Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sparta narazí v play off Evropské ligy na Vaslui

Sport

  14:00aktualizováno  15:28
NYON - Fotbalisté Sparty se o účast v základní skupině Evropské ligy utkají s třetím týmem rumunské ligy FC Vaslui. Pražský celek začne dvojzápas na půdě soupeře 18. srpna, odveta se bude hrát o týden později na Letné. Rozhodl o tom los v Nyonu.

Sparta - Sarajevo (domácí hráči slaví s fanoušky). foto: ČTK

Vaslui patří k aktuální rumunské špičce. V uplynulé sezoně skončila v tabulce třetí se ztrátou pouhých pěti bodů na mistrovský celek Otelul Galati. Hlavní oporou je brazilský útočník Adailton, který má zkušenosti z francouzské i italské ligy. "Vaslui není žádný lehký soupeř, ale víc nepříjemný by ještě mohl být Hannover. O síle Vasluie mluví i to, že v silné rumunské lize skončili třetí," připomněl trenér Hašek

V mnohonárodnostním kádru Vasluie jsou celkem čtyři Brazilci, ale také Nigerijec, Ghaňan, Srbové, Bulhar, Litevec, Bosňan, bývalý reprezentant Portugalska do 21 let Hugo Luz i Slovák Pavol Farkáš. S týmem založeným teprve před devíti lety má zkušenosti druhý z pražských celků Slavia. Ta na Vaslui narazila v 1. kole Poháru UEFA v roce 2008 a po velkém boji postoupila jen zásluhou branky vstřelené na půdě soupeře.

Sparta se ale už s Vasluí letos potkala v červenci. Přípravné utkání skončilo remízou 1:1. "Ten zápas jsme si už rozebrali dřív, ale spíš jsme se soustředili na naši hru. Teď si ten záznam pustíme znovu a pozornost upřeme už na Vaslui," uvedl Hašek.

Vaslui nahradila zkrachovaný Temešvár
Vaslui byla nasazena místo zkrachovalého Temešváru do 3. předkola Ligy mistrů, kde narazila na Twente Enschede. Venku s ním prohrála 0:2, doma pak sice vybojovala bezbrankovou remízu, ale přesto spadla do Evropské ligy. Ze sedmi domácích zápasů v evropských pohárech ještě nikdy neprohrála.

Sparta má s rumunským fotbalem jen dvojí zkušenost. V sezoně 1988/89 vypadla se Steuaou Bukurešť z PMEZ po výsledcích 1:5, 2:2. V předminulé sezoně pak v Evropské lize hráli s Kluží 2:0 a 3:2. Kromě Sparty své soupeře poznali i čeští krajánci. Atraktivní zápas s AS Řím čeká Slovan Bratislava, vedený českým koučem Karlem Jarolímem a s hráči Jiřím Kladrubským, Radkem Dosoudilem či Tomášem Hrdličkou. Trenér Pavel Hoftych s Trnavou se bude připravovat na Lokomotiv Moskva.

Legie Varšava se střetne se Spartakem Moskva, útočník Michal Hubník tak může svádět souboje se stoperem Markem Suchým. Brankář Dněpropetrovsku Jan Laštůvka zas bude čelit střelcům Fulhamu, do jehož kádru patří Marcel Gecov. Na zajímavé zápasy se mohou těšit i Ondřej Čelůstka, jehož Trabzonspor narazí na španělské Bilbao, a Rudolf Skácel. S Hearts vyzve Tottenham.

Křišťálová lupa 2011

Kuriózní dvojicí je přemožitel Mladé Boleslavi AEK Larnaka a Rosenborg Trondheim, který naopak vypadl z 3. předkola Ligy mistrů s jiným českým celkem Plzní. V sestavě Rosenborgu už by mohla být čerstvá česká posila Bořek Dočkal.

Los 4. předkola fotbalové Evropské ligy:

Vaslui (Rum.) - Sparta Praha, Atlético Madrid - Vitória (Port.), Metalist Charkov - Sochaux, Maccabi Tel Aviv - Panathinaikos Atény, Besiktas - Vladikavkaz, Shamrock Rovers - Partizan Bělehrad, AS Řím - Slovan Bratislava, Olympiacos Volos - Paris St. Germain, Vorskla Poltava - Dinamo Bukurešť, Bursaspor - Anderlecht Brusel, Rosenborg Trondheim - AEK Larnaka, Legia Varšava - Spartak Moskva, Ekranas (Lit.) - Hapoel Tel Aviv, PAOK Soluň - Karpaty Lvov, Trabzonspor - Bilbao, Heart of Midlothian - Tottenham, Nordsjaelland - Sporting Lisabon, Dněpropetrovsk - Fulham, Maribor - Glasgow Rangers, Steaua Bukurešť - CSKA Sofia, Lokomotiv Moskva - Spartak Trnava, PSV Eindhoven - Ried, Nacional Funchal - Birmingham, Litex Loveč - Dynamo Kyjev, Sion - Celtic Glasgow, Lazio Řím - Rabotnički (Mak.), Slask Wroclaw - Rapid Bukurešť, Hannover - Sevilla, Aalesunds - AZ Alkmaar, Zestafoni - FC Bruggy, Omonia Nikósie - Salcburk, FC Thun - Stoke, Braga - Young Boys Bern, HJK Helsinky - Schalke 04, Standard Lutych - Helsingborg, Gaz Metan Medias (Rum.) - Austria Vídeň, Dinamo Tbilisi - AEK Atény, Rennes - Crvena zvezda Bělehrad.

Autor: