130 let

Sparťanský kapitán Dávid Hancko se pokouší zastavit Sondreho Björsholundera z Vikingu Stavanger. | foto: AP

Další fiasko. Sparta ve Stavangeru oživila vzpomínky na Suboticu či Häcken

Sport
  •   11:52
Pro některé fanoušky mohlo být selhání Dávida Hancka ošklivým deja vu. Nepříjemnou paralelou s kiksem Uroše Radakoviče. I před čtyřmi roky se Suboticou fotbalová Sparta držela výsledek, který by zápas poslal do prodloužení, než ji potopil zkrat středního obránce.

Sparta se rozloučila s Evropou už ve 2. předkole Konferenční ligy poté, co Stavangeru doma nedala gól (0:0) a na jeho stadionu podlehla 1:2.

Vyřazení od norského celku přitom není ojedinělým pohárovým fiaskem pražského klubu v posledních letech.

2019/20 Trabzonspor (3. předkolo Evropské ligy)

Sparta doma před prázdným hledištěm - trest za ostudné chování fanoušků v duelu se Suboticou o rok dříve - nad Trabzonsporem vedla 2:0, ale o nadějný výsledek do odvety přišla v posledních sedmi minutách (2:2). V Turecku podlehla 1:2.

„Mrzí to hodně, přes Trabzonspor se postoupit dalo,“ litoval trenér Václav Jílek.

2018/19 Subotica (2. předkolo Evropské ligy)

Na hřišti srbského outsidera Sparta prohrála 0:2, což odnesl trenér Pavel Hapal. Nečekané selhání korunovala domácím zápasem, kde sice o dvě branky vedla, ale pak umožnil hostům vstřelit postupový gól na 1:2 hloupým penaltovým faulem Radakovič. Následoval zmíněný zkrat příznivců, kteří vtrhnutím na hřiště na několik minut přerušili zápas.

NEPOMÁHÁTE NÁM. Kapitán fotbalistů Sparty Josef Šural domlouvá fanouškům, kteří...
Fanoušci Sparty vtrhli v odvetě 2. předkola Evropské ligy proti Spartaku...

„Co chcete slyšet? Mám skončit? Zalézt pod stůl, nebo se zastřelit? Logicky odpovědnost cítím. Vyřazení je rána,“ konstatoval Hapalův dočasný nástupce Zdeněk Ščasný.

2017/18 Crvena zvezda Bělehrad (3. předkolo Evropské ligy)

Neslavná éra kouče Andrey Stramaccioniho začala rovněž neslavně. Na bezradný výkon v Srbsku (0:2) navázala Sparta domácí porážkou 0:1. Mimochodem, italskému trenérovi fanoušci na Letné spílali už na konci první půle a v průběhu druhé jich část na protest odešla.

„Samozřejmě chápu fanoušky, jejich zklamání z vyřazení. Všichni v kabině tomu rozumí a jejich názor respektují. Musíme se oklepat a přerodit se v nový, silnější tým,“ reagoval Stramaccioni a vyhlásil, že si příznivce bude chtít udobřit titulem. Jak to dopadlo, víte.

2014/15 Malmö (3. předkolo Ligy mistrů)

Bizarní dvojzápas. Sparta už doma inkasovala dva góly, což v tehdejší pohárové matematice znamenalo velké nebezpečí, ale i díky hattricku Davida Lafaty otočila na 4:2. Jenže o dvoubrankový náskok ve Švédsku přišla (0:2) po chybách záložníka Lukáše Váchy s brankářem Davidem Bičíkem.

„Rána, krutá skutečnost. Malmö nám dalo lekci z produktivity,“ mrzelo trenéra Vítězslava Lavičku.

2013/14 Häcken (2. předkolo Evropské ligy)

Fiasko, blamáž á la Subotica. Po domácí remíze 2:2 prohráli sparťané s podprůměrným švédským týmem na jeho stadionu 0:1 a jejich pohárová pouť skončila dřív, než začala.

„Nehledám výmluvy, neodvedli jsme ve dvou zápasech proti švédskému soupeři dobrou práci,“ konstatoval Lavička. Nečekané vyřazení ale jeho svěřenci napravili ziskem dosud posledního titulu a triumfem v národním poháru.

Autor: vp