Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sparťan Kadlec byl vyhlášen nejlepším dorostencem ČR, stejně jako loni

Sport

  17:17aktualizováno  21:16
PRAHA - Sparťanský útočník Václav Kadlec byl po roce znovu zvolen nejlepším mladým fotbalistou ČR za rok 2010. Králem českých futsalistů se opět stal Lukáš Rešetár z Chrudimi a cenu pro nejlepší fotbalistku obhájila Petra Divišová ze Slavie. Výsledky anket dnes vyhlásil Českomoravský fotbalový svaz na galavečeru Grassroots v Praze na Žofíně.

Sparta - CSKA (Václav Kadlec) foto: Reuters

Osmnáctiletý Kadlec se v anketách neprofesionálního fotbalu umístil již čtvrtý rok po sobě. Za rok 2007 byl druhý mezi mladšími dorostenci, o rok později již mladšímu dorostu vládl a nyní se stal podruhé za sebou nejlepším starším dorostencem.

Velký talent českého fotbalu, který se v uplynulém roce nastálo prosadil do sestavy Sparty a připsal si i premiérový start za seniorskou reprezentaci, v anketě porazil Matěje Vydru z italského Udine a svého klubového spoluhráče Ladislava Krejčího.

"Jsem za každou takovou cenu velmi rád. Poslední rok byl pro mě hodně úspěšný, ale je třeba si klást další cíle. Tento rok bych se chtěl podívat s reprezentací do Španělska a se Spartou vyřadit v Evropské lize Liverpool a vyhrát titul," řekl Kadlec po vyhlášení ankety.

V ní se stal nejlepším dorostencem, přestože již druhým rokem pravidelně nastupuje v mužské kategorii. "Pořád se ale cítím jako dorostenec, věkově i postavou jím určitě ještě pořád jsem," uvedl sparťanský mladík, který si tak do kolonky úspěchů přidal další ocenění a znovu zvýšil tlak na svou osobu. "Velká očekávání u mě panují již od mala, takže už jsem se s tlakem naučil žít. Je to o hlavě a psychice a tu mám snad dobrou. Snad mě nic nezblbne," dodal Kadlec.

Nejlepší ženou je opět Petra Divišová
Stejně jako Kadlec cenu obhájila i šestadvacetiletá Divišová, která v útoku táhne Slavii i českou reprezentaci, za kterou se v posledních pěti zápasech trefila šestkrát. V ženské lize je pak s deseti góly po podzimu nejlepší střelkyní.

Z obhajoby se raduje i Rešetár, který s Chrudimí vybojoval ligový titul a s reprezentací bronz na ME. V obou případech patřil ke klíčovým postavám. Úspěch reprezentace pak pomohl obhájit prvenství v anketě o futsalového trenéra roku Tomáši Neumannovi. Kouč národního mužstva se z prvenství radoval již počtvrté za posledních pět let. Také v kategorii fotbalistek získal cenu pro trenéra roku kouč národního týmu Vladimír Hruška.

Talenty roku ČMFS zvolilo Nikolu Danihelkovou ze Sparty, Dominika Maška z Příbrami a futsalistu Michala Seidlera z Jistebníku.

Výsledky anket mládežnického fotbalu, fotbalu žen a futsalu

Fotbal - starší dorost: 1. Václav Kadlec (Sparta Praha), 2. Matěj Vydra (Udine), 3. Ladislav Krejčí (Sparta Praha).

Fotbal - mladší dorost: 1. Dominik Mašek (Příbram), 2. Lukáš Juliš (Sparta Praha), 3. Jan Štěrba (Olomouc).

Nejlepší hráč roku 2010 - ženský fotbal: 1. Petra Divišová, 2. Veronika Pincová (obě Slavia Praha), 3. Pavlína Ščasná (Malmö).

Nejlepší hráč roku 2010 - Futsal: 1. Lukáš Rešetár (Chrudim), 2. Libor Gerčák (Vysoké Mýto), 3. David Frič (Bratislava).

Talent roku 2010 - Ženský fotbal: 1. Nikola Danihelková (Sparta Praha), 2. Alžběta Blažková (Slovácko), 3. Romana Mikysková (Plzeň).

Futsal: 1. Michal Seidler (Jistebník), 2. Tomáš Čtverák (Plzeň), 3. Matěj Slováček (Chrudim/Pardubice).

Trenér roku 2010 - ženský fotbal: 1. Vladimír Hruška (reprezentace ČR), 2. Dušan Žovinec (Sparta Praha), 3. Martin Šeran (Slavia Praha).

Futsal: 1. Tomáš Neumann (reprezentace ČR), 2. Ota Stejskal (Chrudim), 3. Vlastimil Bartošek (reprezentace ČR/reprezentace Polska).

Žákovský fotbal (ocenění bez pořadí): Petr Karoch, Zdeněk Kosňovský, Jan Kůstka.

Dorostenecký fotbal (ocenění bez pořadí): Ivo Gregovský, Jiří Kovárník, Miloš Krucký.

Autor: