Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Federální derby po 21 letech. Sparťany v Bratislavě straší Chovanec

Sport

  13:50
BRATISLAVA (od našeho zpravodaje) - Za necelou hodinku letu se nestihli ani uvelebit a už z reproduktorů slyšeli: „Vítejte v Bratislavě.“ Cesta sparťanských fotbalistů byla kratší, než bude trvat jejich další zápas základní skupiny Evropské ligy proti Slovanu Bratislava.

Střelec Bořek Dočkal a David Lafata ze Sparty se radují z gólu. foto: ČTK

Slovan Bratislava - Sparta Praha.

Úřadující slovenský mistr proti českému šampionovi.

Velké federální derby.

Anebo také souboj dvou sparťanských srdcařů a bývalých spoluhráčů, dnes trenérů-soupeřů, Jozefa Chovance a Vítězslava Lavičky.

„I díky tomu to bude zajímavé. Ale ono by to mělo náboj, i kdyby tam zůstal Franz Straka,“ řekl sparťanský brankář David Bičík.

A trenér Vítězslav Lavička dodal: „S Jozefem Chovancem máme přátelský vztah, ale ještě jsme si nestačili ani zavolat. Jen jsem jemu a jeho asistentovi Horstu Sieglovi poslal textovou zprávou, ve kterém jsem jim blahopřál. Každopádně to bude především o zápase mezi Slovanem a Spartou.“

Chybí tři marody, Bednář už je fit

Čtvrteční zápas, který na stadionu Pasienky začíná v 19 hodin, poutá v Česku a na Slovensku enormní pozornost. Sparťané k němu vyrazili ve středu dopoledne letadlem, ačkoliv obě hlavní města dělí jen něco málo přes tři stovky kilometrů.

Na palubě charterového letu chyběli marodi Josef Hušbauer, Michal Breznaník a Martin Nešpor. Naopak útočník Roman Bednář po svalovém zranění už cestoval s týmem.

„Jozef Chovanec zná naše hráče určitě dokonale, jako celou Spartu. My jsme se chtěli na Slovan jet podívat o víkendu, ale bohužel jim zápas přerušili. I tak víme, že mají šikovné hráče. Vždyť byli kousek od účasti v Lize mistrů,“ uvedl kouč Lavička.

Na souboj bývalých velkých rivalů dojde v soutěžním zápase po více než jedenadvaceti letech. V únoru 1993 se střetli v posledním ročníku federální ligy a utkání tehdy na Tehelném poli skončilo remízou 1:1. V evropských pohárech po rozdělení už Sparta na Slovan Bratislava nenarazila.

Až teď, ve 3. kole základní fáze Evropské ligy.

Sparta jede na postup, ale venku tápe

„Favoritem je pro mě Sparta,“ řekl Jiří Kladrubský, který získal titul jak Spartou, tak se Slovanem Bratislava. „Slovan není v nejlepším rozpoložení a má za sebou sérii porážek.“

Sparta v české lize šestkrát za sebou neprohrála a v Evropské lize dokázala po úvodní porážce v Neapoli (1:3) porazit Young Boys Bern (3:1). V tabulce skupiny I tak má tři body a reálně bojuje o postup. Na druhou stranu na hřištích soupeřů nevyhrála v evropských pohárech už desetkrát za sebou.

Slovan je na tom přesně naopak. Nevyhrál už v sedmi soutěžních zápasech za sebou, což stálo místo trenéra Františka Straku. Nahradil ho právě Chovanec, pro něhož bude utkání proti Spartě premiérou v nové funkci.

Autor:

Prodej rodinného domu v obci Chotěšov
Prodej rodinného domu v obci Chotěšov

Osvobozených politických vězňů, Chotěšov, okres Plzeň-Jih
3 150 000 Kč