Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparta na úvod EL překvapila. Po výborném výkonu porazila Palermo 3:2

Sport

  18:50aktualizováno  21:34
Nepřesvědčivým výkonům týmu z posledního období dnes možná vystavili definitivní stopku. Však už bylo na čase, sparťané doma na Letné vybojovali důležité body do základní skupiny Evropské ligy na úkor italskémho Palerma. Udělali tak důležitý krok v boji o postupové příčky...

Václav Kadlec, střelec třtího gólu foto: ČTK

"Cíle máme jasné. Chceme napravit loňský neúspěch," připomenul trenér hráčů v rudých dresech Jozef Chovanec ročník, kdy se Spartě nepodařilo postoupit ze skupiny.

A zdá se, že své svěřence patřičně namotivoval. Sparťané totiž překvapivě hře dominovali. Brzy také vstřelili první branku. Po necelých dvaceti minutách střetnutí využil Wilfried vybídnutí Kladrubského a uklidil míč do sítě. O malou chvíli později navíc mohli přidat další, ale ukázkovou kombinaci zakončil Kadlec střelou, s níž si gólman Sirigu s vypětím všech sil poradil.

Velmi dobře se prezentoval novic v sestavě domácích Jakub Podaný. Při premiéře v a-týmu Sparty se mu nerozklepala kolena a celých devadesát minut s přehledem zvládl. Třiadvacetiletý záložník bojoval, zapojoval se do rozehrávky, přesně přihrával a také střílel.

Čtěte také

Sveřenci trenéra Chovance si svůj příděl smůly vybrali ve 38. minutě. Z prvního výraznějšího ohrožení svatyně Blažka vzešlo vyrovnání. Muž v rukavacích dokázal sice střelu Pastoreho vyrazit, ale jen na kopačky Maccaroneho, jenž snadnou úlohu zvládl a míč uklidil k nelibosti velké většiny fanoušků na stadionu do sítě. 

Po poločasové přestávce na několik chvil přebrali taktovku nad režií zápasu hosté. Ze zvýšené aktivity dokonce rezultovalo nastřelené břevno. Do několika příležitostí se dostal i nebezpečný útočník Hernández. Rostoucí převahu hostů však zastavila Sparta tím nejlepším způsobem. Kladrubský z plného běhu hlavou usměrnil centrovaný míč z kopaček Pamiče za záda bezmocného Sirigua a bylo to 2:1.

Rozhodující ránu pak zasadil o malou chvíli později Kadlec. Mladý ofenzivní fotbalisté předskočil váhající dvojici stoperů, zpracoval pas Pamiče a z hranice malého vápna propálil vše, co mu stálo v cestě. Ze závěrečného náporu sice vytěžili hráči Palerma branku z kopaček Hernándeze, ale z jejich strany to bylo vše.

Sparta tak získala velmi cenné tři body a vybojovala nadějnou výchozí pozici pro boj o postupové příčky.

Utkání skupiny F fotbalové Evropské ligy:

Sparta Praha - US Citta Palermo 3:2 (1:1)
Branky: 17. Wilfried, 68. Kladrubský, 75. Kadlec - 38. Maccarone, 83. Hernández.

Rozhodčí: Anastasios - Kukulakis, Spathas (všichni Řec.). ŽK: Kladrubský, Řepka, Adiaba - Kasami. Diváci: 13.766.

Sparta: Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko (90. Kadeřábek), Kladrubský, Kadlec (82. Třešňák), Podaný - Wilfried (90. Kweuke). Trenér: Chovanec.

Palermo: Sirigu - Darmian, Glik, Bovo, Balzaretti - Migliaccio (58. Kasami), Pastore, Liverani, Rigoni (78. Joao Pedro) - Maccarone, Hernández. Trenér: Rossi.

Autor: