Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sparta s druholigovými týmy vyhrála a remizovala

Sport

  14:49aktualizováno  17:05
PRAHA - Fotbalisté pražské Sparty v prvním utkání zimní přípravy porazili druholigový tým Bohemians Praha 2:1. Výhru ligového lídra na hřišti s umělou trávou v tréninkovém centru na Strahově zajistili svými trefami Sionko se Zápotočným, za Bohemians snížil Macháček. V odpoledním duelu sparťané remizovali s dalším druholigovým celkem Sezimovým Ústím 2:2. Za domácí skórovali Kerič se Slepičkou, za hosty Nešický s Kavkou.

Sparta - Libor Sionsko a Martin Hašek. foto: ČTK

V dresu Sparty se v prvním duelu poprvé představil záložník Mario Holek, nová posila z ukrajinského Dněpropetrovsku. Ten do utkání dokonce vyrukoval s kapitánskou páskou.

"To proto, abych dal víc peněz do klubové pokladny. Nebyla šance, abych tomu unikl, kluci mi pásku přikurtovali na ruku," líčil s úsměvem Holek, který odehrál celý zápas. Na premiéru ve Spartě si naopak musí počkat brankář Tomáš Vaclík, který přestoupil z Viktorie Žižkov. Na hřiště ho nepustila nemoc. Kvůli drobnému zranění chyběl i záložník Peter Grajciar a rekonvalescent Ondřej Kušnír.

Výsledky úterních přípravných zápasů Sparty

Sparta - Bohemians Praha 2:1 (1:0)
Branky: 35. Sionko, 74. Zápotočný - 77. Macháček.
Sestava Sparty: Švenger - Vidlička, Zápotočný, Jarošík, Pamič - Hušbauer (61. Hušek), Holek - Sionko (61. Kadeřábek), Matějovský, Krejčí - Kweuke (61. Jirouš).

Sparta Praha - FK MAS Sezimovo Ústí 2:2 (0:1)
Branky: 48. Kerič, 82. Slepička - 31. Nešický, 86. Kavka. Sestava Sparty: Kamenár - Jánoš, J. Brabec, E. Brabec, Hybš (54. Sýkora) - Mareš (60. Valenta), Folprecht, Abena, Mareš - Kerič (73. Juliš), Slepička.

Sparta proti aktuálně druhému týmu druhé ligy Bohemians Praha měla znatelnou převahu. Poprvé se po akci Krejčího trefil v 35. minutě Sionko, čtvrt hodiny před koncem se po rohu Matějovského prosadil hlavičkující Zápotočný. Bohemians odpověděli vzápětí, chybu beka Vidličky potrestal z bezprostřední blízkosti Macháček.

Sparťané vstoupili do utkání se sestavou, která se může blížit té optimální. Trenér Martin Hašek vsadil znovu na rozestavení 4-2-3-1, s nímž Sparta vyrukovala i do podzimní části ligy, po níž vede tabulku s šestibodovým náskokem před Libercem.

Hlavně v prvním poločase na sparťanech byla znát chuť do hry, aktivním presinkem rychle získávali míč a drželi soupeře pod tlakem. Druhý poločas už tak povedený ze strany Sparty nebyl.

Na přípravě se byl podívat i nový generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík.

"Na zápas jsme se těšili, i když podmínky nebyly úplně ideální. Hlavně hřiště připomínalo beton, na něčem podobném jsem už dlouho nehrál. Dobře, že se nikdo nezranil. Pokoušeli jsme se už o nějaké nové věci, na nějakých detailech ještě musíme zapracovat," uvedl obránce Jiří Jarošík.

Ve druhém utkání dostala ve sparťanském týmu šanci řada mladíků, v akci se představili třeba loňští vicemistři Evropy do 19 let Jakub Brabec s Adamem Jánošem. Sezimovo Ústí překvapivě po poločase vedlo, Sparta po přestávce skóre otočila, ale nakonec po chybě brankáře Kamenára hosté vybojovali remízu. "Zdálo se mi, že parta z druhého zápasu se lépe přizpůsobila terénu než hráči z prvního utkání. Hráli svižně a agresivně, zvýšenou aktivitou jsme otočili skóre, ale pak zbytečně dostali druhý gól," zhodnotil druhý zápas kouč Hašek.

Autor: