130 let

Hráči Boleslavi se radují z druhého gólu do sítě Sparty. | foto: ČTK

Aktualizováno

Sparta překvapivě padla v Mladé Boleslavi, Slavia doma remizovala s Libercem

Sport
  •   17:27aktualizováno  19:45
PRAHA - Vítězná série fotbalistů Sparty skončila v 26. kole v Mladé Boleslavi. Letenský celek prohrál 1:2 a po šesti zápasech vyšel na jaře poprvé bodově naprázdno. To hráči Slavie doma jen remizovali 1:1 s Libercem. Pražané vedli od 69. minuty po trefě Jana Bořila, ale o čtyři minuty později srovnal Radim Breite.

Mladá Boleslav - Sparta Praha 2:1 (0:0)

Branky: 53. Komličenko, 81. Matějovský - 73. Kanga z pen. Rozhodčí: Nenadál - Caletka, Horák - Hrubeš (video). ŽK: Túlio, Matějovský, Bucha, Komličenko, Takács, Hájek, Šeda - Frýdek. Diváci: 5000.

Sparta, která znovu nastoupila bez klíčového záložníka Bořka Dočkala, výrazně zahrozila už v šesté minutě. Kanga přihrál doprostřed vápna na Karlssona, který se ale musel na střelu natáhnout a trefil jen brankáře Šedu. V 17. minutě Kanga našel Sáčka, ten posunul na Tetteha, jenž však zamířil vedle mladoboleslavské branky.

Ve 34. minutě vybojoval Komličenko přímý volný kop, k němuž se následně sám postavil a míč poslal vysoko nad. V závěru poločasu měla Sparta standardní situaci z úhlu, odkud se Karlsson pokusil překvapit Šedu, svůj pokus ale neumístil přesně.

Mohamed Doumbia z Dukly Praha přeskakuje přes Václava Jurečku z Opavy.
Rozhodčí Martin Nenadál zkoumá záznam při utkání Mladé Boleslavi se Spartou.

Mladá Boleslav po přestávce udeřila z první vážnější akce. Fulnek našel ve vápně Komličenka a nejlepší ligový střelec první trefou po čtyřech zápasech otevřel skóre. Hosté po inkasované brance přidali v tempu a hnali se za vyrovnáním, jenže Frýdek pálil těsně vedle. V 69. minutě v hlavičkovém souboji sparťan Zahustel trefil ruku Fulneka a rozhodčí si po přerušení hry vyžádal konzultaci s videem. Sudí Nenadál shledal zákrok penaltovým a Kanga z pokutového kopu vyrovnal.

Domácí vyrovnávací trefa ale nezlomila. Tatajev v 80. minutě po akci z rohového kopu hlavičkoval nad, ale vzápětí mladoboleslavský kapitán Matějovský z hranice vápna umístil přesnou ránu k pravé tyči a rozhodl o vítězství pro svému bývalému klubu.

Opava v důležitém souboji zdolala Duklu

SFC Opava - Dukla Praha 2:0 (1:0)

Branky: 6. Smola, 72. Stáňa. Rozhodčí: Orel - Blažej, Hock. ŽK: Žídek, Smola, Juřena - Hadaščok, Ostojič, Douděra, Doumbia, Bezpalec, Tetour. ČK: 39. Žídek - 53. Ostojič. Diváci: 4062.

Domácí začali dobře. Už po šesti minutách hry si na Zavadilův přímý kop naskočil Jurečka, jeho hlavičku Rada vyrazil před sebe a Smola zády k bráně dopravil balon do sítě.

Vzápětí mohli Slezané vedení navýšit. Zavadil centroval opět z podobné pozice na Smolu, ten však zblízka hlavičkoval nad bránu. Poté ale pro domácí přišla velká komplikace. Žídek fauloval Douděru, dostal druhou žlutou a červenou kartu a zápas pro něj skončil. V závěru první půle Janetzkého přízemní ránu skvěle zlikvidoval brankář Rada, na druhé straně pokus Hadaščoka gólman Fendrich vytěsnil na roh.

