130 let

Vánoční turnaj internacionálů: Horst Siegl. | foto: ČTK

Sparťanští zrádci na hattrick nedosáhli, Vánoční turnaj ovládl Šmicer a spol.

Sport
  •   18:47aktualizováno  19:31
PRAHA - Fotbalisté Slavie Praha po třech letech opět vyhráli vánoční turnaj internacionálů v Edenu. Vršovický klub porazil ve finále tradičního "štěpánského" klání Duklu Praha 6:3 a z pomyslného trůnu sesadil tým Nike, který ovládl předešlé dva ročníky.

Právě souboj Nike, v jehož dresu nastoupili hlavně bývalí sparťané v čele s předsedou fotbalového svazu Ivanem Haškem a reprezentačním trenérem Michalem Bílkem, se Slavií nabídl fanouškům největší drama. Obhájce titulu se dostal do dvoubrankového vedení, ale tým z Edenu v závěru zabojoval a při hře bez brankáře těsně před koncem vyrovnal.

Rok 2010 v obrazech

K radosti početné skupiny "červenobílých" příznivců pak slávisté zvítězili v penaltovém rozstřelu. Osm týmů jako tradičně bavilo několik stovek fanoušků pohlednými akcemi a vše doprovázeli svými obvyklými vtípky známí šprýmaři Karol Dobiaš z Bohemians Praha a Ladislav Vízek z Dukly.

Vánoční turnaj internacionálů: vítězný celek Slavie.

"Normální zrádci Sparty to jsou. Ve svém mateřském dresu nechají hrát starce a sami za tepláky a tričko převléknou dres. Vždyť oni fasovali i kafe," dobíral si rivaly z Letné v dresu Niké právě Vízek. Za týmu Nike totiž nastoupili Kouba, Horňák, Bielik, Siegl, Hašek, Bílek, Z. Svoboda, Novotný, Baranek, Vrabec, Bičovský a Lubas. Jen poslední dva přitom nikdy v minulosti nehráli za Spartu.

Vánoční halový turnaj fotbalových internacionálů v pražském Edenu

Skupina A: Slavia - Prešov 5:2, Brno - Dukla 1:3, Slavia - Brno 5:3, Prešov - Dukla 1:2, Prešov - Brno 3:3, Slavia - Dukla 0:3.

Pořadí: 1. Dukla 9 bodů, 2. Slavia 6, 3. Brno 1, 4. Prešov 1.

Skupina B: Bohemians - Nike 1:6, Plzeň - Sparta 4:2, Bohemians - Plzeň 2:2, Nike - Sparta 5:3, Nike - Plzeň 4:1, Bohemians - Sparta 3:2.

Pořadí: 1. Nike 9, 2. Plzeň 4, 3. Bohemians 4, 4. Sparta 0.

O 7. místo: Prešov - Sparta 5:1
O 5. místo: Brno - Bohemians 2:3.

Semifinále: Dukla - Plzeň 4:1, Nike - Slavia 2:2, na penalty 1:4.

O 3. místo: Plzeň - Nike 4:4, na penalty 3:4.

Finále: Dukla - Slavia 3:6 (1:3).

Vízek se ale nenudil ani na hřišt, hned dvakrát se dočkal souboje se svým zetěm slávistou Vladimírem Šmicrem. V úvodním duelu ve skupině nejprve Vízek slavil vítězství 3:0, ale ve finále mu Šmicer prohru vrátil. "Cílem bylo skončit před Duklou a to se povedlo," smál se nynější reprezentační manažer, který loni odjel už po skupině na hory s rodinou a na souboj s tchánem tak nedošlo.

"Loni jsem byl odvolaný, letos jsem si zařídil, abych nebyl," podotkl Šmicer. Připustil, že rok po skončení aktivní kariéry už nemá takovou kondici jako dřív. "Není to takové, jaké to bývávalo. Sice to pořád není hrozné, ale je pravda, že pár kilo navíc mám," uvedl s úsměvem.

Dukla prohrála ve finále podruhé po sobě a Vízek byl naštvaný na rozhodčího. "Slavia nejdřív hrála v šesti a potom 20 vteřin před koncem nepískl jasnou penaltu. Vůbec nemá cit, já mu to říkal. Výsledek 6:4 by vypadal po boji," řekl Vízek.

Porazit Slavii dvakrát v jednom dni podle něj bylo skoro nemožné. "Když jste je porazili v prvním zápase, tak je ta odveta prostě hrozně těžká. To člověk cítí, u nich je větší vůle, všechno," vysvětloval Vízek důvody neúspěšného finále, ve kterém Dukla inkasovala dvakrát víc gólů než v celém předchozím průběhu turnaje.

Klub z Julisky se mohl radovat aspoň z individuální trofeje. Ve svém středu měl nejlepšího kanonýra turnaje Pavla Mráze, který dal pět branek. O jeho výhře v soutěži střelců rozhodl los, neboť pětkrát skórovali také další tři hráči.

Autor: ČTK