Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sparta už je znovu na hraně zpackané sezony. Je Jílek schopný vylepšit její defenzivu?

Sport

  8:00
PRAHA - S výjimkou duelů s Jabloncem a Příbramí Sparta v dalších čtyřech soutěžních zápasech sezony (Slovácko, České Budějovice, Trabzonspor a Boleslav) vždy minimálně dvakrát inkasovala a obdržela dohromady už deset branek.

Zklamaný kapitán Costa Nhamoinesu. foto: ČTK

Stramaccionimu nepřivedli vysněné posily. V Íránu chce končit ještě dřív, než začal trénovat

Tomáš Rosický jen nevěřícně kouká ve společnosti svého otce Jiřího a člena představenstva Sparty Adama Kotalíka, co se to děje. 

Sportovní ředitel Letenských nedokázal pochopit, že Sparta, která v nedělním duelu 5. kola Fortuna ligy v Mladé Boleslavi třikrát vyrovnala a pomýšlela na obrat, nezískala kvůli vítěznému gólu Lukáše Budínského z 94. minuty ani bod.

V dosud nejpohlednějším duelu nového ročníku padla Sparta se Středočechy 3:4 a v úvodních pěti kolech posbírala jen sedm bodů. 

Trenér Sparty Václav Jílek

I když nový kouč Václav Jílek před sezonou sdělil, že jeho tým bude potřebovat nějaký čas na sehrání, od vlastních fanoušků dostává pořádně za uši. Spartě totiž na úvod sezony naprosto vázne defenziva. 

S výjimkou duelů s Jabloncem a Příbramí totiž v dalších čtyřech soutěžních případech (Slovácko, České Budějovice, Trabzonspor a Boleslav) vždy minimálně dvakrát inkasovala a obdržela dohromady už deset branek.

Úvodní domácí ligová porážka 0:2 se Slováckem i výpadek v prvním poločase v Budějovicích (2:2) by byly zapomenuty, kdyby Sparta fatálně neselhala v minulém týdnu. 

Osmdesát minut ve čtvrtečním úvodním duelu 3. předkola Evropské ligy drtila bezmocný Trabzonspor, jenže místo výhry 2:0 či vyšší nakonec pojede do Turecka s remízou 2:2. 

A když se k tomu připočte nedělní prohra z Boleslavi, kterou fanoušci hodili na záda vedle Jílka stoperské dvojici Lukáš Štetina – Costa Nhamoinesu a neproduktivnímu útočníkovi Liboru Kozákovi, Sparta se hned v úvodu sezony dostala pod obrovský tlak.

Vždyť v samostatné české lize získala méně bodů po pěti kolech, a to tři, jen v roce 1996. A utěšovat ji rozhodně nemůže fakt, že tehdy triumfálně dotáhla celý ročník až k zisku titulu. Sami fanoušci totiž vidí podobný scénář v této sezoně jako utopii. 

Libor Kozák zoufá po prohře Sparty v Mladé Boleslavi.

A pokud si Letenští nezajistí ve čtvrtek postup na horké turecké půdě, půjde o další zpackanou sezonu jako v předchozích dvou, kdy Sparta vypadla v předkolech Evropské ligy hned v prvním měření sil a v lize pak skončila pátá, resp. třetí.

Vepředu Sparta až takové potíže nemá, vždyť v lize vstřelila 10 gólů a víc jich nasázel už jen Jablonec. 

Problémem však je, že už protočila kompletní dvě obranné linie, a že by se o některém z osmi beků dalo říct, že oplývá jistotou, to ani náhodou.

Sparta si musí jasně říct, že ji tlačí bota především v obrovských chybách v rozehrávce, a musí najít alespoň jednoho obránce, který oplývá konstruktivním založením útoku. 

Nejvíce však bije do očí, jak jsou především její stopeři špatní v obsazování hráčů soupeře ve svém pokutovém území.

„Deset gólů, které Sparta dostala, je strašně moc. Ano, je tam spousta chyb v rozehrávce, které vedou ke zbytečným gólům, ale to není chyba jen obránců. Zbytečně ztrácejí míče především záložníci, navíc bych od nich i od útočníků čekal lepší zapojení do obranné fáze. Nesmí být v Trabzonsporu tak laxní a musí být dozadu mnohem zodpovědnější, pak se tam dá uspět,“ říká Martin Frýdek, který byl v roce 1996 u zmrtvýchvstání Sparty jako hráč.

Benjamin Tetteh se raduje z gólu Sparty.
Fotbalisté Mladé Boleslavi se radují z výhry.

Jenže jestli trenér Jílek nevybere ve čtvrtek v Trabzonsporu správnou obrannou čtveřici, jen těžko se dá očekávat, že v případě dalších minimálně dvou inkasovaných gólů Sparta postoupí v Evropské lize dál a bídně rozehranou sezonu zachrání. 

„Očekávání ve Spartě je už čtyři pět roků stejné, ale nic se neděje. Fanoušek Sparty nemůže být trpělivý jako jinde v Česku. Pokud neuspěje v Trabzonsporu a pak ani doma proti rozjetému Baníku, pokazí si Sparta sezonu hned na začátku, jako v posledních sezonách,“ dodal Frýdek.