Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sparťané si proti CSKA věří, v útoku nastoupí místo Kweukeho Kadlec

Sport

  16:54
PRAHA - Dva týdny čekali na zápas, který vůbec nic neřeší. Postup do jarní části Evropské ligy mají fotbalisté Sparty jistý dopředu – stejně jako CSKA Moskva. Oba lídři skupiny ve středu svůj letošní program proti sobě uzavřou.

Bony Wilfried na tréninku foto: ČTK

Hledání motivace připomíná hodně zapeklitý úkol. Přesto existuje pár motivů, které mohou českého mistra přimět hnát za vítězstvím. "Jsem si jistý, že koncentrace bude z naší strany stoprocentní," nepřipustil pochybnosti ani trenér Sparty Jozef Chovanec.

Stačí připomenout, že ruský klub v předchozích pěti vystoupeních v Evropské lize nepřišel ani o bod. Český mistr je posledním soupeřem, který mu může stoprocentní bilanci pokazit. Na hřišti by se proto nemělo přehnaně taktizovat. "V minulých dnech jsme se snažili, aby z hráčů spadlo napětí, kterého si na podzim užili dost," prozradil Chovanec.

Nepřehlédněte

Na trávníku bude k vidění také souboj vynikajících útočníků. Bony Wilfried ze Sparty i Tomáš Necid v CSKA se během podzimu trefili v Evropské lize pětkrát. Lépe je na tom jen o dva góly Falcao z Porta.

"Na Letnou mám příjemné vzpomínky, naposledy jsem si tady užil výhru se Slavií 4:1. To už jsou vzpomínky, ale gól bych tady znovu rád dal," zasnil se Necid.

Program EL

Skupina A: 19:00
Salcburk - Lech Poznaň,
Juventus Turín - Manchester City.

Skupina B: 19:00
Aris Soluň - Trondheim,
Leverkusen - Atlético Madrid.

Skupina C: 19:00
Lille - Gent,
Levski Sofia - Sporting Lisabon.

Skupina G: 21:05
Anderlecht - Hajduk Split,
AEK Atény - Petrohrad.

Skupina H: 21:05
Stuttgart - Odense,
Getafe - Young Boys Bern.

Skupina I: 21:05
Debrecín - Sampdoria Janov, PSV - Metalist Charkov.

Pro českého reprezentanta bude nejpikantnější setkání s obráncem Sparty Erichem Brabcem. Spolu zažili úspěšné působení ve Slavii. Jak prozradil Necid, stále zůstali dobrými kamarády, na 90 minut se změní v rivaly. "Věřím, že to se mnou Erich nebude mít jednoduché," řekl Necid.

Ve hře je ještě šest milionů
Příprava Sparty se musela přizpůsobit nepříznivému počasí, v Praze se na hřišti nedalo moc trénovat. "V hale jsme si vyzkoušeli florbal nebo badminton i sálový fotbal. Bylo to příjemné zpestření," popsal Brabec náplň přípravy.

Klid by měl být na tribunách, i když ruští fanoušci na sebe v posledním týdnu upozornili několika výtržnostmi. V Žilině přerušili zápas Ligy mistrů se Spartakem Moskva, o víkendu následovalo řádění přímo v ruské metropoli.

"Na stadionu bude připravený nejvyšší možný počet pořadatelů, i když zatím nemáme od policie informace, že by mělo dojít k nějakým nepokojům," uvedl mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

A pozor... Nezanedbatelná je také finanční motivace. Vítěz dnešního zápasu dostane šest milionů korun, při remíze se soupeři o prémii rozdělí. Uznejte, že přece jen stojí za to se i v mrazu snažit.

AC Sparta Praha - CSKA Moskva

Ve středu od 19.00 na Letné,
vysílá ČT 4 - zákl. skupina Evropské ligy, 6. kolo

Sestava Sparty: Zítka - Adiaba, Brabec, Hejda, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Podaný - Kadlec, Wilfried.

Předpokládaná sestava CSKA: Akinfejev - Nababkin, V. Berezuckij, Šemberas, Ščennikov - Vasiljev, Honda, Rahimič, Dzagojev - Necid, González.

Autor: