Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sparťana Brabce čeká v pondělí derby proti 'svým', odchodu nelituje

Sport

  12:25
PRAHA - Po osmnácti měsících se fotbalový obránce Erich Brabec vrátí jako hráč do Edenu. V pondělním pražském derby však už neoblékne dres domácí Slavie, ale naopak jejího velkého rivala Sparty, kam zamířil poté, co s ním kouč Karel Jarolím přestal počítat. Zkušený obránce tvrdí, že vůči Jarolímovi či Slavii žádnou zášť necítí, ale zvýšenou motivaci prý mít bude. I proto, že jde o derby.

AC Sparta Praha - UC Palermo (Erich Brabec) foto: Reuters

Brabec dovedl Slavii jako kapitán ke dvěma titulům, ale v červnu 2009 s ním vedení klubu ukončilo spolupráci, protože se údajně nehodil trenérovi do koncepce. "Bylo to profesionální rozhodnutí, na tom se nedá nic změnit. Za ten rok jsem toho docela hodně prožil a nakonec to vedlo k tomu, že jsem získal třetí ligový titul v řadě se Spartou. Pro mě to tedy byl vlastně úspěšný rok," uvedl Brabec s tím, že zpětně odchodu nelituje. "V tu dobu mě to hodně mrzelo, ale už je to dávno pryč," dodal.

Rozhodně prý nepřemýšlí o derby tak, že by měl něco dokazovat trenéru Jarolímovi. "Já s ním problém nemám a on prý se mnou také ne. Bylo to na profesionální úrovni. Určitě nebudu kvůli tomuto rozhodnutí více motivovaný. To už ani nejde, protože derby samo o sobě přináší vysokou motivaci," řekl Brabec, který měl hrát derby v Edenu už na jaře, tehdy se však zranil v předchozím utkání s Brnem. "Teď se do Edenu moc těším, mám tam spoustu přátel. Těším se na tu atmosféru a pevně věřím, že přijde plný stadion. A také doufám, že to dopadne lépe pro nás," dodal.

S bývalými spoluhráči ze Slavie se hecovat nebude, ale určitě si prý po telefonu promluví. "Hecování to ne, ale Standa Vlček, Vaňous (Vaniak), Jarda Černý, to jsou hráči, se kterými jsem něco prožil, tak si určitě ještě před zápasem zavoláme," řekl.

Sparta ve čtvrtek získala v Evropské lize cenné vítězství nad Palermem, což podle Brabce může být před derby významná vzpruha. "Každý takový výsledek a především předvedená hra potěší. Palermo jsme chvílemi přehrávali, což nás snad povzbudí do další práce a teď v derby nám to dodá sílu," věří Brabec.

Přesto si nemyslí, že je Sparta favoritem. "Možná teď máme lepší výsledky, ale také jsme měli v sezoně už tři ligové výpadky, které potřebujeme napravit, stejně jako Slavie. Derby nikdy není snadné," řekl Brabec, který si ani nemyslí, že by pro Spartu mohlo být výhodou, že se trápí slávističtí útočníci. "To, že teď Slavia nemá momentálně střelce, neznamená, že se nemůže někdo střelecky probudit. Ale pevně věřím tomu, že se tak stane až v tom následujícím kole a ne proti nám," dodal.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč