Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sparta smázla Krasnodar v odvetě 3:0 a jde do osmifinále Evropské ligy

Sport

  18:00aktualizováno  23:06
KRASNODAR/PRAHA - Fotbalisté Sparty po perfektně zvládnutém druhém poločase vyhráli v odvetě 1. kola play off Evropské ligy v Krasnodaru 3:0 a po domácí výhře 1:0 z minulého týdne postupují poprvé v historii soutěže do osmifinále. O její branky se v rozmezí 51. a 70. minuty postarali Lukáš Mareček, Martin Frýdek a Kehinde Fatai.

Úvodní gól vstřelil v 51. minutě Lukáš Mareček. foto: ČTK

Sparťanům se porouchalo letadlo. Kvůli dveřím odletěli do Krasnodaru později

Sparťané tak potvrdili svou úspěšnou sérii, v tomto ročníku soutěže totiž ani jednou neprohráli. Postoupili tak mezi nejlepší šestnáctku týmů a o soupeři v boji o čtvrtfinále se rozhodne v pátečním losu.

I tentokrát do zápasu nastoupili v netradičním rozestavení 3-5-2, na hrotu však tentokrát před střelcem jediné branky z úvodního duelu Lukášem Julišem dostali příležitost Fatai, do základu se vrátil Frýdek.

Radost sparťanů po prvním gólu.
Kehinde Fatai se trefuje potřetí do sítě Krasnodaru

Krasnodar začal velkým náporem a už ve čtvrté minutě šel sám na Bičíka Ari, ale těsně minul. Další velké šance pak zahodili Smolov a Ari, Marečkův obranný zákrok naštěstí skončil těsně vedle brány.

„Musím říct, že Krasnodar nás první půli přehrával. Byť těch gólových šancí neměl tolik, my jsme se nedostali do hry,“ řekl České televizi po zápase kouč Sparty Zdeněk Ščasný.

„Změnili jsme rozestavení, reagovali jsme na to, že jsme se dostávali dozadu až do pěti a nenapadali jsme vepředu. Změnou na čtyři obránce se to trošku změnilo, pomohlo to, ale hlavně to kluci perfektně odpracovali,“ doplnil.

Zápas jsme v online reportáži sledovali ZDE

Naopak Sparta pořádně ohrozila bránu svého soupeře až po přestávce a hned z toho byl gól. V 51. minutě odcentroval zprava pod sebe Zahustel a Mareček se trefil přesně k tyči.

Za šest minut se po parádním centru Dočkala z pravé strany trefil hlavou Frýdek a v 70. minutě po vyloučení domácího Kaborého přihrál Krejčí za obranu míč Fataiovi a ten se tváří v tvář Dykanovi nemýlil.

„Ve druhé půli jsme už dokázali podržet balon, byli jsme nebezpečnější a dali krásné branky. V českých klubech je to pro mě absolutně nejvíc. Jsme všichni šťastní, že se nám to povedlo,“ těšilo Ščasného.

„Pořád je prioritou liga, kterou bychom chtěli vyhrát, ale tohle je obrovský úspěch a chceme si ho užít. Teď se nemusíme stydět rozdat si to s jakýmkoliv soupeřem,“ dodal.

Odvety 1. kola play off Evropské ligy:

FK Krasnodar - Sparta Praha 0:3 (0:0)

Branky: 51. Mareček, 57. Frýdek, 70. Fatai. Rozhodčí: Johannesson - Nilsson, Culum (všichni Švéd.). ŽK: Kaboré, Pereyra - Mareček, Fatai. ČK: 69. Kaboré. Diváci: 14.850. První zápas: 0:1, postoupila Sparta.

Krasnodar: Dykan - Petrov, Strandberg, Granqvist, Kalešin - Achmedov, Kaboré, Pereyra (62. Wanderson) - Smolov (75. Torbinskij), Ari, Mamajev (62. Joáozinho). Trenér: Kononov.

Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Krejčí, Dočkal (84. Konaté), Vácha, Mareček (79. Matějovský), Frýdek - Fatai (76. Juliš). Trenér: Ščasný.

Lokomotiv Moskva - Fenerbahce Istanbul 1:1 (1:0)

První zápas 0:2, postupuje Fenerbahce.

Rapid Vídeň - Valencie 0:4 (0:0)

První zápas 0:6, postupuje Valencie.

Liverpool - Augsburg 1:0 (1:0)

První zápas 0:0, postupuje Liverpool.

Lazio Řím - Galatasaray Istanbul 3:1 (0:0)

První zápas 1:1, postupuje Galatasaray.

Schalke - Šachtar Doněck 0:3 (0:1)

První zápas 0:0, postupuje Šachtar.

Bilbao - Marseille 1:1 (0:1)

První zápas 1:0, postupuje Bilbao.

Leverkusen - Sporting Lisabon 3:1 (1:1)

První zápas 1:0, postupuje Leverkusen.

Porto - Dortmund 0:1 (0:1)

První zápas 0:2, postupuje Dortmund.

Manchester United - Midtjylland 5:1 (1:1)

První zápas 1:2, postupuje Manchester.

Molde - Sevilla 1:0 (1:0)

První zápas 0:3, postupuje Sevilla.

Neapol - Villarreal 1:1 (1:0)

První zápas 0:1, postupuje Villarreal.

Basilej - St. Etienne 2:1 (1:0)

První zápas 2:3, postupuje Basilej.

Olympiakos Pireus - Anderlecht 1:0

První zápas 0:1, prodlužuje se.

Autor: