Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nový Wilfried? Sparta přivedla dalšího Afričana

Sport

  16:03
PRAHA - Sparta opět probádala africké území a přilákala fotbalistu z Pobřeží slonoviny. Na roční hostování s opcí přichází na Letnou jednadvacetiletý útočník Georges Henri Griffiths. Zatím však bude působit v B-týmu.

Henri Griffiths foto: www.sparta.cz

Není to novinka, že Sparta vsadí na útočníka z Afriky. Před více než rokem na Letné zářil rovněž rodák z Pobřeží slonoviny Bony Wilfried. Ten pak za 100 milionů korun přestoupil do nizozemského Arnhemu, odkud se dostal až na letošním světovém šampionátu Afriky. Nyní v rudém dresu straší ligové obránce Kamerunec Léonard Kweuke.

Henri Griffiths - www.sparta.cz

"Bony tady odvedl dobrou práci a ukázal dalším hráčům z mé země, že stojí za to si ji vybrat. Takže doufám, že i já budu mít štěstí jako on," řekl klubovému webu www.sparta.cz Griffiths. 

Se sparťanskou rezervou trénuje už dva týdny a o víkendu nastoupil proti Domažlicím. Hned se blýskl gólem. Svěřenci kouče Zdeňka Svobody zvítězili 3:0. "Přichází poté, co jsme o něm shromáždili dostatek informací. Věříme, že dobré reference potvrdí, nicméně jeho růst by měl být postupný. Víme totiž, že aklimatizace a věci s ní spojené jsou pro hráče náročné," prohlásil člen představenstva a personální ředitel pro sportovní oblast Jakub Otava.

Sní o reprezentaci

Griffiths je také reprezentant Pobřeží slonoviny do 23 let. Už teď ale myslí na hlavní tým. "Z Evropy je paradoxně jednodušší dostat se do reprezentace. Hostování ve Spartě je pro mě důležité i z tohoto pohledu, protože hrát za národní tým je můj sen," dodal.

Sparta je pro něj první evropské angažmá. Předtím hrál v rodné zemi za Sirocco z Abidjanu, který hraje nejvyšší tamní soutěž. "Jsem tu šťastný. I když jsem tu teprve čtrnáct dní, můžu s čistým svědomím říct, že jsem tu spokojený," hlásí Griffiths.

Až čas ale ukáže, jestli se o něj kluby budou přetahovat jako o jeho krajana Bonyho Wilfrieda.

Liberec angažoval záložníka z Kamerunu

Vedení Liberce angažovalo na závěr zimního přestupového období exotickou posilu. Záložní řadu by měl vyztužit Kamerunec Nesnen Ndemen Feuleu, který bude ve Slovanu hostovat z klubu Les Astres FC. Součastí dohody je opce.

Jednadvacetiletý Kamerunec přišel do Liberce s cílem získat titul. "Jinou ambici momentálně nemám. Chci pravidelně hrát a vyhrát ligu," uvedl pro klubový web Ndemen. "Jsem rád, že jsem se s Libercem dohodl. Chci se v Evropě prosadit," dodal střední záložník.

Ndemen už dnes v Liberci absolvoval úvodní trénink a prostředí ve Slovanu se mu prý moc líbí. "Hráči, trenéři i všichni, které jsem zatím potkal, jsou moc fajn. Na tréninku se mi s nimi pracuje dobře. Jsou tady vynikající hráči, hrají moc dobrý fotbal," dodal Ndemen, který hrál pět let nejvyšší kamerunskou ligu.

ČTK