130 let
Sparta - CSKA (Léonard Kweuke)

Sparta - CSKA (Léonard Kweuke) | foto: ČTK

Doporučujeme

Sparta má čtyři osvědčené střelce. Není to ale přece jen moc?

Sport
  •   10:48
PRAHA - Kamerunský golem Leonard Kweuke a mladý kanonýr Václav Kadlec poznají na soustředění ve Španělsku dva nové konkurenty – chorvatského rychlíka Andreje Keriče a vytáhlého zabijáka Tomáše Pekharta. Ve fotbalové Spartě se tak sešla čtveřice vynikajících útočníků, kteří o svých střeleckých kvalitách už dokázali přesvědčit.

Ale pozor! Všichni mají ambice hrát v základní sestavě. Nenaplní se proto rčení, že všeho moc škodí? Nevznikne mezi adepty ofenzivy až nezdravá rivalita? "Určitě ne. Každý elitní klub má mít tři nebo čtyři špičkové kanonýry," tvrdí trenér Josef Csaplár.


Špičkové kanonýry teď na Spartě opravdu mají. Pekhart se na podzim trefil hned jedenáctkrát a přichází z Jablonce na půlroční hostování bez opce. Keričovi, nejlepšímu střelci ligy ze sezony 2009/10, končila pod Ještědem smlouva. Sparta s ním nejdříve podepsala od července nový kontrakt a pak ho po vleklých domluvách z Liberce vykoupila s okamžitou platností.

Pokud přidáte Kweukeho, který skóroval v každém z poslední pěti ligových zápasů, a největší talent českého fotbalu Kadlece, na světě je pořádná úderná jednotka. Síla, která může nahradit Bonyho Wilfrieda, jenž přestoupil za asi 100 milionů korun do nizozemského Arnhemu. "Sparta levně nakoupila a draze prodala. Její síla přitom zůstává přibližně stejná. Beru to jako opravdový majstrštyk," chválí Csaplár.
Jablonec - Ml. Boleslav (Pekhart se raduje z gólu).

Jenže do základní sestavy se vejdou pouze dva střelci. Těžko si totiž představit, že letenský kouč Jozef Chovanec změní strategii se dvěma hroty, s níž postoupil do jarní fáze Evropské ligy a stáhl náskok Plzně v domácí soutěži z dvanácti na čtyři body. "Vítězná taktika se nemění," připomíná Csaplár.FC Slovan Liberec - Plzeň / Andrej Kerić z Liberce a David Bystroň z Plzně (vlevo)

Kadlec může na posily doplatit

Jasné je jen jedno – výběr z takové škály kvalitních útočníků by zamotal hlavu leckterému trenérovi. "Těžko vybrat ty nejlepší dva, všichni jsou na vysoké úrovni," přiznává Csaplár. Proto rozhodnou maličkosti – v jaké budou formě, jak se jim bude dařit na tréninku, jestli zaujmou Chovance a jak mu zapadnout do herního stylu.

Pekhart s Keričem však otevírají útoku Sparty nové obzory. Když nastupoval Kweuke s Bonym, šlo o dva typologicky stejné hráče – dva svalnaté bijce s téměř neomylným zakončením. "Kdežto Kerič je rychlý fotbalista do brejků, Pekhart vysoký hlavičkář a Kadlec podhrotový hráč do kombinace," vysvětluje Csaplár.Sparta - CSKA (Václav Kadlec)

Jenže právě osmnáctiletý Kadlec by mohl na posilování kádru nejvíc doplatit. Už na podzim se na trávník dostával sporadicky a ještě větší konkurence by ho mohla připravit o další prvoligové zkušenosti. "Hrát budou ti nejlepší. Nehledě na věk se Václav musí rvát o místo a dokázat, že si ho zaslouží. Ne si říkat, že na to nemá," vzkazuje Csaplár. Nesmíme ale zapomenout, že mladík má na své straně i jednu nespornou výhodu – mnohokrát se prosadil i v záloze.

Autor: Michal Hořejší