Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparta stíhá vedoucí plzeňskou mašinu, naivní Ústí smetla hladce 4:1

Sport

  18:49aktualizováno  20:04
PRAHA - V dohrávce 15. kola, která zakončila polovinu letošní sezony nejvyšší domácí fotbalové soutěže, hostili fotbalisté Sparty nováčka z Ústí nad Labem. A obhájce titulu si s naivně hrajícími Severočechy poradil hladce 4:1 a stáhl tak náskok vedoucí Plzně na devět bodů. Na podzim se ještě předehrají dvě jarní kola.

Kweuke a Bony Wilfried. foto: ČTK

Letenští vstoupili do utkání i s útočným duem Kweuke-Wilfried, které hned z první akce duelu vybojovalo rohový kop. Míč se po jeho rozehrání dostal na hranici vápna proti levačce Pamiče a gólman Novák neměl šanci - 1:0. Rychlý nástup sparťanům pomohl a hostující obrana měla co dělat, aby zastavovala dva tanky s označením Kweuke-Wilfried.

Ovšem laxnost domácích dovolila sem tam nebezpečně zakontrovat i Severočechům a Krbečkovi chyběl v 8. minutě kousek, aby trefil skluzem centr Doležala. Domácí aktivita pomalu uvadala a na propršené Letné se hrál pěší fotbal. Ve 23. minutě mohlo vše změnit duo Podaný-Wilfried, ale domácí forvard neměl přesně seřízená mířidla svého kanónu - hlavy.

Sparta - Ústí nad Labem (radost domácích).

O šest minut později si zahrál Wilfried na sobce. Krásně zatáhl míč po pravém křídle, místo nepřesného zakončení měl ale ve finální fázi volit přihrávku na zcela volného Kweukeho před prázdnou brankou. Kamerunský obr si tak musel vypracovat šanci sám. Ve 40. minuty využil své kilogramy, hostující stoper od něj odletěl jako pírko, Kweuke ale z otočky jen štípnul Nováka do rukavic.

Toho ještě nepřestaly brnět dlaně a už napřáhl z dálky Vacek, i on ale našel připravené rukavice ústeckého gólmana. Ten tak podruhé kapituloval až v 53. minutě - Pamič vyslal uličkou Kweukeho, ten byl u míče na hranici vápna o chvilku dříve než uhýbající se Novák a do prázdné branky neměl potíže skórovat - 2:0.

"Byla to moje chyba, měl jsem jít asi do toho souboje důrazněji. Ale také mě to potom nakoplo a snažil jsem se to odčinit," nehledal výmluvy po utkání ústecký gólman. A také měl pravdu. V následujících minutách si skutečně zachytal a přestože hned v 62. minutě inkasoval z kopačky Wilfrieda, další čtyři tutovky domácím hráčům famózně lapil.

Sparta - Ústí nad Labem (Sionko a Doležal).

"Hráli jsme vzadu strašně naivně, nevím proč, ale to tak," zlobil se na obránce Novák. "Je to tak, zase jsme to v závěru zbytečně otevřeli. Hráči se nám budou muset za to zodpovídat, jsem ale rád, že jsme tu neudělali vyloženě ostudu. S body ze Sparty jsme moc nepočítali, ale nechtěli jsme si zničit psychiku před důležitým duelem v příštím kole s Brnem a to se nám myslím povedlo," doplnil svého gólmana kouč hostí Svatopluk Habanec.

Do rozklížené obrany poté po úniku dva na jednoho skóroval ještě střídající Václav Kadlec, který již v 89. minutě upravoval na 4:1. Devět minut před ním se totiž parádně na druhé straně trefil taktéž náhradník Zdeněk Volek. Sparta se po výhře vrátila na druhé místo ligové tabulky, devět bodů za půlmistra z Plzně a tři body před třetí Olomoucí.

15. kolo první fotbalové ligy

Sparta Praha - FK Ústí nad Labem 4:1 (1:0)
Branky: 3. Pamič, 53. Kweuke, 62. Wilfried, 89. Kadlec - 79. Volek. Rozhodčí: Franěk - Lhoták, Moláček. ŽK: Sionko, Kweuke - Vrtělka, Doležal. Diváci: 5155.

Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Vachoušek (87. Matějovský), Podaný (46. Zeman) - Wilfried (67. Kadlec), Kweuke. Trenér: Chovanec.

Ústí nad Labem: Novák - Hyčka, Džuban, Valenta, Polák - Doležal, Zachariáš, Martykán, Vrtělka (83. Gibala), Jindráček (72. Volek) - Krbeček (78. Kraut). Trenér: Habanec.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!