Krátce po změně stran šla do deseti i Dukla. Ostojič sáhl na Jurečku a po druhé žluté kartě byl vyloučen. Krátce nato se Pražané dožadovali pokutového kopu po pádu Holendy, ale rozhodčí Orel daný zákrok nevyhodnotil jako penaltový a Hadaščok svou hlavičku nenasměroval mezi tyče.

Následně Opavě vyšlo střídání. Stáňa byl na trávníku sotva minutu, když mu Jurečka naservíroval ideální přihrávku do malého vápna a opavský záložník v 72. minutě upravil na konečných 2:0. Opava vyhrála poprvé po šesti kolech, Dukla venku nebodovala počtvrté za sebou.

Teplice rozhodly o výhře během šesti minut

FK Teplice - 1. FC Slovácko 2:0 (2:0)

Branky: 9. Hora, 15. Kuchta. Rozhodčí: Matějček - Šimáček, Pfeifer. ŽK: Kučera, Hora, Shejbal (všichni Teplice). Diváci: 2626.

Zatímco hosté v úvodu zápasu zaváhání domácí obrany potrestat nedokázali, tepličtí hráči v deváté minutě chybu gólmana Trmala využili. Brankář Slovácka vyběhl pro míč až k autové čáře, ale odkopem po zemi našel jen Horu, který poslal míč do prázdné branky. Nejlepší střelec domácích skóroval ve čtvrtém utkání za sebou a celkově si připsal desátý zásah v sezoně.

Tepličtí pokračovali dál v aktivitě, ke které jim pomáhala i nedůrazná obrana Slovácka. V 16. minutě zvýšil na 2:0 Kuchta, který ještě na podzim nastupoval právě za tým z Uherského Hradiště. Vzápětí mohli domácí přidat třetí branku, ale střelu osamoceného Jindráčka srazil na roh Daníček.

Ve 38. minutě zahrozilo Slovácko, jenže Sadílek, který šel ze strany sám na Grigara, teplického brankáře neprostřelil. Hostům vyšel i vstup do druhého poločasu, ale z aktivity žádnou šanci nevytěžili. Naopak Trmal musel vytáhnout dobrý zákrok proti dalekonosné střele Žitného. V úplném závěru mohl ještě snížit Sadílek, ale jeho střelu na poslední chvíli srazil na roh Kučera.

Sigma si odváží ze Zlína všechny body

Fastav Zlín - Sigma Olomouc 0:2 (0:1)

Branky: 40. Yunis, 90.+1. Lalkovič. Rozhodčí: Houdek - Vlček, Leška. ŽK: Hlinka, Matejov, Podio, Buchta - Zahradníček, Kalvach. Diváci: 3912.

Úvod duelu byl poznamenán zraněním stoperů. Zatímco domácí Buchta se po ošetření do hry vrátil, opora zadních řad Sigmy Beneš i po dlouhém ošetření nikoliv a nahradil ho Štěrba.

Tento moment jakoby ovlivnil kvalitu hry v počátečních minutách. Ani jeden tým se nemohl dostat do řádného tempa, chyběl pohyb, přesnost přihrávek. Nebýt Vyhnalovy hlavičky v desáté minutě, divák by se nudil.

Olomouc se na dostřel Rakovanovy branky dostala až v závěru půle. Nejprve Sladký mířil o kousek vedle, aby pak Falta vybídl na malém vápně Yunise k prvnímu ligovému gólu kariéry.

Začátek druhé půle zastihl v lepším rozpoložení hosty, kteří kontrolovali hru, byli více na míči, nicméně ke střelecké možnosti k ohrožení branky se nedostali. Domácí, kterým na hrotu citelně chyběl distancovaný Poznar, hráli příliš komplikovaně a do šířky, ale i tak se dostali do své největší šance, když po standardní situaci a odraženém míči trefil Bartošák břevno.

Blízko ke druhému gólu měla i Olomouc, Yunis uvolnil Dvořáka, který ale z bezprostřední blízkosti netrefil branku. Zlín v závěrečné fázi zápasu vsadil na útočnou notu, ale jeho stereotyp neměl hostující tým problém uhlídat.

Olomouc naopak hrozila brejky. Po jednom z nich, který odtáhl Houska, pálil Zahradníček, ale s gólmanem přeloboval i bránu. Mrzet ho to nemuselo, Sigma i tak své vítězství nejenže uhájila, ale ještě po brejku v nastavení potvrdila gólem Slováka Lalkoviče. Olomouc neprohrála v lize se Zlínem poosmé za sebou.

Sešívaní vedli jen čtyři minuty

Slavia Praha - Slovan Liberec 1:1 (0:0)

Branky: 69. Bořil - 73. Breite. Rozhodčí: Machálek - Kotík, Batík - Adam (video). ŽK: Zmrhal - Kozák, Malinský, Karafiát. Diváci: 16.217.

Jen na lavičce zůstal na začátku slávistický záložník a reprezentant Král, hostující trenér Hornyák zase překvapivě postavil na pravý kraj obrany osmnáctiletého Fukalu, který dosud v lize odehrál jen minutu.

Jako první zahrozil v páté minutě domácí Zmrhal, jenž trefil v dobré pozici boční síť. Liberec ale nepřijel do Edenu jen bránit a brzy si vytvořil gólovou šanci. V sedmé minutě propadl centr přes Kozáka až k Potočnému a domácí po jeho střele zachránila tyč. Stejný hráč vzápětí protáhl slávistického gólmana ranou z dálky.

V desáté minutě měli pro změnu blízko k vedení Pražané, ale Traoré hlavičkoval nad. Ve 23. minutě zasáhl proti Stochově střele hostující gólman Nguyen, který o chvíli později ustál i závar ve vápně. Ve 38. minutě pak liberecký brankář vychytal i Škodu, jenž se ho snažil přehodit.

Do druhé půle slávistický kouč Trpišovský poslal Hušbauera a právě střídající záložník na konci 50. minuty střelou k tyči po rohu pořádně protáhl Nguyena.

Poté se z úhlu neprosadil Coufal, ale v 69. minutě už domácí svou převahu po přestávce zužitkovali. Hušbauer křížným centrem přenesl míč na levou stranu vápna, kam si naběhl Bořil a z voleje napálil balon pod břevno. Domácí obránce skóroval v lize počtvrté a poprvé proti jinému soupeři než Příbrami.

Slavii ale vydrželo vedení jen chvíli. Liberec přidal, vynutil si roh a po něm a prodloužené hlavičce doklepl míč na zadní tyči do sítě Breite. Asistent signalizoval ofsajd, ale hlavní sudí Machálek po poradě s videorozhodčím verdikt opravil a gól uznal. Hostující kapitán se trefil poprvé v ligové sezoně. Slavia v nejvyšší soutěži inkasovala po více než čtyřech zápasech.

Slavia se snažili znovu získat zpět vedení, ale Van Burenovi chyběl k míči krok a následně v 85. minutě vytáhl Hušbauerovu ránu Nguyen. Hostující brankář pak v závěru nastavení vyrazil i Stochův přímý kop.

Tabulka Fortuna ligy:
1.Slavia26212364:1965
2.Plzeň25174436:2355
3.Sparta26155645:2350
4.Jablonec25125844:2441
5.Ostrava26116932:2939
6.Mladá Boleslav26107946:4037
7.Zlín261131231:3336
8.Liberec2698927:2335
9.Teplice261051130:3535
10.Olomouc261041230:3734
11.Opava26861236:4030
12.Slovácko26931427:4030
13.Bohemians 190525681123:3226
14.Příbram25751329:5626
15.Karviná26551630:4820
16.Dukla26541721:4919
Autor: ČTK