Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sparta vábí k dalšímu návratu. Umí to seřvat, cení si na Kováčovi

Sport

  16:30
O Jiřího Jarošíka loni v létě už nestáli. O Tomáše Ujfalušiho přišli, kvůli zranění s aktivní činností skončil. Teď fotbalová Sparta láká dalšího zkušeného stopera Radoslava Kováče. Proč?

Spor! Zleva Mbia, Kováč a Coufal. foto: ČTK/AP

Letos Kováčovi bude pětatřicet a zdálo se, že kariéru dohraje v Liberci. Když se loni po osmi letech vracel ze zahraničí, od Sparty nabídku nedostal. Nyní překvapivě ano... Nebo to není překvapení?

"Nezastírám, že nás Radek přesvědčil svými výkony v Liberci, ukázal, že i na mezinárodní fotbal pořád má. Ale taky musím říct, že nás to ani nepřekvapilo," poznamenal Jakub Otava ze sparťanského vedení.

Kováč by do Sparty přišel až za půl roku, na jaro zůstane na severu Čech, kde mu vyprší smlouva. Podpis té ve Spartě je na spadnutí. Půl roku před vypršením kontraktu se může upsat jinému klubu. On do Sparty chce.

S Kováčem, který ve Spartě působil od léta 2003 do března 2005, na Letné počítají i po skončení jeho kariéry.

ČTĚTE K TÉMATU:

"S tím to úzce souvisí. Radek je velký sparťan, byl a zůstal jím. I když před rokem jeho příchod nevyšel, tak na Spartu nezanevřel. Toho si vážíme," zdůraznil Otava.

Ve Spartě je obvyklé, že na pozici jednoho ze stoperů nastupuje zkušený hráč, srdcař, sparťan, který kdysi z Letné odešel do zahraničí a pak se vrátil. Od ledna 2006 tuto roli téměř šest let plnil Tomáš Řepka. Po něm Jiří Jarošík. Ujfaluši sice naskočil jen do utkání domácího poháru, ale jeho podzimní působení si na Spartě nemohou vynachválit.

Teď Sparta oslovila Kováče. "Měli jsme interní rozhovory s trenérským týmem a vedením Sparty o jeho případném angažování," prohlásil trenér Vítězslav Lavička.

"Známe ho jako hráče, který prošel Spartou. Má nesporné vůdčí schopnosti, má za sebou vydařená zahraniční i domácí angažmá. Je celkem zákonité, že se o něj zajímáme," doplnil kouč.

Na podzim, který Sparta v lize ovládla s třinácti výhrami a třemi remízami, však výborné výkony ve středu obrany podávali jedenadvacetiletý Jakub Brabec a o šest let starší Mario Holek.

"Pokud k příchodu Radka dojde, tak je to aktuální až od léta," upozornil Lavička, že za půl roku se toho ve fotbale může stát hodně.

Proč tedy Sparta touží po Kováčovi? Patří k elitním ligovým stoperům a po odchodu Ujfalušiho v kabině chybí hráč, který by ostatní strhnul, vyburcoval, usměrnil, poradil mladíkům.

"Je to jeden z faktorů, ke kterému jsme přihlíželi a přihlížíme při konečném rozhodování jestli Radek Kováč do Sparty ano, nebo ne," přiznal Lavička.

"Určitě by nám pomohl na hřišti i v kabině. Radek i Tomáš Ujfaluši jsou velkými osobnostmi a nám teď trochu chybí starší hráč, který to sevře," uzavřel reprezentační záložník Josef Hušbauer.

Autor: