130 let

Fotbalisté Sparty děkují divákům | foto: ČTK

Sparta v poháru v závěru otočila duel ve Znojmě, Slavia hrála 0:0

Sport
  •   18:25aktualizováno  19:41
PRAHA - Fotbalisté pražské Sparty otočili v úvodním osmifinále Poháru České pošty ve Znojmě nepříznivé skóre a na půdě ligového nováčka zvítězili 3:2. Dva celky z nejvyšší soutěže nedokázaly porazit druholigové soupeře - Brno prohrálo 0:1 na Žižkově a trápící se Slavia remizovala ve Varnsdorfu bez branek.

Úvodní utkání osmifinále fotbalového Poháru

FK Varnsdorf - Slavia Praha 0:0
Rozhodčí: Lerch.
Sestava Slavie: Černý - Dostál, Dobrotka, Neves, Čonka - Štěpán (46. Nitrianský), Gecov, Zmrhal, Juhar (75. Lička) - Škoda, Škutka (63. Koreš). Trenér: Koubek.

Dukla Praha - 1. FK Příbram 4:0 (1:0)
Branky: 37. Pospěch, 42. Marek Hanousek, 58. Vorel, 77. Pázler. Rozhodčí: Marek.
Dukla: Kučera - Romera, Vorel, Štetina, Matěj Hanousek - Malý (86. Ouedraogo), Gedeon, Marek Hanousek - Néstor (70. Pázler), Pospěch (76. Marek), Jakub Mareš. Trenér: Kozel.
Příbram: Hruška - Jugas, Zapotočný, Mišůn, Divíšek - Brandner (46. Pilík), Tarczal, Abraham (76. Barák), Stratil (46. Jiří Mareš) - Danoski, Řezníček. Trenér: Straka.

Jablonec - FK Ústí nad Labem 1:0 (1:0)
Branka: 8. Hubník. Rozhodčí: Houdek.
Sestava Jablonce: Valeš - Rossi, Kysela, Beneš, Novák - Kopic (56. Třešňák), Loučka, Kubista, Vaněk, Vukadinovič (68. Vošahlík) - Hubník (84. Čížek). Trenér: Skuhravý.

Znojmo - Sparta Praha 2:3 (1:1)
Branky: 42. Crnkič, 71. Nepožitek - 10. Konaté, 75. Mareček, 80. Přikryl. Rozhodčí: Jílek.
Znojmo: Hrubý - Mudra, Jonov, Hnaníček, Cihlář - Nepožitek, Lacko - Crnkič, Okleštěk, Tomeček (72. Hrošovský) - Reljič (64. Helísek). Trenér: Kalvoda.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Mareček, Matějovský - Přikryl, Dočkal (90. Vácha), Konaté (67. Krejčí) - Bednář (90. Lafata). Trenér: Lavička.

Olomouc - Vysočina Jihlava 0:4 (0:2)
Branky: 14., 65. a 90.+1 z pen. Harba, 8. Jungr. Rozhodčí: Adámková.
Olomouc: Zlámal - Vidlička, Koutný, Šindelář, Vepřek - Navrátil, Karaš (68. Wijlaars), Houska - Schulmeister (76. Lietava), Varadi, Falta (58. Doležal. Trenér: Kotůlek.
Jihlava: Hanuš - Mikula, Krejčí, Šourek, Josl - Marek, Jánoš - Masopust (72. Kliment), Jungr (87. Teplý), Kosak (76. Karlík) - Harba. Trenér: Komňacký.

Mezi osm nejlepších týmů nakročily Jihlava a Dukla Praha. Vysočina senzačně rozdrtila Olomouc na jejím hřišti 4:0, Dukla stejným výsledkem doma smetla Příbram.

Odvety se hrají 30. října, 12. října je na programu dohrávka 3. kola mezi Kladnem a Plzní.

Znojmo se v poháru vrátilo z Brna na svůj stadion, který nevyhovuje ligovým parametrům, a Spartu trápilo mnohem více než při zářijové prohře 0:2 v nejvyšší soutěži. Letenským se znovu podařilo Jihomoravany zaskočit rychlou brankou, když se v deváté minutě prosadil Konaté, těsně před pauzou ale srovnal Crnkič. I po změně stran Znojmo hrozilo více a v 71. minutě přidal Nepožitek druhý gól. Teprve pak se ligový lídr probral. V 75. minutě po chybě obrany Mareček vyrovnal a o pět minut později po rohovém kopu vyrazil brankář Hrubý Bednářovu hlavičku jen před Přikryla, který míč doklepl do sítě.

"Znojmo hrálo jednoduše a bojovalo. Přehrávalo nás zejména na přelomu obou poločasů. Jsem rád, že se nám podařilo v závěru otočit výsledek," řekl po zápase kouč Sparty Vítězslav Lavička. Znojemský trenér Leoš Kalvoda litoval zbytečných chyb. "Jsem rád, že jsme mohli alespoň jeden zápas odehrát na domácí půdě. S výsledkem být spokojen nemohu, ale herně jsme byli Spartě důstojným soupeřem. Rozhodují ale chyby. A těch jsme udělali asi více," podotkl Kalvoda.

Slavia si chtěla ve Varnsdorfu spravit chuť po čtyřech ligových prohrách za sebou, které ji srazily na předposlední místo v tabulce. Nakonec ale mohla být ráda, že si do odvety odnesla bezbrankovou remízu. Pražané se na půdě desátého celku druhé ligy museli obejít bez potrestaného kapitána Kisela a měli s domácími hodně práce. Několikrát je výrazně podržel brankář Černý, který se vrátil mezi tyče po zranění. Největší šanci slávistů měl Juhar, po půlhodině mířil do břevna.

"Suma sumárum náš výkon hodnotím jako účelový. Prvním cílem bylo tady neinkasovat a občas i se štěstím jsme všechny příležitosti soupeře přežili. To druhé jsme ale nesplnili, chtěli jsme tady dát branku," uvedl trenér Miroslav Koubek, který stále čeká na první výhru ve Slavii. Brno prohrálo na hřišti druholigového Žižkova 0:1, zápas rozhodl dvě minuty před koncem střídající Voltr. Zatímco v druhé lize Viktoria doma v této sezoně ještě nevyhrála, v poháru si po vyřazení Liberce v předešlém kole vyšlápla na dalšího soupeře z nejvyšší soutěže.

Jihlava porazila Olomouc 4:0

Oba týmy v úvodním poločase neproměnily pokutový kop. První penaltu kopalo v šesté minutě Brno, Markovič však brankáře Boháče ani nadvakrát nepřekonal. Za necelou čtvrthodinu dostal šanci z pokutového kopu Žižkov. I v tomto případě uspěl gólman, když Hladký vychytal Folprechta. "Chtěli jsme si vytvořit dobrou výchozí pozici do odvety, to jsme ale jednoznačně nezvládli. V první půli jsme zaostávali v důrazu," řekl klubovému webu brněnský trenér Václav Kotal.

Jihlava podruhé během měsíce hrála v Olomouci a Sigmě i s úroky vrátila ligovou prohru 3:4. Skóre otevřel Jungr a hattrick si pak připsal Bosňan Harba, který se trefil ve třech z posledních čtyř soutěžních duelů. Také Dukla je po vysoké domácí výhře 4:0 nad Příbramí blízko postupu do čtvrtfinále. Svěřenci Luboše Kozla v devátém soutěžním zápase za sebou neprohráli a navázali na nedávnou ligovou výhru nad stejným soupeřem.

Domácí se na Julisce prosadili dvakrát na konci prvního poločasu. V 37. minutě otevřel skóre Pospěch, za pět minut zvýšil tvrdou střelou pod břevno kmenový hráč Plzně Marek Hanousek. V 58. minutě přidal třetí zásah po Malého standardní situaci Vorel a v 77. minutě uzavřel skóre střídající Pázler po přihrávce Mareše, který ještě v závěru trefil břevno.

Obhájce pohárového triumfu Jablonec před rokem rozdrtil Ústí nad Labem v osmifinále po výsledcích 7:1 a 5:0. V repríze loňského souboje se sice taková kanonáda nekonala, přesto prvoligový favorit splnil roli a doma zvítězil 1:0. Po osmi minutách vstřelil po Vukadinovičově přihrávce jediný gól Hubník, další šance už domácí neproměnili.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK