Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta po smršti ve druhém poločase přehrála Karvinou, Opava vybojovala v záchranářském duelu remízu

Hráči Sparty se radují z první branky. foto: ČTK

Teplice - Fotbalisté Sparty vyhráli v 26. ligovém kole v Karviné po obratu 4:1. Slezany poslal v 32. minutě do vedení Ondřej Lingr, ale po půli otočili stav David Moberg Karlsson s Adamem Hložkem a pojistku přidali Bořek Dočkal a střídající Adam Karabec. Pražané v nejvyšší soutěži zvítězili poprvé na jaře a po šesti zápasech a poskočili na šesté místo tabulky. Karviná nebodovala po pěti kolech a je třináctá.
  16:36aktualizováno  20:11

Zápas v Karviné se kvůli výskytu nového koronaviru v tamním Dole Darkov hrál v přísnějším režimu než ostatní utkání, kterých se po restartu ligy kvůli opatření proti šíření covidu-19 zatím smí zúčastnit včetně hráčů, trenérů a rozhodčích 300 osob. Přesto se do hlediště dostalo 20 až 30 domácích fanoušků z „kotle“ a ti vytvářeli slušnou kulisu.

Už po 34 sekundách slavili po brejku a Taiwově přesném zakončení, ale radost jim nevydržela dlouho, protože videorozhodčí Adam odhalil předchozí faul na Hložka a sudí Zelinka po zhlédnutí záznamu branku odvolal.

Od té doby začala dominovat Sparta, která po středeční porážce s Plzní zamíchala se složením pravé strany. Na pozici beka se zasunul Sáček a na kraji zálohy dostal šanci Karlsson.

V 10. minutě ve skluzu minul Tetteh, poté brankář Bolek vytáhl dalekonosnou Kangovu ránu. Tetteh neuspěl ani v 18. minutě, kdy v úniku trefil domácího gólmana, a po půlhodině střílel po zemi těsně mimo Frýdek.

Ve 32. minutě nečekaně udeřilo na druhé straně. V době, kdy Sparta chvíli hrála bez zraněného Krejčího, nacentroval z pravé strany Ndefe, Lingr se obtočil kolem Sáčka a pohotově otevřel skóre.

Hráči Sparty se radují z první branky.
Michal Sáček bojuje o míč v zápase proti Karviné.

Po přestávce si vyměnili místo krajní záložníci Pražanů a hostům to brzy přineslo obrat. Nejprve ve 49. minutě potáhl zleva míč na střed Karlsson a povedenou technickou ranou na zadní tyč zpoza vápna srovnal. Švédský záložník skóroval ve čtvrtém soutěžním utkání za sebou. Karviná v lize inkasovala po 503 minutách.

V 56. minutě Letenští otočili stav. Hložek se před vápnem dostal k míči a další povedenou střelou pod břevno překonal Bolka. V lize se trefil poprvé od začátku září.

Hned za minutu dostal míč do branky i Tetteh, ale gól kvůli ofsajdu neplatil. Pojistku tak Pražané přidali až v 64. minutě, kdy odražený balon napálil do sítě Dočkal. Skóroval poprvé po jarním návratu po zranění.

Sparta se uklidnila a mohla vstřelit další góly. Neprosadili se Krejčí, Kanga ani Hancko, až v třetí minutě nastavení ranou pod břevno uzavřel skóre střídající Karabec a podtrhl první ligovou výhru Letenských pod koučem Kotalem. V 16 letech si připsal úvodní trefu v nejvyšší soutěži.

Záchranářský duel dopadl remízou

Poprvé Teplice do vedení poslal z penalty Jakub Řezníček, na jeho zásah však odpověděl v závěru první půle Bojan Dordič. Druhou branku domácích vstřelil Daniel Trubač, ale Opava znovu srovnala. Lukáš Železník sice nevyužil pokutový kop, ale v 88. minutě se prosadil Václav Juřena. Teplice poté přišly po druhé žluté kartě o Petra Kodeše, skóre už se však neměnilo.

Opava přijela na sever Čech bez zraněného záložníka Zavadila, ale zpočátku se zdála být i bez něj hladovější, domácí začali zakřiknutě. Jenže nahrála jim už první nebezpečná situace, při které Vondrášek nastřelil ruku Dordiče a z penalty Jakub Řezníček v desáté minutě otevřel skóre.

Domácí rázem ožili, výrazně jim pomáhalo i patnáct vlajkonošů a třicet permanentkářů, kteří se dostali do rozšířeného hlediště, a tak nebyli pořadatelé ani nuceni pouštět fandění z reproduktorů jako před týdnem s Libercem. Hlučná hrstka fanoušků byla hodně slyšet a podruhé se mohla radovat ve 23. minutě, kdy se ocitl ve velké šanci Jakub Mareš, jenže ztroskotal na brankáři Fendrichovi.

Hosté ale také neopustili svoji aktivitu, vytvořili si postupně několik slibných trestných kopů, byť bez výsledku. Vyrovnali však hru a brzy také skóre po centru z pravé strany, na který naběhl na hranici ofsajdu Dordič a odčinil přesnou hlavičkovou trefou svoji chybu před inkasovaným gólem.

Vedení si Teplice vzaly zpět v 56. minutě, kdy se dostal chytře za hostující stopery Trubač a hlavou „koníčkem“ s výrazným přispěním chybujícího gólmana Fendricha přidal druhý gól domácích. Domácí byli při chuti i nadále, vzápětí musel Fendrich vyrážet přesnou ránu Žitného, velkou šanci spálil ještě Řezníček.

Jenže hosté nakonec stejně bodovali. Už v 62. minutě mohlo být vyrovnáno, protože znovu s přispěním asistenta nařídil rozhodčí Hrubeš penaltu za údajnou ruku Kodeše, ale exekutor Železník na brankáře Grigara nevyzrál. Hosté se v závěru snažili střídáním výsledek ještě zvrátit a v 88. minutě se mohli radovat: domácí obrana zazmatkovala a Juřena vyrovnal. Domácí protesty proti ofsajdu střelce byly marné, domácí kouč Hejkal za protesty obdržel žlutou kartu.

Bohemians se dotáhli na desátou Olomouc

Bohemians se opět mohli spolehnout na podporu fanoušků, kteří se vešli do povolené kvóty 300 lidí. Část příznivců sledovala zápas přes zídku naproti hlavní tribuně a vyzývala diváky na stadionu ke skandování. Zpoza Ďolíčku se občas ozvali i hostující fanoušci.

První větší šanci měl domácí záložník Vacek, jehož střelu před šestnáctkou tečoval Mészáros vedle branky. V další příležitosti „Klokanů“ hlavičkoval Bederka po rohu mimo tři tyče.

V 29. minutě se Pražané ujali vedení po krásné akci. Na Bartkův centr do vápna si naběhl Schumacher, který se trefil z první a „koníčkem“ přeloboval Drobného. Pro německého obránce či záložníka šlo ve 33. ligovém utkání o premiérový gól v soutěži.

O osm minut minut později se Schumacher vyhnul Schranzovi, naběhl si do šestnáctky a přihrál Vodhánělovi, který zakončením k tyči nedal Drobnému šanci. Třetí trefu domácích mohl po nabídce Pulkraba přidat Hronek, který ve velké šanci přestřelil.

Necelé dvě minuty po změně stran uviděl Sivok za faul na Vodháněla od sudího Berky druhou žlutou kartu a musel předčasně ze hřiště. Kapitán Jihočechů byl vyloučen podruhé v ligovém ročníku, čímž se vyrovnal teplickému Kodešovi.

Vršovický celek zužitkoval přesilovku v 55. minutě. Hůlka poslal balon za hostující obranu na Bartka, jehož střílenou přihrávku usměrnil do sítě Pulkrab.

I České Budějovice se osmělily, jenže Schranz zamířil mimo branku. Nakonec se dočkal v 76. minutě, kdy se výstavní střelou z dálky trefil do „šibenice“. Dynamo skórovalo po třech kolech. Ve třetí minutě nastavení snížil zblízka Táborský, ale na vybojování remízy nezbyl hostům čas.

Bohemians potvrdili domácí formu. V ligové sezoně prohráli v Ďolíčku jediný z 13 zápasů a získali tam 28 z celkových 33 bodů. Doma v lize nepodlehli Českým Budějovicím popáté v řadě. Celkově Pražané prohráli jediné z posledních sedmi kol. Oba celky potvrdily, že ve vzájemných ligových utkáních padá hodně branek. V posledních osmi jich bylo 31.

1.Slavia26204254:864
2.Plzeň26175454:2256
3.Jablonec26127743:3643
4.Liberec261331046:3442
5.Ostrava26117837:2840
6.Sparta26108847:3538
7.Slovácko26108831:3038
8.Mladá Boleslav261141143:4537
9.České Budějovice261131241:4236
10.Olomouc26712732:3133
11.Bohemians26961132:3933
12.Teplice266101023:4128
13.Karviná26591221:3424
14.Zlín26651523:4223
15.Opava26471513:4319
16.Příbram26461617:4718
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!