto důvodů samozřejmě nemůže mít Milan Hnilička naši důvěru v čele Národní sportovní agentury, proto považuji za nedostatečnou pouhou rezignaci na mandát poslance," uvedl na webu FK Teplice předseda představenstva Pavel Šedlbauer.
  • "Vůbec nechápu, že to ještě neudělal (odstoupení). Vždyť i tahle funkce je placená z peněz daňových poplatníků. Byl to neodpustitelný přešlap. V době, kdy tu lidi padají na hubu, krachují podniky, restaurace a hotely, tak oni si tam udělají mejdan, jako kdyby se nic nedělo," řekl Jiří Hrdina, mistr světa z roku 1985 pro web Sport.cz.
  • "Jakákoliv nestabilita instituce včetně změny vedení zbrzdí její chod, přeruší procesy, nejen dotační, změní priority, znejistí zaměstnance. Ano, mohla by ohrozit dotace do sportu, což je pro nás klíčové. Nemůžeme si dovolit situaci destabilizovat. Přitom historicky poprvé za deset let jsou připraveny peníze do klubů a svazů nejpozději v březnu," dodal pro ČTK Jansta.

„SK Slavia Praha a AC Sparta Praha se distancují od účasti předsedy FAČR na ‚Společném prohlášení představitelů českého sportovního prostředí k situaci kolem předsedy NSA Milana Hniličky‘ a odmítají, že by toto stanovisko vyjadřovalo názor fotbalového hnutí na celou kauzu,“ zní v něm mimo jiné. Dle obou klubů je podobné chování naprosto nepřijatelné a nevhodné.

„Rozhodnutí o politické odpovědnosti v podobné situaci je věcí příslušného politika a jeho nadřízených,“ zní na závěr s odkazem na skutečnost, že Hnilička spadá přímo pod premiéra Andreje Babiše, který jej přitom už včera vyzval k rezignaci na všechny funkce. 

Je to podruhé v krátké době, co pražští rivalové prezentovali společné prohlášení. V polovině ledna se spojili v reakci na kontroverzní sportovní výzkum prezentovaný NSA, který porovnával popularitu sportovních odvětví. Fotbal se v žebříčku umístil až na osmém místě.

Babiš nebude požadovat odchod Hniličky

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v reakci na uplynulé události nebude požadovat odchod Milana Hniličky z čela Národní sportovní agentury (NSA). Premiér se nedomnívá, že by Hniličkovo odvolání z funkce osm měsíců před volbami bylo správné. Babiš to v úterý řekl serveru Deník.cz.

Na Hniličku se snesla kritika potom, co se navzdory vládním omezením proti šíření koronaviru účastnil o víkendu oslavy narozenin podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy. Kvůli porušení protiepidemických opatření v úterý Hnilička složil poslanecký mandát.

Podle Babiše pracoval Hnilička tři roky na rozjezdu agentury, kterou si sportovci velmi přáli. „Nikomu by teď neprospělo, kdyby se rozjelo kolo spekulací kolem nového šéfa, došlo by k její paralýze,“ řekl premiér Deníku. Připomněl, že Hnilička se za účast na oslavě omluvil a rezignoval na poslanecký mandát. „Máme ale osm měsíců do voleb, tak si nemyslím, že by bylo správné ho odvolávat,“ řekl Deníku.cz. Dodal, že po volbách přijde nová garnitura, která může Hniličku vyměnit.

Deníku Právo Babiš řekl, že se Hnilička složením poslaneckého mandátu zachoval férově.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...