Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparta vyhrála i odvetu. Teď ji čeká v 3. předkole Lech Poznaň

Sport

  21:52aktualizováno  23:00
PRAHA - V klidu, v pohodě a bez velkého stresu si Sparta pohlídala postup do dalšího předkola Ligy mistrů. V odvetě toho druhého dnes porazila Metalurg Liepaja 2:0 a teď ji čeká další překážka na cestě do vysněné základní skupiny milionové soutěže - polský mistr Lech Poznaň.

Martin Zeman se radujez gólu do sítě Metalurgu Leipaja v 2. předkole Ligy mistrů foto: Michal Kamaryt, ČTK

O úspěch sparťanů bylo však téměř rozhodnuto ještě dřív, než na Letné poprvé zazněla píšťalka hlavního rozhodčího. Lotyšský mistr totiž dostal před týdnem výprask 0:3 v prvním utkání na domácí půdě a cesta do Prahy pro něj byla v podstatě zbytečná.

Možná proto taky vyrazil tolik nalehko. Přijeli jen hráči, trenér a sportovní ředitel klubu. Žádní novináři nebo fanoušci. Na trávníku navíc bylo vidět, že jim chybí i ambice či chuť na zvrácení výsledku. Sparta se ani s notně obměněnou sestavou nenadřela.

"Soupeř už neměl co ztratit, hrál uvolněně a rozhodně nám byl lepším soupeřem než doma. Ale postup jsme si naštěstí nezkomplikovali, nemuseli jsme řešit žádné vážné situace a jedině jsme se báli, aby se nikdo další nezranil," chválil si letenský trenér Jozef Chovanec.

Několik hráčů přitom odpočívalo - lehce zraněný kanonýr Bony Wilfried a záložník Libor SIonko. Jiní zase na lavičce pykali za sobotní ligovou porážku v Hradci Králové (třeba rakouský stoper Niklas Hoheneder). Na hrotu sparťanského útoku se v základní jdenáctce objevil Slovák Miloš Lačný, do zálohy nastoupil mladý Jiří Jeslínek a do obrany se po trestu vrátil kapitán Tomáš Řepka.
Sparta - Metalurg Leipaja

Největší radost z letenských fotbalistů měl nakonec středopolař Marek Matějovský, který vstřelil svůj první gól za Spartu. Už ve dvanácté minutě se postavil s Jurajem Kuckou k pokutovému kopu. Byl to ale on, kdo vypálil. Technicky vyslaný míč lehce proklouzl kolem lotyšského brankáře Spoleho do sítě. 

"Podobné góly moc nedávám. Možná je to úplně první," radoval Matějovský, který na Letnou přestoupil z druholigového anglického Readingu. "Vždycky jsem měl v týmu někoho, kdo to zahrával líp. Dostal jsem se k tomu až teď tady," přiznal.

Pak se zase pokračovalo v unaveném rytmu a lotyšský tým se stále neměl k tomu, aby předvedl trochu zájmu o dění na hřišti. Využil toho před koncem prvního poločasu střídající Martin Zeman. Trefil se po vzoru Matějovského - z přímého kopu.
Sparta Praha - Metalurg Liepaja

Gólman znovu předvedl své nevalné kvality, když nepříjemnou střelu českého mladíka uklidil tečí přímo pod vlastní břevno. "Přímáky kopu často už od mala. Teď jsem měl ale půst a jsem rád, že to tam padlo," radoval se Zeman.

Apatii Lotyšů zlomil až o přestávce jejich německý trenér Abramczik. Vystřídal mizerného brankáře a naordinoval svým svěřencům agresivní napadání a donutil je běhat, hýbat se, hrát fotbal. Sparta rázem nedominovala tolik jako v první fázi zápasu a tak se uchýlila k bránění a čekání na protiútoky. Kromě pár menších šancí hráčů Metalurgu a velkých příležitostí na straně Sparty to však žádné další gólové vzrušení nepřineslo.

Sparta Praha - Metalurg Liepaja 2:0 (2:0)

Branky: 12. Matějovský, 43. Zeman. Rozhodčí: Strahonja - Krmar, Krizarič (všichni Chorv.). ŽK: Vacek - Tamošauskas, Surnins, Klava. Diváci: 8025. První zápas 3:0, postoupila Sparta.
Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Vacek - Jeslínek, Kucka (46. Hoheneder), Matějovský (55. Matějovský), Kadlec - Lačný (41. Zeman). Trenér: Chovanec.
Liepaja: Spole (46. Steinbors) - Puljiz (64. Kirhners), Tamošauskas, Jemelins (69. Aleksejev) - Klava, Kalns, Rafalskis, Surnins - Akahoši, Rakels - Kavaliauskas. Trenér: Abramczik.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...