Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Spartě se vzdaluje titul. V Jablonci prohrála 1:2

Sport

  19:30
JABLONEC - Fotbalisté Jablonce uhájili domácí prostředí i před nájezdníky ze Sparty. Zvítězili 2:1 a na pražský celek, kterému se s každým dalším zaváháním vzdaluje šance na obhajobu titulu, se dotáhli na rozdíl tří bodů.

Jablonec - Sparta (Tomáš Řepka) foto: ČTK

Hned od úvodního výkopu se hrál otevřený, na české poměry velmi atraktivní fotbal. Diváci se dobře bavili - ostatně ani na první branku nemuseli čekat dlouho. V jedenácté minutě jablonecký Lafata obešel Brabce a nacentroval do pokutového území. Tam se výborně uvolnil Vošahlík a hlavou poslal míč do sítě. 

Zanedlouho ale bylo vyrovnáno. Podaný předběhl stopera Jablonce, přebral dlouhou přihrávku Matějovského a podél gólmana Valeše uklidil balón do sítě - 1:1.

Čtěte také

V první půli si oba týmy vypracovaly ještě po jedné velké šanci. Autor první branky Vošahlík vyslal nepříjemnou dalekonosnou střelu, kterou brankář Blažek vyrazil jan před sebe, kde se zjevil Lafata a hlavičkou se pokusil muže mezi tyčemi přehodit, ale neúspěšně.

Chvíli před odchodem do kabin mohl přidat druhou branku hostí opět Podaný: znovu se zjevil za obranou Jablonce a pokusil se obejít gólmana Valeše, jenže ten se na zemi natáhl tak, že míč okolo sebe nepropustil.

Rozhodnutí přinesla až situace ze 66. minuty. A opět u toho byla nejzářivější hvězda utkání - Jan Vošahlík. Lafata se probil až do pokutového území a vypálil přízemní střelu na Blažka - ten ji jen ztlumil a Vošahlík se štěstím v pádu míč kutálející se do sítě dorazil.

Sparťané poté vsadili všechno na ofenzívu: trenér Chovanec na hřiště ke Kweukemu poslal Keriče, Kadlece a Zemana. Ze hřiště přitom stáhl také stopera Řepku, který měl na trávníku problémy s disciplínou a již v první půli si vykoledoval žlutou kartu.

Jablonec navzdory změnám v sestavě hostujícího mužstva vedení uhájil. Pro Spartu to znamená, že se náskok vedoucí Plzně, jež má jeden zápas k dobru, může rozrůst už na osm bodů.

22. kolo první fotbalové ligy

Baumit Jablonec - Sparta Praha 2:1 (1:1)
Branky: 11. a 66. Vošahlík - 13. Podaný. Rozhodčí: R. Hrubeš - Mencl, Ubias. ŽK: Vošahlík, Lafata - Řepka, Blažek, Zápotočný. Diváci: 6056.

Jablonec: Valeš - Eliáš, Beneš, Drsek, Jablonský - Vošahlík (88. Třešňák), Loučka, Jarolím (90. Kocourek), Vaněk (68. Hejda), Piták - Lafata. Trenér: Komňacký.

Sparta: Blažek - Zápotočný, Brabec, Řepka (86. Zeman), Pamič - Kladrubský (69. Kerič), Matějovský, Vacek, Podaný (69. Kadlec) - Kweuke, Pekhart. Trenér: Chovanec.

Autoři: ,