Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sparta zaváhala v boji o čelo. Navíc pro zranění přišla o Kadlece

Sport

  21:24
MLADÁ BOLESLAV - Remízou 1:1 se rozešli fotbalisté Mladé Boleslavi a Sparty v duelu 13. kola první ligy. Pražané ve městě automobilů museli dotahovat manko po vedoucí brance Jakuba Mareše, z penalty vyrovnal Josef Hušbauer. Pražané propásli šanci dotáhnout se na vedoucí Jablonec, na nějž ztrácí dva body. Boleslavi teď patří desáté místo.

Lukáš Magera z Boleslvi a Tomáš Zápotočný ze Sparty foto: ČTK

A navíc Sparta přišla o zraněného útočníka Václava Kadlece, který zřejmě utrpěl zlomeninu čelní kosti a hrozí mu dlouhá pauza. "Mrzí mě to daleko víc než to, že jsme tady nevyhráli a ztratili dva body za remízu. Všichni Vaškovi přejeme, aby byl zase co nejdříve zpět mezi námi," řekl trenér Pražanů Vítězslav Lavička. Sparta tak v týdnu pojede k duelu Evropské ligy do Izraele proti Kirjatu Šmona v rozpacích.

ČTĚTE TAKÉ

Zápas tradičních rivalů přinesl hlavně nesmlouvavý boj. Jen co utkání odstartovalo, už v deváté minutě mrazilo ze srážky Nešpora s Kadlecem, po níž ofenzivní hráči museli střídat a sparťan Kadlec, nejlepší letošní střelec svého týmu, navíc hned musel na vyšetření do nemocnice. Střet někdejších parťáků z reprezentační jednadvacítky byl symbolickým vyjádřením dění v první půli.

Favorizovaná Sparta se přes tvrdě bránícího soka nedokázala prosadit, podobně jako v minulých dvou vzájemných zápasech, kdy také vyšla střelecky naprázdno. Sparťanské záloze citelně chyběl zraněný kapitán Matějovský, bývalá hvězda středočeského klubu.

Boleslav - Sparta 1:1

Branky: 56. Mareš - 76. Hušbauer z pen.

Rozhodčí: Ardeleánu - Pospíšil, J. Paták. ŽK: Mareš, Kulič - Zápotočný, Holek. ČK: 74. Mareš. Diváci: 4348.

Boleslav: Miller - Kysela, Kúdela, Janíček, Bořil - Ščuk, Brunclík (86. Fillo) - Mareš, Magera, Štohanzl - Nešpor (12. Kulič, 90. Sivrič). Trenér: Minář.

Sparta: Vaclík - Zápotočný (70. Kweuke), Švejdík, Jarošík, Pamič (46. Polom) - Holek - Kadeřábek, Kadlec (11. Jirásek), Hušbauer, Krejčí - Balaj. Trenér: Lavička.

Hosté dlouho nedokázali využít toho, že v boleslavské sestavě chybí hned čtyři střední obránci, místo nichž spolehlivě zaskočila narychlo sestavená stoperská dvojice Kúdela-Janíček. Boleslav sázela hlavně na neústupný herní projev a rychlé kontry. Po chybě sparťanského zadáka Švejdíka, který dřív hájil i boleslavské barvy, se dral do zakončení střídající Kulič, jehož na poslední chvíli přesným skluzem odzbrojil Jarošík.

Sparta pro branku soupeře nebezpečná nebyla. Po poločasové pauze, v níž musel odstoupit další zraněný hráč Pamič, se pro ni zápas zkomplikoval ještě víc. Domácí Mareš v 56. minutě ukázal hodně důrazu při závaru po rohovém kopu a střelou zblízka se vedoucím gólem připomněl i svým loňským sparťanským spoluhráčům. V dobré šanci se pak po Marešově chytrém pasu zjevil i Janíček, který odmítl šanci navýšit náskok kvůli zbrklé střele.

Pražany z trápení vysvobodila až penalta nařízená čtvrt hodiny před koncem. Mareš se z hrdiny stal smolařem, v pokutovém území stáhl Balaje a Hušbauer z penalty srovnal, přestože ve středu při pohárovém utkání na Žižkově v rozstřelu selhal.

"Gól jsme Spartě darovali, protože Mareš situaci v pokutovém území vyhodnotil špatně. Míč šel přitom daleko od něj, někam na paneláky... Mareš udělal školáckou chybu. Nebýt jí, tak jsme to dotáhli do vítězného konce," uvedl po utkání trenér Boleslavi Ladislav Minář.

Boleslav málem odpověděla vzápětí povedenou střelou Kysely a pak se marně dožadovala penalty po zákroku na Ščuka. Na druhé straně se v hektickém závěru blýskl ranou do břevna Krejčí.

Na remíze, teprve druhé z dosavadních vzájemných 17 zápasů, se ale už nic nezměnilo. Domácí mohlo mrzet, že nenavázali na minulou výhru s Brnem. A Sparta čeká na venkovní výhru v lize už čtyři zápasy.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!