130 let
Liverpool - Sparta (Václav Kadlec, vlevo, a Jamie Carragher)

Liverpool - Sparta (Václav Kadlec, vlevo, a Jamie Carragher) | foto: ČTK

Doporučujeme

Sparta v Evropské lize zazářila, ale krize i nadále zůstává

Sport
  •   8:00
PRAHA - Cenné zkušenosti, tučné peněžní odměny a body do pohárového koeficientu – to všechno obsahuje šek, který si Sparta vybrala na konci cesty v Evropské lize. Patří jí za to potlesk. Jelikož se k ní však žádný další klub nepřidal, český fotbal dál marně vyhlíží lepší časy.

Na větší zastoupení nemá nárok. V pořadí zůstává třeba za Švýcarskem, Dánskem či Bulharskem až na 18. místě. I když Spartu stále mrzí čtvrteční porážka 0:1 v Liverpoolu, a tudíž i vyřazení z vyřazovací fáze Evropské ligy, na mezinárodní scéně zanechala nejlepší dojem za posledních šest let. "Vidím na týmu velké výkonnostní i výsledkové zlepšení," chválí si letenský kouč Jozef Chovanec.

Ale vyzrála už Sparta natolik, aby mohla znovu vstoupit do Ligy mistrů? "Na takové otázky je ještě brzy. O víkendu začíná česká liga a my nejdřív musíme vyhrát titul. Navíc záleží i na momentální situaci. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby nám loni se Žilinou nechybělo pět důležitých hráčů," vybavuje si Chovanec dvě srpnové porážky, které představují pro Spartu nejkritičtější moment sezony.

Chovanec se radši vracel k mnohem příjemnějším vzpomínkám. "V základní skupině Evropské ligy jsme nebyli favority, přesto jsme postoupili. Překvapilo mě také, jak blízko jsme měli k vyřazení Liverpoolu," připomněl.

Na Letné se mohou utěšovat vědomím, že vydělali na bonusech od UEFA 95 milionů korun jen za výsledky a účast v jednotlivých fázích evropských pohárů. Ještě víc získali z transferového byznysu. 187 milionů přiteklo do klubové kasy za prodej útočníka Bonyho Wilfrieda a záložníka Juraje Kucky, hlavních strůjců podzimních úspěchů. "Ale i bez nich vidím v mužstvu velký potenciál. Až se pořádně aklimatizují nové posily, budeme ještě silnější," věří Chovanec. A vzhledem k tomu, že noví fotbalisté stáli pakatel a polovinu třistamilionového rozpočtu podle odhadů hradí sponzoři, bude Sparta pravděpodobně hospodařit po pěti letech s plusovými čísly.

Místo navíc do kvalifikace Ligy mistrů je stále daleko
Klub z Letné nevylepšoval pouze stav vlastního konta, ale také český koeficient. Právě díky týden staré remíze s Liverpoolem se Česko vrátilo na 18. příčku před Rakousko.

Jinak české kluby paběrkovaly. Příspěvek Ostravy a Plzně byl minimální, od Jablonce dokonce žádný – a všichni shodně vypadli už ve 3. předkole Evropské ligy. K patnácté příčce, která by českým klubům zaručila i místo pro vicemistra z domácí soutěže v kvalifikaci Ligy mistrů, je hodně daleko.

Ve zbytku jara se bude řešit, kdo dostane příležitost koeficient vylepšit příště. Největšími favority jsou vedoucí Plzeň a právě Sparta. Ta na západočeského rivala ztrácí v tabulce čtyři body, ale může využít mnohem větší praxi.

Zatímco ostatní ligové kluby odehrály kolem dvacítky soutěžních zápasů, obhájce titulu jich zvládl už 33. Takové zkušenosti se budou Spartě hodit.

Autor: Michal Hořejší