130 let
Čtvrtfinále fotbalového poháru MOL Cup: AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava, 4....

Čtvrtfinále fotbalového poháru MOL Cup: AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava, 4. března 2020 v Praze. Hráči Sparty se radují z gólu. | foto: ČTK

Sparta zničila Ostravu pěti góly a podruhé za sebou postoupila do semifinále poháru, dále jde i Plzeň

Sport
  •   20:08aktualizováno  20:37
Praha - Fotbalisté Sparty rozdrtili ve čtvrtfinále domácího poháru MOL Cupu Ostravu 5:0 a podruhé za sebou postoupili do semifinále. Za Pražany se postupně trefili Dávid Hancko, Benjamin Tetteh, David Moberg Karlsson z penalty, Martin Frýdek a Adam Hložek. Baník hrál od 61. minuty bez vyloučeného Ondřeje Šašinky. Sparta ve třetím zápase pod trenérem Václavem Kotalem poprvé zvítězila a připsala si nejvyšší soutěžní výhru od května 2016.

Čtvrtfinále českého fotbalového poháru MOL Cupu:

Sparta Praha - Baník Ostrava 5:0 (1:0)

Branky: 20. Hancko, 53. Tetteh, 62. Karlsson z pen., 76. Frýdek, 81. Hložek. Rozhodčí: Berka - Kubr, Flimmel. ŽK: Hložek, Frýdek - Potočný, Šašinka, Reiter, Stronati. ČK: 60. Šašinka. Diváci: 9097.

Sestavy:

Sparta: Heča - Vindheim, Štetina, Hancko, Frýdek - Karlsson (69. Plavšič), Sáček (77. Trávník), Dočkal, Krejčí, Hložek - Tetteh (79. Kozák). Trenér: Kotal.

Ostrava: Laštůvka - Fillo, Pokorný, Stronati, Holzer - Kaloč, Jirásek (66. Fleišman) - De Azevedo (74. Smola), Hrubý, Potočný (46. Reiter) - Šašinka. Trenér: Kozel.

Na rozdíl od sobotního ligového duelu se Zlínem (2:2) nechyběl v základní sestavě domácích místo Kangy kapitán Dočkal. Od začátku nastoupil i obránce Štetina a záložník Krejčí. Na hostující straně udělal trenér Kozel oproti poslednímu duelu v lize jedinou změnu, když Kuzmanoviče nahradil Hrubý.

V 11. minutě si sparťanský brankář Heča poradil s Holzerovovým přímým kopem z úhlu. Na druhé straně zamířil Tetteh vedle a Dočkalovu střelu z vápna zblokoval Stronati. Po 20 minutách hry se Letenští dočkali vedení. Frýdek vrátil míč do šestnáctky a stoper Hancko hlavou překonal gólmana Laštůvku.

Před koncem poločasu se k Tettehovi odrazil míč a ghanský útočník jej patičkou zády otočený k brance poslal těsně nad břevno. Následně o sobě po dlouhé době dal vědět i Baník, jenže Fillo zamířil jen do Hečovy náruče.

Osm minut po přestávce přidali domácí druhou branku. Karlsson nacentroval do šestnáctky, Tetteh nastavil hruď a usměrnil balon do sítě. Po hodině hry stáhl útočník Slezanů Šašinka ve vápně Hancka a po druhé žluté kartě Baník oslabil. Pokutový kop s přehledem proměnil Karlsson.

V 76. minutě si Frýdek ve vápně přehodil míč z levé na pravou nohu a střelou k tyči rozradostnil sparťanské fanoušky počtvrté. Vzápětí se Laštůvka vyznamenal proti Hložkově hlavičce i následné Dočkalově dorážce.

Letenští přece jen vyslyšeli volání tribun a trefili se popáté, když si na Dočkalův centr v 81. minutě naběhl Hložek. Pražané vyhráli po čtyřech soutěžních zápasech a poprvé na jaře. Naposledy tak vysoko v soutěžním duelu zvítězili v květnu 2016 v lize nad Jihlavou.

Ostatní výsledky čtvrtfinále českého poháru:

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 4:2 (3:0)

Branky: 33. Kopic, 39. Beauguel, 45. Kayamba, 49. Řezník - 77. a 85. Budínský. Rozhodčí: Orel - Blažej, Koval. ŽK: Řezník - Tatajev, Budínský. Diváci: 4519.

Sigma Olomouc - FK Jablonec 3:1 (1:0)

Branky: 24. Hála, 50. Chytil, 69. Juliš - 88. Pleštil. Rozhodčí: Julínek - Podaný, Novák. ŽK: Daněk - Kubista. Diváci: 2945.

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 0:0, na penalty 2:4

Penalty proměnili: Daníček, Juroška - Mara, Pešek, Karafiát, Malinský. Neproměnili: Havlík, Dvořák - Chaluš. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Mokrusch. ŽK: Kliment, Kadlec, Hofmann, Dvořák - Hybš, Malinský, Mikula. Diváci: 3043.

Autor: ČTK