Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sparťani, proti nám nemáte šanci, varují před Evropskou ligu fandové Trabzonsporu

Sport

  7:04
PRAHA - Po losu 3. předkola Evropské ligy oficiální twitterový účet fotbalové Sparty zaplavily příspěvky od stovek tureckých fanoušků. „Vítejte v pekle. Sbohem. Nemáte šanci. Těšte se. Trabzonspor je všude.“

Budou se hráči Sparty radovat i v Evropské lize? foto: MAFRA

Sparta jde na Turka, Plzeň možná také. Do Jablonce může přijet tým z Premier League

Hodně si příznivci tureckého klubu na Spartu věří. Už se vidí v dalším kole.

To ze slov sparťanů je k soupeři cítit respekt.

„Z mého pohledu nás čeká jeden z vůbec nejobtížnějších soupeřů, který byl v osudí. O jeho kvalitě dostatečně vypovídá umístění z minulého ligového ročníku, kdy obsadil čtvrtou příčku. A do posledních kol bojoval o titul,“ prohlásil sparťanský trenér Václav Jílek pro klubový web.

Trabzonspor je významným tureckým klubem, řadí se hned za velkou istanbulkou trojku Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas.

Sparta v posledních dvou letech v pohárové Evropě strádá, pokaždé vypadla už ve 2. předkole Evropské ligy, loni zažila ostudu se Suboticou.

Nepříznivý vývoj odvety na Letné neunesli fanoušci, dopouštěli se výtržností, vtrhli na hřiště a zápas musel být na několik minut přerušen. 

Libor Kozák tleská fanouškům Sparty.
Martin Hašek v souboji s Jiřím Váňou.

Disciplinární komise UEFA dala Spartě pokutu 2,5 milionů korun a zavřela hlediště na jeden zápas. Úvodní duel s Trabzonsporem 8. srpna na Letné se bude hrát bez diváků.

Sparta může dostat v EL Trabzonspor s Novákem, Plzeň bude v osudí dvakrát

Trabzonspor je šestinásobným mistrem turecké ligy. Nejvyšší soutěž vyhrál naposledy v roce 2011. A to až poté, co svaz suspendoval původně první Fenerbahce za manipulování zápasů. 

Místo něj si Trabzonspor zahrál i základní skupinu Ligy mistrů a v konkurenci Interu, CSKA Moskva a Lille skončil třetí před francouzským klubem.

Do roku 2015 hrával pravidelně základní fázi Evropské ligy, v následují sezoně překvapivě vypadl v předkole s Rabotnički Skopje a od té doby v pohárech nebyl.

„Musíme si sehnat dostatečné informace, abychom si udělali dokonalý obrázek o soupeři z důvodu, že ligová soutěž v Turecku začíná až v polovině srpna. Z tohoto pohledu je pro nás obtížnější soupeře přečíst,“ podotkl trenér Jílek.

Nahněvaný Benjamin Tetteh.

V minulosti v klubu působil sparťanský odchovanec Tomáš Jun, který tam v létě 2005 přestoupil za víc než sto milionů korun. Vydržel tam však jen několik měsíců.

Dostat Kangu po takové brance z hrušky dolů bude těžké, ovace fanoušků jsem si užil, říká Hložek

Jiný bývalý sparťan Juraj Kucka tam šel z AC Milán v létě 2017, zůstal do ledna 2019, pak se vrátil do Itálie.

Jeho slovenský krajan Marek Čech, levý obránce se sparťanskou minulostí, tam přestoupil v létě 2011 z West Bromwiche. Dva roky tam působil společně se současným českým reprezentantem Ondřejem Čelůstkou. Od léta 1997 tam dva roky hrál Karel Rada.

V současnosti patří do základní sestavy český reprezentační bek Filip Novák, který hraje s nezvyklým číslem 77.

Radost hráčů Sparty z branky.

Uroš Radakovič v hlavičkovém souboji s Jiřím Váňou.

Klub vznikl v roce 1967 sloučením několika místních celků a už o devět let později se Trabzonspor stal prvním tureckým mistrem, který nesídlil v Istanbulu.

„Je to velmi těžký soupeř. Nečekám vůbec nic lehkého, ale věřím, že to zvládneme,“ řekl třetí gólman David Bičík, který má jako jeden z mála v kádru zkušenosti s působením v Turecku. V ročníku 2013/2014 chytal v Izmiru a v Mersinu.

„Je to asi nejtěžší možný soupeř. Ale jestli chceme hrát Evropskou ligu, musíme porazit každého. Uděláme pro to všechno,“ zdůraznil obránce Matěj Hanousek.

Autor: