Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sparta má nového trenéra. Stane se jím Požár, Holoubek bude jeho asistentem

Sport

  13:30
PRAHA - Novým trenérem fotbalistů Sparty byl jmenován sportovní ředitel Tomáš Požár. Dosavadní kouč David Holoubek totiž stále nemá potřebnou licenci, a tak se vrátí do role asistenta. Stále však bude mít velké kompetence při přípravě ligového celku a prostor by měl dostat i při zápasech.

Novým hlavním trenérem Sparty se stal současný sportovní ředitel Tomáš Požár.. foto: ČTK

Amnestie pro ‚zrádce‘ Konatého? Sparta mu chce dát šanci v přípravě

„Rozhodli jsme se, že by měl dostat dosavadní realizační tým šanci v práci pokračovat. Víme ale, že David Holoubek nedisponuje potřebnou licencí,“ uvedl generální ředitel Sparty Adam Kotalík.

„Proto jsme zvolili další posílení týmu a Tomáš Požár si k funkci sportovního ředitele vezme i funkci trenéra,“ pokračoval.

„Splňuje všechna kritéria. Je přímým nadřízeným všech trenérů a jeho pozice bude zcela přirozená. A také má potřebnou licenci.“

„Na něm bude, jak velký prostor Davidovi Holoubkovi při přípravě a zápasech dá. Předpokládám, že to ale bude výrazný prostor,“ dodal Kotalík.

Trenér David Holoubek Bořka Dočkala za vyloučení určitě nepochválil.
Bořek Dočkal vzal kvůli neproměněné penaltě prohru Sparty v Miláně na sebe.

Jednačtyřicetiletý Požár přišel do Sparty v létě 2015 jako šéf úseku vyhledávání nových hráčů, letos v říjnu byl s účinností od ledna 2016 jmenován sportovním ředitelem.

Před tím působil ve funkci sportovního ředitele v Bohemians Praha 1905. Během hráčské kariéry nastupoval za Jablonec, Teplice a Spartu, se kterou v roce 1995 získal mistrovský titul. V nejvyšší soutěži odehrál 61 zápasů.

Šestatřicetiletý Holoubek během podzimu nahradil odvolaného Zdeňka Ščasného, kterému předtím dělal asistenta. Sparta pod jeho vedením postoupila ze základní skupiny Evropské ligy, poté co z pěti zápasů čtyři vyhrála.

V lize Holoubek z osmi utkání prohrál jediné a dostal Spartu na třetí příčku se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Plzeň. V závěru podzimu už ale po vypršení výjimky na licenci jeho místo formálně zaujal asistent Zdeněk Svoboda.

Kouč David Holoubek při zápase Evropské ligy Sparta vs. Beer Ševa.

„Toto řešení splňovalo všechny požadavky a mohli jsme v něm pokračovat. Zvolili jsme však řešení, které nám přijde logičtější,“ řekl Kotalík s tím, že předpisům ligy nebude odporovat, pokud Holoubek bude pokračovat v řízení týmu i na lavičce během zápasu.

„Řešili jsme to s licenčním manažerem i ředitelem ligy. Řídit tým na lavičce může kdokoli. Hlavní trenér, asistenti nebo trenér brankářů. V tom není žádný problém,“ dodal Kotalík.

Našli náhradu za Limberského. Plzeň získala Slovince, dala mu dlouhou smlouvu

Realizační tým Sparty kromě Požára rozšíří i dosavadní kouč nejmladšího sparťanského dorostu Petr Havlíček, který s Holoubkem už dříve spolupracoval. V týmu zůstávají i Zdeněk Svoboda a Stanislav Hejkal.

„Jelikož chceme uspět v Evropské lize s Rostovem, čeká nás náročný program. To znamená vyhodnocování soupeře, analýzy, cestování,“ řekl Požár.

„Navíc jsou tam studijní povinnosti Davida Holoubka. Proto považujeme rozšíření realizačního týmu za nutné. Práce bude pro všechny dost,“ dodal.

Rozšíření týmu kvituje i Holoubek. „Petr Havlíček přinese zkvalitnění tréninkového procesu a celého trenérského štábu. Prostor dostane. Je to prověřený trenér, prošel sparťanskou mládeží,“ řekl Holoubek.

„Stejně tak se těším na spolupráci s Tomášem Požárem, protože to je člověk, který může Spartu posunout dál,“ dodal.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...