Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sparta vydřela nejtěsnější vítězství. Proti Slovácku se trefil jen Lafata

Sport

  22:14
PRAHA - Sparťanští fotbalisté zase dali jen jeden gól, v předehrávce 4. kola proti Slovácku jim to se štěstím stačilo na vítězství. Z výsledkové a poté i herního trápení tým po hodině hry vysvobodil Lafata. Hosté šest minut před koncem trefili tyč.

David Lafata foto:  Michal Šula, MAFRA

Na sparťanskou hru se sice hezky dívalo, fanoušci obdivovali individuální akce Ben Chaima, obrovské zrychlení Biabianyho, důraz Costy, jenže gólu se dlouho nedočkali. A v závěru trpěli v obavách, jestli soupeř nevyrovná jako v úvodním kole Bohemians.

4. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 1:0 (0:0)

Branka: 60. Lafata. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Hájek. ŽK: Reinberk, Hofmann, Daníček (všichni Slovácko). Diváci: 11.696.

Sparta: Koubek - Zahustel, Mareček, Hovorka, Costa - Biabiany, Sáček, Šural, Mavuba (76. Mandjeck), Ben Chaim (72. Frýdek) - Lafata (82. V. Kadlec). Trenér: Stramaccioni.

Slovácko: Heča - Reinberk, Hofmann, Šimko, Divíšek - Navrátil, Šumulikoski (71. Rezek), Machalík (63. Sadílek), Daníček, Havlík - Zajíc (79. Kubala). Trenér: Levý.

Přitom jen v první půli měli domácí víc šancí než za předchozí tři zápasy. Nemohli překonat skvělého Heču, který se vytáhl takřka zázračnými zákroky proti Lafatovi, Beh Chaimovi i Šuralovi, jednou mu pomohlo i břevno.

Sparťané nápaditě kombinovali, vycházely jim narážečky i situace jeden na jednoho. Slovácko za prvních patnáct minut nepřelezlo polovinu hřiště. Jenže za krásu se body nedávají.

Paradoxní je, že hosté soupeře ještě do půle několikrát zahrozili a o oni byli blízko gólu. Útočně naladěná Sparta totiž nebyla kompaktní v obraně, kde poprvé za áčko nastoupil odchovanec Hovorka.

Když sparťanský tlak polevil, hosté se snadno dostávali přes střed pole, Zajícovi ve skluzu chyběl krok, aby usměrnil do brány nebezpečný centr. Proti ráně Navrátila z hranice vápna se zase vyznamenal Koubek, mužstvo podržel.

Jak nebyli schopní skórovali, začali domácí hrát složitě. Drželi míč, místo aby hru zrychlili. Jindy si počínali zbrkle, přitom to chtělo hru zklidnit. A když už se z tribun sem tam ozval pískot, nespokojenost utišil Lafata. To je sparťanská jistota. Čtvrtý ligový zápas sezony, třetí gól. A to před zápasem převzal trofej za nedávný dvoustý ligový gól, mimochodem odehrál čtyřstý duel v české nejvyšší soutěži. Když deset minut před koncem střídal, publikum mu aplaudovalo vestoje.

Sparta však soupeře nedorazila, za druhým gólem nešla, chybělo jí větší zaujetí zápas rozhodnout. Snažila se spíš hru kontrolovat. I proto byl duel otevřený až do poslední minuty. Hosté totiž byli chvílemi nesmírně nebezpeční. Sedm minut před koncem po rohu hlavičkoval Hofmann do tyče, Šimko z dorážky trefil Costu a pak Kubala z malého překopl.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!