130 let

30. KVĚTNA: NOVÝ TRENÉR PRO SPARTU. Třiačtyřicetiletého Václava Jílka (vpravo), který na Letné dřív působil jako asistent, přivedla Sparta z Olomouce. Smlouvu dostal na tři roky. Na lavičce největšího českého klubu nahradil Michala Horňáka, který mužstvo dočasně vedl po odvolaném Zdeňku Ščasném. | foto: ČTK

Aktualizováno

Sparta má nového trenéra, Jílek na Letné podepsal kontrakt na tři roky

Sport
  •   12:33aktualizováno  13:16
Praha - Václav Jílek se stal novým trenérem fotbalistů pražské Sparty. Třiačtyřicetiletý dosavadní kouč Olomouce, který už dříve na Letné působil jako asistent, vystřídal na lavičce třetího týmu uplynulé ligové sezony dočasného trenéra Michala Horňáka. Se Spartou podepsal tříletou smlouvu.

„Věřím, že jsme udělali správné rozhodnutí a trenér Jílek bude tím správným, který Spartu pozvedne. Měl jsem jasná kritéria, trenéra jsem vybral podle jeho dosavadní práce, podle stylu, který je schopný vtisknout svému týmu. Šlo mi o to, aby souzněl s tím, jak bychom se jako Sparta chtěli prezentovat,“ uvedl na tiskové konferenci sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

„Sportovní cíl Sparty je daný historicky - titul, poháry. Hlavní je teď ale první krok, postavit silný tým a vybudovat silnou organizační strukturu. Jasně si určit míru kompetencí lidí, kteří se kolem týmu pohybují. To je vize, díky ní jsem do Sparty šel,“ prohlásil Jílek. „Každá nabídka se musí zvážit ze všech stran, i toto byl ten případ. Tomášova vize mě utvrdila v tom, že je dobrá chvíle tuto výzvu přijmout,“ dodal.

Nový kouč Sparty si udělal jméno hlavně v sezoně 2017/18, kdy s ligovým nováčkem Olomoucí nečekaně obsadil čtvrté místo v tabulce a následně si s ní zahrál kvalifikaci Evropské ligy. V uplynulém ročníku se Sigmou skončil na deváté příčce. S Hanáky v dubnu prodloužil smlouvu, ale Sparta ho nyní vykoupila. Částku kluby nezveřejnily, podle deníku Sport jde o šest milionů korun.

Na Letné už Jílek působil v letech 2011 až 2015 jako asistent trenéra. V sezoně 2013/14 byl u toho, když Letenští naposledy vyhráli ligu a navíc tehdy triumfovali i v domácím poháru.

30. KVĚTNA: NOVÝ TRENÉR PRO SPARTU. Třiačtyřicetiletého Václava Jílka (vpravo),...
Olomoucký trenér Václav Jílek.

Letenští v posledních třech sezonách neskončili lépe než třetí. V uplynulém ročníku ztratili z třetí příčky na mistrovskou Slavii propastných 17 bodů a čeká je 3. předkolo Evropské ligy. Po porážce 0:3 v semifinále domácího poháru na Slavii před posledním kolem základní části ligy skončil trenér Zdeněk Ščasný a ve zbytku sezony ho nahradil dosavadní asistent Horňák.

„Budeme dělat maximum pro to, abychom pozvolnou cestou a postupnými kroky udělali ze Sparty opět silné mužstvo, které bude vítězit. Pro nás je velká ambice dorovnat dva týmy, které jsou v tuto chvíli o něco před námi,“ řekl Jílek na adresu mistrovské Slavie a druhé Plzně.

Jedním z jeho asistentů ve Spartě bude Jiří Saňák, kompletní složení realizačního týmu klub oznámí později. Přípravu Jílek s novými svěřenci zahájí 17. června.

Sparta už v minulých dnech představila první dvě posily pro novou sezonu - útočníka Libora Kozáka a norského pravého obránce Andrease Vindheima.

„Od začátku jsme se s Tomášem bavili o postech, které je třeba posílit, v tom jsme se shodli. Priorita pro mě byla pozice pravého obránce a útočníka. Bavíme se o pozici středního záložníka jako o postu, který je třeba posílit. Rozhodně je to místo, na které chceme přivést hráče. Je to jedna z hlavních otázek v tom, jak můžeme posílit kádr,“ uvedl Jílek.

V roli hlavního ligového trenéra působí od října 2015 a všech 82 zápasů odkoučoval na lavičce Olomouce. Má bilanci 33 výher, 31 porážek a 18 remíz. V minulosti Jílek působil také jako asistent u reprezentační jednadvacítky.

Autor: ČTK