130 let

Sparta první zápas nezvládla. | foto: ČTK

Sparta prohrála na domácí půdě

Sport
  •   22:56
PRAHA - Sparťanští fotbalisté si přivřeli postupovou bránu do Ligy mistrů. S favorizovaným Panathinaikosem Atény dnes doma prohráli 1:2 a jejich naděje před odvetou pod Akropolí, která se bude hrát 26. srpna, nejsou příliš velké. Do další fáze soutěže by českého vicemistra dostala pouze dvoubranková výhra, případně jednobrankové vítězství 3:2 a vyšší.

Souboj na Letné ovládla v úvodu podle očekávání nervozita, diváky zaujalo jen několik nepřesných výroků pomezních sudí. Větší snaha pozměnit výsledek byla ale přece jen na straně Sparty, která se s přibývajícími minutami stále více dostávala na dostřel brankáře Galinoviče.

Dva nepřesné pokusy Kladrubského na konci první dvacetiminutovky jen předznamenaly rušné dění v dalších minutách. Pak se dvakrát zastřeloval Slepička - nejprve jeho umístěný pokus chytil gólman, podruhé mířil nad. Vzápětí se dvakrát individuálními průniky předvedl Berger, ale spoluhráči na jeho výpady ještě nebyli připraveni.

Hosté přijeli s jasně defenzivními plány, před Kozáčika se téměř nedostávali. Ale pak přišla 24. minuta, Karagunis poslal do šestnáctky napohled nijak nebezpečný centr, jenže komunikace mezi Kozáčikem a Kučerou selhala a dezorientovaný stoper poslal míč do vlastní sítě.

Sparťané dlouho nad rozlitým mlékem nehořekovali. Řepka s Bergrem se snažili své spoluhráče povzbudit a brzy bylo k radosti fanoušků vyrovnáno. Slepičkovi se podařilo v tvrdém souboji zbavit dvou stoperů, přihrávkou našel Kuliče a ten technickou střelou ke vzdálenější tyči dal Spartě znovu naději. O její navýšení se snažila ještě před přestávkou, ale obě mužstva se už spíše připravovala na druhý poločas.

Ten začali domácí sebevědomě a už záhy po obrátce se řítil Kulič po levé straně do další šance, ale jeho rána tentokrát branku minula. Dění na trávníku však jeho akce hodně pomohla: začal se hrát hodně otevřený fotbal, v němž vynikly ofenzivní přednosti hostů.

Těch najednou bylo plné hřiště, často se dostávali k domácí šestnáctce a brzy prokázali svou efektivitu. V 59. minutě sice ještě Kozáčik skvěle vyrazil Vyntrovu ránu, jenže následoval roh, po němž se dokázal Simao důrazně dostat k zakončení přes Řepku a jeho střela z voleje zapadla do branky.

To byla pro sparťany tvrdá rána, ale svůj boj nevzdávali. Stále se hnali na zteč, ale jejich snahu zpomalovaly taktické prvky soupeře v podobě simulování, tvrdých zákroků a neustálých diskusí s ruskými rozhodčími. Šancí proto na obou stranách výrazně ubylo a zbývající část bitvy se odehrála vesměs ve středu hřiště. Ke spokojenosti vítězů a ke zklamání českých diváků, kteří přesto Spartu po zápase odměnili potleskem.

Výsledek:

Sparta Praha - Panathinaikos Atény 1:2 (1:1)

Branky: 30. Kulič - 24. vlastní Kučera, 60. Simao. Rozhodčí: Baskakov - Kalugin, Averjanov (všichni Rus.). ŽK: Voříšek, Kladrubský, Zeman, Kučera - Gilberto, Sarriegi, Ninis. Diváci: 14.478.

Autor: ČTK