Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jedna přihrávka, druhá, Messi si narazil s Iniestou a Barcelona vede. Španělský středopolař si ve finále akce krásným způsobem přehodil bránícího Čišovského. Poté zakončil přízemní střelou k tyči podél bezmocného gólmana Čecha.
10. minuta
gól
Gól! Barcelona vede 1:0.
8. minuta
Barcelona
Messi vyzkoušel pozornost brankáře Čecha. Ten s jeho nepříliš povedenou technickou střelou neměl příliš problém.
7. minuta
Plzeň
Jiráček fauloval Pedra. Barcelona okamžitě rozehrála a rozjela další sérii přihrávek okolo plzeňské obrany.
3. minuta
Barcelona
Dani Alves v první velké šanci utkání. Z mírného úhlu přestřelil jak gólmana Čecha, tak i konstrukci branky.
2. minuta
Barcelona
Po patnácti vteřinách se Barcelona zmocnila míče. A poté si začala svým typickým způsobem vyměňovat míč.
1. minuta
důležité
Největší zápas v historii plzeňského fotbalu byl právě rozehrán.
20:42
Hráči Plzně utkání odehrají v bílých dresech. Barcelona v tradiční fialovo-modré kombinaci.
20:42
Fotbalisté za znělky Ligy mistrů nastupují na trávník.
Barcelona
Co mají společného trenér Barcelony Pep Guardiola a největší hvězdy týmu Lionel Messi, Xavi, Sergio Busquets, Andrés Iniesta či Carles Puyol? Všichni s katalánským gigantem posbírali už nespočet trofejí, ale každý z nich také vyrostl ve věhlasné klubové akademii La Masia, která do barcelonského týmu na počkání chrlí další vycházející fotbalové hvězdy. Žádný jiný světový velkoklub se nemůže pochlubit tím, kolik odchovanců září v jeho prvním týmu. "Barca" za to vděčí právě své La Masii, na niž ani její slavní absolventi nedají dopustit.
Před třemi týdny San Siro, nyní Nou Camp. Plzeňští fotbalisté si mohou s nadsázkou připadat jako prominentní turisté nahlížející do zákoutí věhlasných fotbalových arén světa. Stadion v Miláně je nedávno nadchl, ale když v úterý vkročili na trávník fotbalového "chrámu", kde sídlí slavná Barcelona, byli unešeni ještě víc. Čeští šampioni netajili, že už samotná návštěva Nou Campu, který barcelonským hvězdám slouží od roku 1957 a zařadil se mezi nejznámější stadiony planety, by pro ně byla zážitkem. A možnost zahrát si přímo mezi kolosálními tribunami, které pojmou téměř sto tisícovek fanoušků, je rovnou splněným snem. "Když jsem s fotbalem začínal, tak by mě nenapadlo, že se dostanu až sem. Je to prostě fotbalový chrám, dýchá tady historie," řekl záložník Petr Jiráček a obdivně se rozhlížel po třípatrových ochozech.
Barcelona
Obletovaný trenér Barcelony Pep Guardiola se před dvěma lety "spálil", když jeho hvězdný tým v základní skupině Ligy mistrů doma podlehl ruské Kazani a pak si musel vyslechnout mnoho posměšných narážek. Ve středečním duelu s Plzní, která také na Nou Camp dorazila v roli jasného outsidera, je proto kouč Katalánců obezřetný a svůj tým nabádá k plné pohotovosti. Guardiola si nepřipouští jinou variantu, než že Barca z následujícího dvojutkání s Plzní získá šest bodů a zajistí si pohodlný postup do osmifinále soutěže, kde obhajuje titul. "S Plzní jdeme tak trochu do neznáma a musíme být opatrní. Abych byl upřímný, tak před dvěma dny jsem o tom týmu nic nevěděl, ale teď už to je jiné. Mám poznatky o jejich hře, opravdu Plzeň musíme brát vážně, vyřadili Rosenborg, Kodaň... Neberte to jako frázi," prohlásil Guardiola na dnešní tiskové konferenci.
Plzeň
Žádné kouzlení s míčem a užívání si mnoha kombinací, jak to má sám nejradši. Místo toho očekává kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth ve středu jen hodně dřiny, spoustu běhání a starosti při nekončící práci na vlastní obranné polovině. Dobře ví, že při utkání Ligy mistrů v Barceloně bude plnit nevděčné úkoly a se spoluhráči se postaví kolosu, který dokáže rozstřílet kteréhokoliv soupeře bez výjimky. I tak v Horváthovi přetrvává víra, že Plzeň může slavnému sokovi zápas ztížit. "Snad můžeme být soupeřem, který snese určité měřítko. Že jsme schopni jim to znepříjemnit," řekl Horváth. Na zápas v Barceloně se třese od chvíle, kdy los Ligy mistrů na konci srpna české i španělské mistry svedl do jedné skupiny. Horváth se těší, že mu očekávané utkání zajistí vzpomínky na celý život. "Větší zápas na klubové úrovni než proti Barceloně teď asi není. Takže není důvod se netěšit," řekl plzeňský záložník.
On-line reportáží vás provede sportovní redaktor Lidovky.cz Vojtěch Lhota.

Nepřehlédněte

FC BARCELONA

Hráč
B Valdés
O Xavi Hernandéz
O Abidal
O Daniel Alvés
Z Mascherano
Z Iniesta (85. Keita) 10
Z Busquets
Z Adriano
Ú Villa (88. Cuenca) 82.
Ú Rodríguez
Ú Messi

VIKTORIA PLZEŇ

Hráč
B Čech
O Limberský
O Bystroň
O Čišovský
O Rajtoral
Z Pilař (75. Fillo)
Z Horváth
Z Kolář
Z Jiráček
Z Petržela (86. Darida)
Ú Bakoš (58. Ďuriš)
Hlavní rozhodčí: A. Stavrev (Makedonie)
Čárový rozhodčí: M. Kirovski (Makedonie)
Čárový rozhodčí: L. Krstevski (Makedonie)