130 let

Vítězslav Lavička, nová trenérská akvizice Sparty Praha. | foto: ČTK

Sparťané soupeře nepodcení

Sport
  •   16:35
PRAHA - Žádnou velkou radost neměli sparťanští fotbalisté, když se po dnešním dopoledním tréninku dozvěděli, že jejich soupeřem v předkole Ligy mistrů bude vítěz kazašsko-moldavského souboje.

Cesta na východ obvykle není nijak oblíbená, v případě Tiraspolu navíc na Spartu číhá silný tým s mnoha cizinci. Z Letné přesto zní odhodlaný názor: soupeře nepodceníme, postup je naší povinností.
Sparťanský trenér Vítězslav Lavička byl v roce 2000 při zápasech s
moldavským mistrem Zimbru Kišiněv asistentem, a tak si dobře pamatuje, že utkání v Moldavsku, jež se navíc nehrálo ani v Kišiněvě, bylo složité.

 "Soupeře si nevybíráme, to nemůžeme ovlivnit. Ovlivnit naopak můžeme, jak se připravíme a kolik informací si seženeme. Favoritem prvního dvojzápasu v prvním předkole je přece jen asi Tiraspol, který v uplynulé sezoně pouze jednou v lize prohrál a moldavské lize dominuje," tvrdí sparťanský kouč, pro něhož není Tiraspol velkou neznámou.

"Sledoval jsem ho ještě jako trenér Liberce jako možného soupeř a Spartak Moskva s ním tehdy měl velké problémy," zavzpomínal Lavička. Obránce Michal Kadlec sledoval losování na teletextu, a tak byl informován okamžitě. "Ani jednoho soupeře neznáme. Věřím však, že se připravíme dobře a dokážeme postoupit. My chceme jednoznačně do Ligy mistrů a tento dvojzápas bude prvním důležitým krokem," prohlásil reprezentační bek.

 Asistent Horst Siegl je posledním pamětníkem soubojů se Zimbru Kišiněv v současné Spartě, který do nich aktivně zasáhl. V obou případech střídal Marka Kincla a zvlášť na utkání na soupeřově půdě si pamatuje hodně živě. "Bylo tam snad padesát stupňů. V tom se hrálo celé utkání, protože to bylo na stadionu bez umělého osvětlení. Ale i s tím bychom se museli vyrovnat, pokud by nás čekala cesta do Moldavska. Nepředbíhejme však - nejdříve musí Tiraspol postoupit," řekl Siegl.

Brankář Jaromír Blažek dostal zprávu o soupeři "na uvítanou" skoro v letenské bráně, protože dnes začal po návratu do Sparty s tréninkem. "I proto jsem ani neměl čas nad tím nějak více přemýšlet. Teď se musíme především dobře připravit a vyrovnat s podmínkami, které nás v obou případech čekají. První, co mě po losu napadlo, bylo, že tam bude pořádné horko a asi i složitější cestování," řekl Blažek.

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat