Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sparta se vrátila do čela ligy. Liberec remizoval se Slavií

Sport

  19:16aktualizováno  20:03
PRAHA - Fotbalisté Sparty v utkání 6. kola první ligy zvítězili doma nad Hradcem Králové 1:0 a dál vedou tabulku o tři body před Jabloncem. jediný gól se postaral v závěru poločasu albánský útočník Bekim Balaj. Sparta si připsala pátou ligovou výhru za sebou. Hradec na Letné prohrál i 12. zápas v historii české ligy.

Hráči Sparty se radují z gólu foto: ČTK

Podle trenéra Hradce Králové Jiřího Plíška si dnes jeho svěřenci zasloužili minimálně remízu. "Sahali jsme po bodu, který bychom si za předvedenou hru zasloužili," řekl Plíšek na pozápasové tiskové konferenci. "Doufali jsme, že bychom mohli Spartu nachytat při slabší chvilce, proto jsme chtěli hrát nebojácně, což se nám povedlo. Měli jsme několik výborných příležitostí, ale chyběl nám větší důraz a větší kvalita, to byl důvod naší porážky," zhodnotil utkání.

Před zápasem se Letná bouřlivým potleskem rozloučila s dlouholetou oporou Liborem Sionkem, který se rozhodl ukončit aktivní kariéru. Jeho nástupci ve sparťanském dresu dlouho nedokázali potěšit své fanoušky, kteří poprvé v sezoně mohli do ochozů po vypršení disciplinárního trestu za jarní výtržnosti.

Sparta - Hradec 1:0

Branka: 39. Balaj. Rozhodčí: Jílek - Marek, Štěrba. ŽK: Šisler, Fukal (oba Hradec). Diváci: 9631.

Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Skalák (60. Krejčí), Matějovský (45.+1 Holek), Pavelka, Přikryl - Kadlec, Balaj (77. Kweuke). Trenér: Lavička.

Hradec Králové: Koubek - Plašil, Hochmeister, Fukal, Poděbradský - Strnad (70. Janoušek), Šisler - Holeš (74. P. Dvořák), Harba, Zelený (89. Voltr) - Uškovič. Trenér: Plíšek.

Sparta bez Kweukeho v sestavě sice měla převahu, ale kvůli nepřesnostem její kombinace většinou končily maximálně u vápna. Dlouho jedinou šancí Sparty byla akce z 9. minuty, kdy Matějovský dalekonosným pasem za obranu našel Kadlece, ten ale z velkého úhlu brankáře Koubka nepropálil.

Hradec se sice tolik do útoku nedostával, o to nebezpečnější ale jeho protiútoky byly. Nejprve Harba nepřesnou přihrávkou pokazil brejk čtyř na tři, následně se po přetaženém centru objevil u zadní tyče zcela osamocený Šisler, ale gólman Vaclík jeho hlavičku parádně zneškodnil.

Až s blížícím se poločasem začala Sparta přidávat na obrátkách. Ve 37. minutě ještě hradecká obrana stihla zablokovat nebezpečnou Vidličkovu střelu po signálu při rohovém kopu. O dvě minuty později už ale udeřilo. Po nevydařeném rohu zůstala Sparta v útoku, na levém křídle se objevil stoper Jarošík, který nacentroval na zadní tyč, kde Balaj v pádu usměrnil hlavičkou míč do sítě.

Hradec mohl rychle odpovědět, ale další Šislerovu nadějnou hlavičku znovu zneškodnil Vaclík. Sparta navíc přišla o kapitána a tvůrce hry Matějovského, který si zřejmě znovu poranil kotník, s nímž má od úvodu sezony problémy, a byl ze hřiště odnesen na nosítkách.

Obrana Sparty nebyla nejjistější a pět minut po změně stran se ocitl sám na penaltě Strnad, ale Vaclík mu rychlým vyběhnutím zmenšil úhel a hradecký záložník ho neobstřelil.

Oběma týmům se pak příliš nedařila přechodová fáze, a tak se do nadějnějšího zakončení dostal jen střídající Krejčí, který po rohu hlavičkoval vedle. Hradec bojoval o vyrovnání, jenže ze série rohů a centrů do vápna vytěžil jen nebezpečnou střelu Zeleného, kterou sparťanští obránci zablokovali.

Kouč Sparty Vítězslav Lavička přiznal, že od svých svěřenců očekával výraznější vítězství. "Jsme rádi, že jsme v tom náročném programu zápas zvládli, i když jsme si představovali, že to bude po přesvědčivějším výkonu. Hradec byl houževnatý a čekal na šanci. Nám chyběl oproti zápasu s Feyenoordem lepší pohyb. Ty tři body jsou urvané," hodnotil Lavička.

Slavia čeká na vítězství venku už 11 zápasů
Fotbalisté pražské Slavie remizovali v 6. ligovém kole na hřišti Liberce bez branek a na výhru zvenku čekají už jedenáct zápasů. Pražané si proti mistrovi vytvořili víc šancí, brankáře Bičíka ale nedokázali překonat ani v krátké přesilovce po vyloučení Fleišmana. Slovan na vedoucí Spartu ztrácí už pět bodů.

Trenér Petr Rada neprohrál s Libercem ani pátý soutěžní zápas od doby, kdy opustil lavičku Slovanu, remíza se Slavií ale pro něj byla vzhledem k průběhu málo. "Co se týče předvedené hry, hlavně s prvním poločasem jsem spokojen. Hráli jsme aktivně, domácí jsme prakticky nepustili do šance. Jsem nespokojený s výsledkem, myslím, že jsme tady měli šance na to, abychom to dotáhli do vítězného konce," uvedl Rada.

Liberecký kouč Šilhavý, který dlouhá léta hrával za Slavii, udělal po čtvrtečním vyřazení z pohárové Evropy od Dněpropetrovsku několik změn v sestavě. Od začátku poslal na hřiště Karišika, Blažka a poprvé i Senegalce Mustaphu. Stále ale postrádal zraněného Šurala a tak k souboji nejlepších ligových střelců s hostujícím Kiselem nedošlo.

Liberec - Slavia 0:0

Rozhodčí: Příhoda - Košec, Kovařík. ŽK: Janů - Juhar, Vošahlík, Mičola, Cicman. ČK: 87. Fleišman (Liberec). Diváci: 4848.

Liberec: Bičík - Ljulka, Karišik, Kelič (46. Nezmar), Fleišman - Janů - Kušnír, Vácha, Blažek (46. Souza), Breznaník - Mustapha (77. Rabušic). Trenér: Šilhavý.

Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Juhar - Petrák - Vošahlík (72. Mičola), Kisel (88. Cicman), Zmrhal, Tusjak - Škoda. Trenér: Rada.

Severočeši v úvodu drželi míč, mnohem nebezpečněji a přímočařeji ale hrála Slavia. Pražané zahrozili už po dvou minutách, kdy si na centr naběhl na zadní tyč Tusjak a moc nescházelo, aby dal druhý ligový gól.

Hosté viditelně toužili zlomit čekání na venkovní výhru. Mnohem lépe kombinovali a využívali také nedůrazu v domácí obraně. Po čtvrhodině si Karišik dával s Bičíkem tak dlouho přednost, že se k míči protlačil Latka a srbský stoper měl co dělat, aby do střely stihl vložit kopačku.

Pak dvakrát vyzkoušel libereckého brankáře Juhar, ve 22. minutě Bičík jeho dalekonosný volej vytáhl od tyče zpět do pole a za chvíli ránu do středu branky raději vyboxoval. Mistr kazil přechodovou fázi a Čontofalského tak lehce postrašil jen centr ze 40. minuty, který proletěl malým vápnem.

Domácí kouč Šilhavý zkusil o přestávce probudit tým dvěma změnami, Keliče s Blažkem nahradili Nezmar a Souza. Liberec začal aktivněji a po čtyřech minutách měl první šanci. Breznaník předběhl Hubáčka a Čontofalský se musel hodně natáhnout, aby vyškrábl míč nad břevno.

Slavia odpověděla střelou Zmrhala, proti níž ale Bičík nemusel zasahovat. Naopak plno práce měl s následným přímým kopem Juhara. Oba týmy toužily strhnout tři body na svou stranu. Blízko k rozhodnutí měl Kisel, který po Bičíkově vyběhnutí vracel míč z dálky do prázdné branky, ale radost z šestého gólu v sezoně mu zkazil dobře stojící Nezmar. Na opačné straně Slovan neproměnil dva závary a stejně jako Slavia tak podruhé v ligové sezoně vyšel střelecky naprázdno.

Liberecký kouč Jaroslav Šilhavý připustil, že Slovan dnes na víc než remízu asi neměl. "Neodehráli jsme dobré utkání. První poločas se podobal posledním zápasům, dneska to bylo ještě o to horší, že jsme byli bez pohybu, měli jsme tam plno ztrát. První poločas jsme se v podstatě nedostali vůbec do hry, soupeř naštěstí naši pomalou hru nedokázal potrestat," řekl Šilhavý.

DALŠÍ NEDĚLNÍ VÝSLEDKY 6. KOLA

Mladá Boleslav - Jihlava 1:3 (1:2)
Branky
: 32. z pen. Magera - 7. a 23. z pen. Tecl, 86. Koloušek. ŽK: Zbrožek, Kulič, Kysela - Šourek, Tlustý, Rada. ČK: 44. Opiela (M. Boleslav). Rozhodčí: L. Kovařík - Ubias, Blažej. Diváci: 3732.

Mladá Boleslav: Šeda - Kysela, Johana (32. Janíček), Zbrožek - Bořil (46. Mareš), Opiela, Kúdela, Šírl - Kulič (58. Štohanzl), Magera, Sivrič. Trenér: Koubek.

Jihlava: Blažek - Karlík, Tlustý, Šourek (46. Kučera), Josl - Masopust (77. Mešanovič), Jungr (65. Sedláček), Rada, Koloušek, Vaculík - Tecl. Trenér: Komňacký.

Gambrinus liga 2012/13

TýmZVRPSB
1. AC Sparta Praha651013:516
2. FK Baumit Jablonec641114:513
3. FC Slovan Liberec632110:411
4. FC Viktoria Plzeň531111:510
5. FC Zbrojovka Brno63129:1310
6. SK Sigma Olomouc62317:59
7. FC Vysočina Jihlava615010:88
8. SK Slavia Praha614111:77
9. FK Mladá Boleslav62136:97
10. 1.FC Slovácko62136:107
11. FK Dukla Praha513110:76
12. FC Baník Ostrava61237:115
13. FK Teplice61233:115
14. FC Hradec Králové60425:94
15. 1.FK Příbram60333:93
16. Dynamo České Budějovice61056:133
Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...