Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparta vstoupila do jara vítězně, v utkání s Libercem se trefily nové posily

Sport

  20:08
praha - Fotbalisté Sparty začali jarní část sezony první ligy výhrou 2:0 nad Libercem. Duel 17. kola rozhodla gólem v páté minutě zimní posila Pražanů Nicolae Stanciu střelou z 18 metrů, v nastavení tři body potvrdila z penalty další nová tvář Guélor Kanga. Letenští v tabulce poskočili na čtvrté místo právě před Slovan a o bod za třetí Slavii. Liberec prohrál teprve podruhé z posledních osmi kol a nevyšla mu tak premiéra pod novým trenérem Davidem Holoubkem.

Taras Kačaraba blokuje střelu Davida Hovorky foto: ČTK

Plzeň teprve podruhé v lize ztratila body, z Olomouce veze jen remízu

Fotbalisté Sparty začali jarní část sezony první ligy výhrou 2:0 nad Libercem. Duel 17. kola rozhodla gólem v páté minutě zimní posila Pražanů Nicolae Stanciu střelou z 18 metrů, v nastavení tři body potvrdila z penalty další nová tvář Guélor Kanga. Letenští v tabulce poskočili na čtvrté místo právě před Slovan a o bod za třetí Slavii. Liberec prohrál teprve podruhé z posledních osmi kol a nevyšla mu tak premiéra pod novým trenérem Davidem Holoubkem.

„Je pro nás důležité, že hned první zápas s týmem z první pětky jsme zvládli. Víme, že náskok na druhé místo je už jen dva body. Ale ještě nás čeká dlouhá cesta a musíme zapracovat na tom, co nás dnes trápilo, abychom na Slovácku přidali další výhru,“ řekl na tiskové konferenci italský trenér Sparty Andrea Stramaccioni.

Sparta nasadila do základní sestavy všechny tři hlavní zimní posily a zejména nejdražší hráč ligy Stanciu byl hodně vidět. Svými přesnými pasy dělal problémy obraně Liberce, navíc mu stačilo pět minut na to, aby se v české lize zapsal mezi střelce.

Průnikovým pasem za obranu našel Frýdka, jeho centr odvrátila liberecká obrana jen ke Stanciuovi a rumunský záložník tvrdou střelou bez přípravy poslal míč za záda libereckého brankáře Hladkého. Premiérovou trefu s ním přiběhl oslavit přes celé hřiště i nový gólman Sparty a krajan Nita.

„Je to dobrý start. Jsem opravdu rád za tři body, které jsme nutně potřebovali. Navíc jsme k tomu přispěl gólem. Snažil jsem se založit akci přihrávkou na křídlo. Pak přišel centr, já stále sledoval míč, který obrana odvrátila ke mně. Vyšlo mi to do kroku, tak jsme vystřelil a padlo to tam. Byla to docela dobrá střela,“ radoval se Stanciu.

Letenský celek to nakoplo, po většinu první půle dobře kombinoval a diktoval tempo hry. Ovšem obrana Severočechů byla pevná a nepouštěla domácí do vyložených šancí. Když už se Kadlec dostal do zakončení, obrana ho zablokovala.

Florin Nita při svém debutu za Spartu Praha.
Taras Kačaraba blokuje střelu Davida Hovorky

Liberec se postupně osměloval, ale dlouho nedokázal výrazněji prověřit gólmana Nitu. Až v 75. minutě se z otočky opřel do míče Bosančič, ovšem rumunský brankář byl připravený. Hned vzápětí vyšla Liberci další akce, po Coufalově zakončení míč poskakoval po brankové čáře Sparty, ovšem Nita spolu s Frýdkem gólu zabránili. Nita se přitom lehce zranil a musel se nechat ošetřit.

„Škoda, že to vykopli. Nebylo ani třeba zkoumat video. Míč byl možná lehce za čárou, ale určitě ne celým objemem,“ řekl Coufal. „Dojížděl jsem tam na poslední chvíli a víc jsme pro to udělat nemohl,“ dodal.

Nevyužitá šance mrzela i trenéra Holoubka, který se tak vrátil na Letnou, kde před zimním příchodem do Liberce působil, porážkou. „Výsledek pro nás není dobrý, ale přijetí od diváků bylo příjemné a za to jim děkuji. První poločas jsme prospali, nevěřili jsme si. Ve druhé půli bychom si zasloužili dát gól, možná to bylo i remízové utkání. Při té Coufalově šanci jsem věřil, že to bude branka. Chyběl opravdu kousek,“ řekl Holoubek.

Sparta už víc Liberci nedovolila. Naopak v nastavení si za obranu naběhl Lafata a po faulu Kačaraby odpískal sudí penaltu, kterou proměnil Kanga. „Když je na hřišti Lafata, tak je první volbou na penaltu on. Kanga zas byl určený na penaltu pro základní sestavu. Řešili to spolu a Kanga si vzal míč,“ prohlásil Stramaccioni.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...