130 let
Hráči AC Sparta musejí ve čtvrtečním zápase Evropské ligy zlepšit hlavně útočnou fázi

Hráči AC Sparta musejí ve čtvrtečním zápase Evropské ligy zlepšit hlavně útočnou fázi | foto: ČTK

Sparťané chtějí výhrou nad Kluží přiživit postupové ambice

Sport
  •   12:04
PRAHA - Přiživit své postupové naděje chtějí fotbalisté Sparty Praha ve čtvrtečním třetím utkání základní skupiny Evropské ligy proti CFR Kluž. Pokud chce český vicemistr reálně přemýšlet o tom, že si zahraje v soutěži i v jarní sezoně, musí rumunský klub porazit.

Sparťanský podzim je jako na houpačce: výhra nad Panathinaikosem, vzápětí propadák v aténské odvetě, výborný zápas proti Eindhovenu, následně selhání v Kodani. Podobně si vedou Pražané i na domácí scéně. Po výhře v derby a pohárové kanonádě v Českých Budějovicích přišlo domácí zaváhání se stejným soupeřem v lize.

Nevyrovnanost výkonů trenérovi Jozefu Chovancovi radost nedělá a po sobotní remíze s Dynamem byl pořádně naštvaný, když místo očekávané exhibiční výhry přišla ztráta bodů. Naznačil, že některé hráče čeká postih, aby před duelem s Kluží se spíše snažil tým nabudit. "Teď se musíme snažit dát mužstvo dohromady především psychicky. Takový zápas vždy zanechá stopy," řekl.

S Rumuny ještě nikdy neprohráli

Pokud bude věřit letošním pohárovým tradicím, pak se bát nemusí. Sparta hrála v evropských pohárech doma třikrát a pokaždé odcházeli fanoušci ze stadionu spokojeni, byť naposledy jí Eindhoven vzal dva body. Jenže Kluž rozhodně nebude o nic slabší než nizozemský klub, což prokázal vzájemný souboj obou týmů, v němž Kluž prohrála na nizozemské půdě těsně 0:1.

Pro Kluž to nebyl výjimečný výsledek. Stejně jako Sparta má založenou hru na dobré obraně, ale branek příliš nestřílí. Výjimkou byl poslední ligový zápas, v němž porazila 4:1 Rapid Bukurešť a vyhoupla se na druhé místo rumunské ligy, kde jsou však jen vinou horšího skóre.

Sparťané sice na rozdíl od soupeře v domácí soutěži ještě neprohráli, přesto jsou až šestí a na Letné si přejí především, pak aby druhá polovina podzimu byla střelecky úspěšnější.

Pro jejich výsledky jsou vždy klíčové výkony záložníků a ve středu hřiště má největší ztráty. Vedle dlouhodobých marodů Bergra a Kladrubského má potíže i Hušek, jehož znova zradila záda. Mimo je také Žofčák, ze širšího kádru vypadli i Švenger a Sus.

V sobotu sice místo Huška naskočil Kucka, ale herní pauza zaviněná zraněním byla na slovenském hráči znát. V příštím duelu v Kluži na tom může být Sparta s absencemi ještě hůř, neboť pět hráčů (Blažek, Řepka, Wilfried, Kušnír, Hoheneder) má žlutou kartu a je ohrožena trestem.

V dresu rumunského klubu mají podobné problémy tři hráči (Dani, Mara, Muresan), ale portugalský kouč António Conceicao, jenž tým převzal v dubnu po české dvojici Jindra - Uhrin, může vybírat ze širokého kádru. V něm je celá řada cizinců, především Portugalců, Brazilců, Argentinců, své krajany z Pobřeží slonoviny může potkat na hřišti i Wilfried.

Nejzkušenějším hráčem soupeře z pohledu evropských pohárů je Jusuf Koné, který působil mimo jiné v Lecce a Rosenborgu Trondheim. Rodák z Pobřeží slonoviny, který má na kontě osm startů za Burkinu Faso, však v posledních zápasech Kluže příliš nehrál.

V útočné dvojici dostávají přednost jiní hráči. Například Brazilec Nei, který vstřelil dvě branky v ligovém duelu proti Rapidu a je považován za největší nebezpečí pro sparťanskou obranu. "Všiml jsem si, že Sparta je tým, který dobře ví, co chce hrát. Navíc se jí doma daří. Úspěchem by byl každý bod, který bychom získali," řekl před odletem do Prahy.

Rumunský tisk si více než výkonů Sparty všímal v posledních dnech reklamní kampaně na jejím webu. Pražský klub láká fanoušky v "upírském" stylu a dokonce divákům nabízí jako odměnu vstupenky na muzikál Dracula. Podle odhadů bude v ochozech dvanáct tisíc fanoušků.

Zápas začne v 19:00, přímý přenos vysílá ČT4. Zápas rozhodují Rusové, jako hlavní osmatřicetiletý Alexej Nikolajev, jenž ještě nikdy zápas českého mužstva neřídil.

Předpokládané sestavy

Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Kalouda, Vacek, Kucka (Kovba), Zeman - Wilfried, Kadlec.

Kluž: Stancioiu - Panin, Muresan, Cabrera, Edimar - Dani, Culio, Peralta, Deac - Nei, Traoré.