Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sparťanský kolaps! Výhru si nechali Řepka a spol. vzít v 96. minutě

Sport

  20:45aktualizováno  22:58
PRAHA - Fotbalisté Sparty absolutně zpackali závěr duelu s Lausanne a přestože vedli 15 minut před koncem 3:1 a zápasu dominovali, nechali hosty v 96. minutě vyrovnat. Chovancovi svěřenci si tak nechali proklouznout jasnou výhru a notně si zkomplikovali postupové šance. Ve druhém duelu skupiny zvítězilo CSKA Moskva v Palermu 3:0.

Sparta - Lausanne (výsledková tabule a zklamaný Vacek). foto: ČTK

Sparťané vstoupili do utkání s jasným cílem: získat na druholigovým evropským pohárovým účastníkem tři body. Jenže plán dostal trhliny již v 6. minutě.

To Řepka a spol. podcenili nenápadnou kolmici z hlouby vlastní půle. Na tu si naběhl Silvio a jeho centr srazil na roh Brabec. A z něj nečekaně udeřilo - prudký centr Marazziho trknul hlavou za Blažka na přední tyči stoper Meoli. A ani mu nevadilo, že na něm viseli nejlepší hlavičkáři domácích Řepka s Bonym.

Zatímco domácí kapitán i nadále nepodával ideální výkon, útočník Pobřeží Slonoviny se vykoupil z chyby vzápětí. Agilní Sionko, kritizovaný kouče Chovancem a bráněný v médiích svým otcem, nacentroval poněkolikáté z pravé strany, hostující stopeři se obsadili jen do role diváků a Wilfried s přehledem zavěsil - 1:1.

Běžela 9. minuta duelu a zdaleka nebyl zajímavým momentům konec. Domácí se hnali neustále na zteč a především levá strana hostující obrany hořela jako papír hozený do ohně v krbu. A tak ve 20. minutě udeřilo podruhé. Kucka ve středu pole přenesl míč napravo na Kušníra, naběhl si na centr svého spoluhráče a ze dvou kroků doklepnul míč, který před ním ještě minuli Wilfried s Kadlecem, do sítě - 2:1.

Sparta - Lausanne (gólová oslava Kucky).

Sparťanům gólový apetit vydržel i nadále a když se po rohovém kopu dostal k míči Kucka a krásně našel na hranici vápna volného Wilfrieda, řvali domácí fandové "Góóól" potřetí. Domácí útočník si posadil na bobek gólmana a nádherným lobem poslal míč přesně do sítě - 3:1.

DÁLE ČTĚTE - Naštvaný Chovanec: Takhle to dopadá, když chybujeme v obraně!

Až poté tempo mírně opadlo, domácí se nikam nehnali a soupeř, hrající druhou švýcarskou ligu, neměl dostatek umu sparťanům výrazněji zatopil. Naopak - i před "ruční brzdu" mohli domácí ještě několikrát udeřit. Jenže Wilfriedovi zabránil v hattricku skvělým zákrokem Favre a Sionko se zatím zaměřil spíše na světla na střeše stadionu než na hostující branku.

Sparta - Lausanne (Wilfried bojuje o míč).

Druhý poločas duelu se zapíše pořádně černým písmem do sparťanských fotbalových kronik. Domácí absolutně zvolnili a hosté postupně začali hrozit především ze standardních situací. S přibývajícím časem se hráči švýcarského celku osmělovali stále více a více, až vše vyvrcholilo infarktovým závěrem.

Ještě v 66. minutě měl na hlavě čtvrtý gól Brabec, míč po jeho hlavičce ale orazítkoval tyč Favreho branky a odstartoval finiš hostí. V 75. minutě rozklepal domácím kolena snížením na 2:3 nenápadnou, ale krásně umístěnou střelou Steuble. Sparťané nečekaně znervózněli a sami nepřesnostmi pomáhali hráčům Lausanne ve zvyšování "tlaku".

Sparta - Lausanne.

Ještě jednou mohli domácí pojistit své vítězství - v 92. minutě mohl Sionko po sólu korunovat svůj skvělý výkon, ovšem tváří v tvář Favremu trefil pouze nohy hostujícího brankáře. A tak přišel trest! V 96. minutě zbytečně fauloval na půlce Kucka a Marazzi dostal poslední šanci na standardku.

Sparťané se naparkovali před vlastního gólmana v deseti lidech, přesto si nechali propadnout míč na zadní tyč. Meoli ve skluzu trefil břevno, jenže kulatý nesmysl vzápětí donesl do branky Silvio (zda za pomoci ruky neodhalily ani televizní záběry). Šok, kolaps, k.o., konec!

Domácí si nechali proklouznout mezi prsty jasné vítězství, kterému mu navíc dodal lesk druhý výsledek skupiny - CSKA totiž dodrželo třígólovou normu také v Palermu a po výhře 3:0 jasně vládne skupině. Odvety těchto duelů ve skupinách se hrají za dva týdny.

SKUPINA F - EVROPSKÁ LIGA

AC Sparta Praha - FC Lausanne-Sport 3:3 (3:1)
Branky: 10. a 23. Wilfried, 20. Kucka - 6. Meoli, 75. Steuble, 90.+6 Silvio. Rozhodčí: Asumaa - Gestranius, Munukka (všichni Fin.). ŽK: Sionko - Marazzi, Meoli. Diváci: 12.430.

Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Podaný (80. Kladrubský) - Wilfried (76. Kweuke), Kadlec (90.+3 Matějovský). Trenér: Chovanec.

Lausanne: Favre - Rochat, Katz (82. Roux), Meoli, Sonnerat - Steuble, Marazzi, Celestini, Pasche (68. Tosi) - Munsy (75. Avanzini), Silvio. Trenér: Rueda.

DRUHÝ DUEL:
Palermo - CSKA Moskva 0:3 (0:1)
Branky: 34. a 59. Doumbia, 82. Necid. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.). ČK: 74. Pastore (Pal.) - VÍCE O DALŠÍCH ZÁPASECH EVROPSKÉ LIGY ČTĚTE ZDE!

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!