Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparta našla hrdinu. Je jako jeden z nás, říkají o Holoubkovi jeho hráči

Sport

  14:00
PRAHA - Čtyři zápasy, čtyři výhry. Včetně duelů proti Interu Milán a Southamptonu, tedy klubům, které patří na fotbalové mapě Evropy k těm hvězdnějším. Taková je bilance Davida Holoubka na lavičce pražské Sparty v Evropské lize. Čtvrteční výhrou 1:0 nad Southamptonem si sparťané připsali po dlouhých 33 letech skalp týmu z Anglie a ještě před posledními zápasy základních skupin si zajistili první místo ve skupině. A všechno zásluhu přikládá sparťanská obec Holoubkovi, novici mezi prvoligovými trenéry.

David Holoubek slaví postup s Davidem Lafatou. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Přestože Sparta v úvodním zápase skupiny utrpěla v Anglii ještě pod vedením Zdeňka Ščasného debakl 0:3, nakonec postoupí z velmi těžké skupiny z prvního místa.

Spartu ve zbytku podzimu povede Svoboda. Holoubek: Nenechám si do toho mluvit

A tak se nikdo nemůže divit, že prvním mužem, jehož jméno začali fandové po čtvrtečním zápase se Southamptonem vyvolávat, byl právě šestatřicetiletý Holoubek.

„Je jako jeden z nás, baví se s námi, občas udělá nějaký vtip. Jsme s ním jako jedna rodina,“ přiznal po zápase autor vítězné trefy Costa Nhamoinesu.

Podle Bořka Dočkala patří Holoubkovi kredit, protože upravil taktiku tomu, že se Sparta především v posledním zápase musela potýkat s velkým počtem zraněných hráčů.

„Dokázal si vyhodnotit, na co v danou chvíli máme, a jak proti ostatním týmům hrát, abychom měli šanci na dobré výsledky, a podle toho poskládal sestavu,“ přiznal autor excelentně zahraného přímého kopu, z něhož padl vítězný gól.

„Když přebíral tým, neměl to i kvůli zraněním hodně hráčů snadné. Ale myslím, že to zvládl na výbornou,“ doplnil jej obránce Ondřej Mazuch.

David Holoubek.
Sparťanská radost po gólu Costy.

A ocenit se v humorném duchu na tiskovce nezapomněl ani sám Holoubek, který odpovídal na to, co se ve Spartě oproti úvodnímu debaklu na Southamptonu změnilo. „Trenér! To jsem musel říct,“ smál se Holoubek.

Ten hned po konci zápasu vběhl na hřiště a užíval si oslavy postupu přímo s hráči.

„Trochu jsem se nechal unést a chtěl jsem si to užít, protože to bylo poslední domácí utkání v Evropské lize. Ale umím za to vzít ještě víc,“ doplnil Holoubek.

Po zápase mu přímo na hřišti poděkoval i majitel klubu Daniel Křetinský. Proto se zdá, že už je mnohem jasněji v tom, jestli zůstane Holoubek na lavičce Sparty i v jarní části sezony.