Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sparta musí za řádění fanoušků při derby zaplatit pokutu 70 tisíc

Sport

  18:05
PRAHA - Fotbalová Sparta musí zaplatit pokutu 70 tisíc korun za nezvládnutí pořadatelské služby v derby se Slavií. Fanoušci obou pražských klubů se v hledišti poprali a používali zakázanou pyrotechniku. Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR dnes rovněž zakázala českobudějovickému stoperovi Romanu Lengyelovi vykonávat funkci kapitána.

Fanoušci Sparty ve fotbalovém derby. foto: ČTK

Spartě hrozilo až uzavření stadionu, jak tomu bylo například v úvodních dvou domácích zápasech této sezony poté, co v závěru minulého ročníku došlo k opakovaným prohřeškům fanoušků. Kvůli příznivcům bude muset letenský klub i na příští zasedání disciplinární komise, neboť sparťanští fanoušci prováděli masové výtržnosti na stadionu Baníku Ostrava při vzájemném utkání. Disciplinárka proto zahájila se Spartou řízení stejně jako se zástupci Baníku kvůli nedostatečné pořadatelské službě. Ze stejného důvodu bylo zahájeno také řízení s Plzní za utkání s Příbramí.

Komise znovu řešila kontroverzní utkání mezi Českými Budějovicemi a Příbramí, v kterém domácí vehementně protestovali proti rozhodčímu Drahoslavu Drábkovi. Po vedoucímu týmu Martinu Vozábalovi, který byl potrestán už před týdnem, dostal pokutu 10 tisíc korun kustod Radomil Procházka. Ten byl potrestán dodatečně, jelikož v zápise o utkání byl mezi vykázanými na tribunu uveden místo něj masér Vladimír Adam.

Kvůli záměně byl Lengyel potrestán zákazem vykonávání funkce kapitána do konce června. Podle komise zanedbal povinnosti kapitána, když podepsal zápis, ve kterém byly uvedeny nepravdivé informace.

Disciplinárka rovněž udělovala zákazy startu za nasbírané karty. Jednou si za vyloučení nezahraje olomoucký obránce Michal Vepřek. Stejný trest za čtyři žluté karty mají Milan Matula (Teplice), Milan Bortel (Slavia Praha), Jakub Hora (České Budějovice) a brněnská dvojice Pavel Mezlík a Martin Husár.

Ve druhé lize mají zastavenou činnost na dvě utkání Václav Zapletal (Opava), Peter Očovan (Bohemians Praha), Jan Procházka (Most) za osm žlutých karet a také bývalý reprezentant Marek Heinz ze Znojma, který byl vyloučen za kopnutí do soupeře.

Jedno kolo vynechají kvůli čtyřem žlutým kartám Richard Kalod (Žižkov), Martin Cseh (Bohemians Praha 1905), Josef Laštovka (Bohemians Praha) a Roman Potočný (Opava).

Autor: